Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Spēkus var pārbaudīt tikai konkurences apstākļos

Aldis Dubļāns

2008. gada 17. februāris 10:17

3022
Spēkus var pārbaudīt tikai konkurences apstākļos

Valkas ģimnāzijas sporta hallē notika sacensības vieglatlētikas divcīņās C un D vecuma grupā. Tajās piedalījās ne tikai Valkas rajona skolu jaunie sportisti, bet arī viesi no Apes un Rūjienas.

 Pamatskolās bērniem vairāk jārūpējas

 par vispārīgu fizisko sagatavotību,

nevis jāspecializējas kādā no sporta veidiem

 

 

Šādas sacensības Valkas rajona sporta skola rīko katru gadu, turklāt visu vecumu skolēniem. Jau pēc mēneša vieglatlētikas daudzcīņās sacentīsies juniori, A un B grupas jaunieši. Sporta skolas direktores vietniece Lija Krūkliņa vēlējās, lai konkurence atsevišķās divcīņās būtu lielāka, jo vienā no grupām savstarpēji sacentās tikai trīs skolnieces. Diemžēl pašlaik daudzās skolās novērojama liela saslimstība.

 

 

Sacensības emocionāli stimulēKārķu un Ēveles pamatskolas sporta skolotājs Kārlis Pētersons uzskata, ka vieglatlētikas divcīņu sacensības ir ļoti nepieciešamas, jo īpaši šāda vecuma skolēniem. Tas palīdz atrast jaunos sportistus un tos pārbaudīt sacensībās un saprast, vai ir vērts ar viņiem strādāt pastiprināti. "Tikai konkurences apstākļos katrs atklāj savas īstās spējas. Skolās ar mazu bērnu skaitu ir grūti saprast, kas katram iekšā un kuru vērts ņemt komandā lielāka mēroga sacensībām," novērojis skolotājs. Viņš ir apmierināts ar savu bērnu veikumu. Apbalvoto vidū ir gan Kārķu, gan Ēveles pamatskolas skolēni. K. Pētersons cer, ka šo vieglatlētikas disciplīnu programmu kādreiz varēs papildināt arī ar citiem veidiem.Arī Smiltenes vieglatlētu treneris Guntars Markss atzina, ka šādas vieglatlētikas sacensības ir nepieciešamas. Sakritības dēļ viņš ar saviem audzēkņiem piedalījās līdzīgos mačos Rīgā. G. Markss uzskata, ka šā vecuma bērniem notiek ļoti maz sacensību, taču viņi ir uzsākuši regulāru treniņu darbu. "Tieši sacensības ir tas brīdis, kad skolēns gūst emocionālu stimulu," pārliecināts treneris. Viņš ir guvis pieredzi Vācijā, kur pamatskolās cenšas izvairīties specializēties kādā no sporta veidiem. Tieši tāpēc tur ir populāras vieglatlētikas trīscīņas vai četrcīņas. Tas bērnu attīsta vispusīgāk. Ar savu audzēkņu startiem Valkas ģimnāzijas sporta hallē viņš ir apmierināts.

 

 

Galvgalī tikai dažas skolasC grupā meitenēm augstlēkšanā un 50 metru barjerotajā distancē uzvarēja Valkas sporta skolas audzēkne Madara Skrodele. Otrajā vietā Kārķu pamatskolas skolniece Aļona Kosolapova. Pirmo trijnieku noslēdza valcēniete Olga Volkova.Zēnu konkurencē šajā vecuma grupā uzvarēja Mukuss Smarods no Apes. Aiz viņa divi grundzālieši - Kristaps Zālītis un Kalvis Zeibots.C grupas meitenēm divcīņā, kurā ietilpst 2 kilogramu lodes grūšana un 50 metru skrējiens, uzvarēja Jolanta Kaupe no Trikātas pamatskolas. Arī otrajā vietā viņas skolasbiedrene Mudīte Zivtiņa, bet trešajā vietā grundzāliete Kristīne Putāne. Zēniem šajā grupā uzvarēja Elvis Vorps no Rūjienas. Arī otrā un trešā vieta viņa komandas biedriem.C grupas meitenēm skriešanu divcīņā (50 metru skrējienā ar un bez barjerām) ātrākā bija Dana Sīpola no Smiltenes sporta skolas. Aiz viņas Trikātas pamatskolas audzēkne Sindija Tālberga un kārķēniete Juta Ērgle. Zēniem šajā divcīņas veidā uzvarēja puiši no Apes un Rūjienas, bet trešajā vietā kārķēnietis Dāvis Zirnis. Pavisam šajā grupā startēja 16 dalībnieki.D grupā meitenēm augstlēkšanā un 50 metru skrējienā uzvarēja Santa Jaunbērziņa no Grundzāles pamatskolas. Otro vietu izcīnīja Juneta Ostrovska no Valkas sporta skolas, bet aiz viņas - Santas klasesbiedrene Liena Zazerina. Zēnu konkurencē šajās disciplīnās labākais bija Matīss Leimanis no Apes. Aiz viņa palika kārķēnietis Nauris Rikmanis un Linards Vīksniņš no Grundzāles pamatskolas.Lodes grūšanā un 50 metru skrējienā D grupā meitenēm uzvarēja Linda Golovina no Smiltenes sporta skolas. Aiz viņas palika Sintija Cekule no Ēveles pamatskolas un rūjieniete Agne Čākure. Šajā grupā zēniem labākais bija Jāzeps Groza no Smiltenes. Arī otrajā vietā viņa komandas biedrs Rolands Išējevs, bet trešajā vietā ierindojās Eduards Doķis no Ēveles pamatskolas.