Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenē jau ieskandina Dziesmu svētkus

Sandra Pētersone

2008. gada 11. februāris 13:32

2264
Smiltenē jau ieskandina Dziesmu svētkus

Svētdien Smiltenes kultūras un sporta centrā pieci rajona kori izdziedāja daļu no XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku noslēguma koncerta repertuāra. Šis bija īpašs kopmēģinājums. Uz to ieradās četri svētku virsdiriģenti.

Rajona korus vērtē noslēguma

koncerta "Latvija - Saules zeme"

 virsdiriģenti

 

Lai šovasar gaidāmie Dziesmu svētki būtu augstvērtīgi un klausītāju emocijas saviļņojoši, visā Latvijā notiek koru kopmēģinājumi ar virsdiriģentu līdzdalību. Smiltenē svētdien ieradās Aira Birziņa, Jānis Zirnis, Ivars Cinkuss un Jēkabs Ozoliņš. Diriģenti strādā ar dziesmām, kuras paši diriģēs svētku noslēguma koncertā "Latvija - Saules zeme" Mežaparka Lielajā estrādē 12. jūlijā. XXIV Vispārējie latviešu Dziesmu svētki un XIV Deju svētki notiks no 5. līdz 12. jūlijam.

 

 

Sagaida gaiši, atvērti koristi"Jau no rīta, ienākot zālē, bija redzams, cik cilvēki ir priecīgi, gaišām, atvērtām sejām un acīm. Tā nav ikvienā vietā," pēc darba ar Valkas rajona kopkori atzīst virsdiriģente A. Birziņa. Noslēguma koncertā viņa diriģēs Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes dziesmu "Trīs zvaigznes".Uz kopmēģinājumu ieradās Smiltenes jauktie kori "Vidzemīte" (diriģentes Dzidra Jēkabsone un Baiba Zveja), "Pakalni" (Ēriks Derums), Strenču "Rītu puse" (Eva Pabērza), Valkas "Ancora" (Farhads Stade) un "Trikāta" (Ēriks Derums)."Protams, tas ir īpašāk, jo katram diriģentam ir sava pieeja," mēģinājumu ar virsdiriģentiem vērtē "Pakalnu" koriste smilteniete Anita Apine. No svētdien mācītā repertuāra viņai vistuvākā ir jau minētā dziesma "Trīs zvaigznes". Koristi ar atdevi izdzied arī pārējo repertuāru, jau tagad gaidot šā gada lielo notikumu - Dziesmu un deju svētkus.

 

 

Cieņas un apbrīnas vērts"Daudziem dziedātājiem un diriģentiem, tāpat arī dejotājiem un pūtējiem, Dziesmu un deju svētki ir mērķis, kuru gaidīt un kurā ieguldīt daudz laika, spēka un līdzekļu, kaut vai braucot uz mēģinājumiem. Tas ir cieņas un apbrīnas vērts pret katru cilvēku," uzteic A. Birziņa. Virsdiriģents Jānis Zirnis jau tagad ir pārliecināts, ka Dziesmu svētku noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē būs ļoti labs. "Labo lomu nospēlē tas, ka viss repertuārs noslēguma koncertam bija zināms pat trīs gadus iepriekš. Daudzi pamazām gatavojas," secina J. Zirnis, piebilstot, ka visā Latvijā "ar koriem ir samērā labs stāvoklis". Kvantitāte varbūt iet mazumā, bet kvalitāte koriem nav zudusi.Dziesmu svētku noslēguma koncertā J. Zirnis diriģēs divas dziesmas - vienu no rekordistēm šo svētku kustībā Emiļa Melngaiļa "Jāņuvakaru" un Zigmara Liepiņa dziesmu "Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas". "Cilvēkiem dziedot, pat asaras acīs saskrien. Acīmredzot viņi vārdus un melodiju salīdzina ar savu dzīvi," par šo dziesmu saka virsdiriģents.

 

 

Nākamā - rajona skateVisi apvaicātie virsdiriģenti uzteic Valkas rajona koru darbu svētdienas kopmēģinājumā. "Koristi ir mācīti saprast, kas ir dziedāta skaņa, jo tas nemaz nav tik vienkārši. Par to esmu ļoti iepriecināra. Un vēl koris ātri reaģē uz diriģenta darbībām, ir atsaucīgs un elastīgs," vērtē A. Birziņa.Kopmēģinājums ritēja tik raiti, ka viss darbs tika paveikts divās stundās - daudz ātrāk, nekā plānots. "Tas ir mūsu rajona koru virsdiriģenta Jāņa Erenštreita un arī koru diriģentu un dziedātāju nopelns," slavē Valkas rajona padomes Kultūras nodaļas vadītāja Līga Lāne. Tagad visi rajona kori gatavosies rajona skatei 19. aprīlī. Labākie iegūs tiesības piedalīties Vidzemes zonas pusfinālā.