Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šodien - visu mīlētāju diena

Aldis Dubļāns

2008. gada 14. februāris 09:45

797
Šodien - visu mīlētāju diena

Valentīndienu svin tradicionāli sūtot apsveikuma kartītes kā mīlestības vai pieķeršanās apliecinājumu. Apsveikuma kartītes visbiežāk attēlo sirdis, amorus un citu simboliku, ko mēdz saistīt ar mīlestību.

Uzskata, ka Svētais Valentīns ir visu mīlētāju aizbildnis. Šīs dienas izcelsmes vēsture, kā arī ziņas par pašu Svēto Valentīnu, ir visai neskaidras un neprecīzas.Šodien katoļu baznīca atzīst vismaz trīs svētos mocekļus, kas pazīstami ar Valentīna vārdu. Viena no leģendām vēsta, ka Valentīns bijis Senās Romas priesteris. Kad imperators Klaudijs II secināja, ka neprecēti vīrieši ir labāki karotāji nekā tie, kam ir sieva un ģimene, viņš aizliedza jauniem, neprecētiem vīriešiem precēties. Priesteris Valentīns, kas saprata šā lēmuma netaisnīgumu, nepakļāvās imperatora pavēlei un turpināja slepus laulāt iemīlējušos pārus. Kad Valentīna nepakļaušanos atklāja, Klaudijs piesprieda viņam nāvessodu.Cita leģenda vēsta, ka Valentīnu sodīja par mēģinājumu sarīkot kristiešu bēgšanu no romiešu cietumiem. Kā zināms, savulaik Romā kristiešus nežēlīgi vajāja un spīdzināja. Vēl cita leģenda vēsta, ka Valentīns nosūtījis pirmo apsveikumu pats sev. Cietumā ieslodzītajam priesterim esot ļauts satikties ar kādu jaunu meiteni, iespējams, cietuma uzrauga meitu, kurā Valentīns iemīlējies. Pirms nāves Valentīns atstājis viņai vēstuli, ko parakstījis ar vārdiem "Tavs Valentīns".Kaut arī leģendas mēdz uzskatīt par neuzticamām, tās parāda priestera Valentīna simpātisko, varonīgo un romantisko tēlu. Tas nav pārsteigums, ka viduslaikos, īpaši Anglijā un Francijā, Valentīns kļuva par vienu no populārākajiem svētajiem.

 

_________________________________________________________________

Valentīndiena pesimista skatījumā

Valentīna diena - nesaprātīgi augstu cenu diena, rozā sirsniņu un dažādu citu spīdošu nieciņu diena. Cilvēki, kuriem nav otras pusītes, šajā dienā jūtas riebīgi.Meitenes pret savu gribu tiek ievilktas sacensībā, kura saņems dārgāko ziedu pušķi un kuru uzaicinās uz smalkāko restorānu. Šajā dienā katru sagaida vēl viens bargs un nenovēršams pārbaudījums - bezgaumīgu un banālu dzejas rindu uzklausīšana, turklāt par tām izrādot prieku. Ar idiotiskajām apsveikuma kartītēm un konfektēm, kas iesaiņotas sirds formas kastē ir gluži tāpat. Var jau būt, ka mazie bērni par visām tām muļķībām priecājas. Vīriešiem Valentīna dienā neklājas viegli. Galdiņi visos cienījamos restorānos jau rezervēti, tāpēc atliek apmeklēt pašus necilākos. Tikai iedomājoties par dāvanas, ziedu un vakariņu izmaksām, jebkuram saprātīgam cilvēkam prātā nāk tikai viena doma - iedot viņai naudu un lai liek mierā. Diemžēl nav nekādu cerību, ka šāda racionāla ideja tiks novērtēta. Vienīgā iespēja 14. februārī - censties nesvinēt un nogaidīt līdz tā beigsies.Tieši tā britu avīze "The Times" ironizē par Svētā Valentīna dienu, kura daudziem nebūt nav laimīga.