Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Edgars Zalāns: Visu demokrātiski izlems pašvaldības

Aivars Zilbers

2008. gada 19. februāris 09:54

1206
Edgars Zalāns: Visu demokrātiski izlems pašvaldības

Piektdien Valkā ar rajona padomes speciālistiem un pašvaldību vadītājiem tikās reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, lai izskaidrotu gaidāmās pašvaldību reformas norisi.

Reformas mērķis ir koncentrēt politiku

pār lielāku teritoriju un vairāk izdarīt

"Kad man vaicā, un tas notiek bieži, - kāds tad ir reformas mērķis, es neatbildu, kā vēlētos, ka to bija laiks noskaidrot 15 gadus, bet saku - tas tiek darīts, lai koncentrētu politiku pār lielāku teritoriju, resursiem, lielāku cilvēku skaitu, padarot stiprāku vietējo izpildinstitūciju darbu. Tas ļaus mums redzēt tālāk, izdarīt vairāk un konkrētām prioritātēm novirzīt lielāku finansējumu," saka E. Zalāns. Viņš uzsvēra, ka cilvēkiem pagastos paliks viss tas pats, kas bija jau agrāk, un būšot pat vairāk. "Nav taisnība dažiem valdības cilvēkiem, kuri skaidro, ka reforma ļaus ieekonomēt uz administrācijas rēķina. Tie, kuri nopietni nodarbojas ar novadu plānošanu, redz, ka administrācijas izveidei vajadzēs tikpat daudz naudas kā tagad un pat vairāk. Tas nav slikti. Domāju, ka, prātīgi strādājot, pakalpojumi pamazām kļūs kvalitatīvāki un, kā es ceru, reformas laba iznākuma gadījumā par to pašu naudu būs izdarīts vairāk," apliecina E. Zalāns.

Nevienam neko neuzspiedīsSīkāk ministrs klātesošiem izskaidroja valdības pašreizējos priekšlikumus pašvaldību reorganizācijai. "Pagaidām galvenais uzdevums ir izstrādāt mehānismu, kā novadiem, pārņemot rajonu padomju funkcijas, šo procesu varēs finansiāli nodrošināt. Rajonu reorganizācijā ir viens pamatprincips - noteikt laiku, kādā pašvaldības reorganizāciju veiks, bet nevienam rajonam neuzspiest veidu, kā to darīt. Visas paredzētās funkcijas mēs nododam uz leju - pašām pašvaldībām, vienīgais, kas varētu palikt valdībai, ir sabiedriskās satiksmes organizēšana starp novadiem. Jaunajā likumprojektā par pašvaldību reorganizāciju galvenā ir kārtība. Līdz šā gada beigām katrai rajona padomei demokrātiski jāizstrādā reorganizācijas plāns. Šogad tas tikai jāizstrādā. Pati reorganizācija būs jāveic no nākamā gada jūlija līdz decembra beigām," stāsta E. Zalāns.

Problēmas var radīt mazie novadiPēc reformas likumprojekta skaidrojuma pašvaldību vadītāji uzdeva jautājumus. Interesēja, ko darīs tie novadi, kuros, piemēram, ietilps tikai pagasti, un kuri atjēgsies, ka bez pilsētas pleca nevar patstāvīgi saimniekot. Arī ministrs pieļāva, ka tādos gadījumos var rasties problēmas, jo līdzās esošie stiprākie novadi var norādīt - paši tā gribējāt, pie mums nenācāt, nu tad dariet, kā gribat. Vēl lēmējvaru vadītāji gribēja zināt, kā pārziņā būs tādas jomas, kā, piemēram, izglītība. E. Zalāns ieteica tās attīstīšanā izmantot kooperāciju. Nozīme būs prasmei savstarpēji vienoties.

Iebildumu pret reformas plānu navPašvaldību vadītāji tikšanos vērtē pozitīvi. "Domāju, ka ministrs ļoti saprātīgi izvērtēja un izskaidroja reformas procesus. Uz mani viņš atstāja zinoša cilvēka iespaidu. Ceru, ka ar reformu viss būs kārtībā. Jāiet tikai uz priekšu," saka Valkas pagasta padomes priekšsēdētājs Guntis Bašķis. "Mums daudz jautājumu neradās. Tas nozīmē, ka no ministra teiktā visiem viss bija skaidrs," atzīst Kārķu pagasta padomes priekšsēdētājs Aivars Cekuls.