Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Katru dienu – tikai sports un daudz daudz mūzikas

Aldis Dubļāns

2008. gada 10. februāris 16:16

2558
Katru dienu – tikai sports un daudz daudz mūzikas

Valkas ģimnāzijas skolnieces Vita Zandersone un Kristīne Stale vienu mācību semestri pavadīja Dānijā kādā uz sportu orientētā augstskolā netālu no Olborgas, ziemeļu virzienā, kur apguva vairākas sporta zinības Eiropas studentu apmaiņas programmas "Sirius" ietvaros.

Studentes no Valkas atzīst,

ka mācības Dānijā ir nenovērtējams

pienesums turpmākās dzīves pieredzei 

Pirmajā sadaļā no augusta līdz oktobrim jaunietes varēja izvēlēties kādu no trīs moduļos ietvertajiem sporta veidiem. Vitu un Kristīni piesaistīja spēka treniņu vingrinājumi (skriešana, peldēšana un riteņbraukšana). Tas nozīmē, ka katram jāizpilda noteiktie normatīvi - jānoskrien, jānopeld un jānobrauc noteikts kilometru skaits. Aizraujoša bijusi cīņas māksla, kas ietver sevī kaut ko no džudo un karatē. Trešā izvēle bija dejošana dažādu mūzikas stilu pavadībā. Vēl bija jāspēlē pludmales volejbols un jādarbojas ar trenažieriem. Tas viss kopā ļoti attīsta muskuļu spēku. Atskaitot sportu, šajā augstskolā aktuāla bija arī dziedāšana.

Valodas robi aizpildāmi ātri"Mūsu ieguvums ir jauna pieredze gan sportā, gan saskarsmē ar citiem cilvēkiem. Dāņi kopumā ir atvērtāki nekā latvieši. Tur nav nekādu aizspriedumu par ģērbšanās stiliem, jo šajā ziņā cits citam nepievērš nekādu uzmanību," atceras Vita. Abas meitenes sākotnēji bija satraukušās, ka viņu angļu valoda nav gana laba, lai to lietotu itin visur, taču zināšanu robi tika aizpildīti itin veikli. Jo īpaši palīdzēja tas, ka ātri izdevās atrast dāņu draudzenes un draugus no daudzām citām valstīm. Nedrošība pazuda ātri. Šajā augstskolā ik gadu mācās 70 - 80 studentu.

Meitenes ar labpatiku atceras braucienu uz kalniem Francijā, kas ilga veselu nedēļu. Tur notika kāpšana pa klinšu sienu, laivošana pa straujām kalnu upēm, riteņbraukšana pa ekstrēmām kalnu takām. Notika arī itin mierīgas pastaigas un līdzās tam tā saucamo izdzīvošanas iemaņu apguve un fiziskās sagatavotības testu izpilde.

No rīta visi skolotāji uzsmaidaJaunietes uzskata, ka pa šo laiku ir kļuvušas fiziski spēcīgākas un prasmēs daudzveidīgākas. Vislabākās atmiņas Vitai un Kristīnei ir par to, ka visas stundas notika mūzikas pavadībā. Tas ne tikai rada atbrīvotības sajūtu, bet palīdz uzturēt nodarbību ritmiku. Jo interesantāk, ka mūzika allaž mainījās. To noteica arī skolotāju gaume un saprašana. Vitai ļoti patika dāņu skolotāji. "Katru rītu, kad devos brokastīs, visi pretimnākošie skolotāji uzsmaidīja un novēlēja visādas veiksmes. Tas ir patīkami, ka pedagogi savas personīgās problēmas prot izslēgt no skolas dzīves. Nepilna pusgada laikā piedzīvojumu bija daudz - studentu iestudēti šovi, braukšana uz Eiropas čempionāta finālspēlēm rokasbumbā. Arī abas Valkas jaunietes starplaikos izklaidēja skatītājus.Abas jaunietes, gluži tāpat kā visi citi studenti, dzīvoja īpašās kopmītnēs un atzina, ka tas ir pavisam citādi nekā zem vecāku spārniem Valkā.

Arī mācībās parāds nav brālisAbām meitenēm otrajā semestrī ir jānokārto visas iekavētās ieskaites kopš mācību gada sākuma. Viņas pašlaik neaizraujas ar sportiskajām aktivitātēm, jo mācības ir nozīmīgākas. Vispirms jau jāatgūst viss iekavētais. Kristīne mācās 11. klasē, bet Vita - 12., tāpēc viņai priekšā saspringtais eksāmenu laiks. Līdz tam jānokārto visas ieskaites.Par abu meiteņu piedzīvojumiem Dānijā interesējas gan draugi, gan klasesbiedri. Jautātas par ekstrēmākajiem piedzīvojumiem, jaunietes atbildēja, ka laikam gan tie bijuši Francijā. "Nekad agrāk ar deviņvietīgu gumijas laivu neesmu bijusi tādās krācēs un straumēs. Laivā visi darbojas kā komanda, kur katram ir savs uzdevums," stāsta Kristīne. Īsts piedzīvojums kalnos ar pamatīgiem zilumiem bija "vizināšanās" ar kalnu divriteni.Jautātas par projekta izmaksām, jaunietes atbildēja, ka pašām bija jāmaksā tikai par biļetēm un jāsarūpē kabatas nauda. Viss pārējais bija augstskolas nodrošināts, un esot grēks sūdzēties par ēdināšanu, komfortu un labklājību visādā ziņā.

Kristīnei un Vitai iespēju mācīties Dānijā piedāvāja sporta skolotājs Andris Dainis. Abām meitenēm daudz palīdzēja Ingrīda Hedemarka, bet jo īpaši - vecāki. "Šī ir vienīgā ekskluzīvā iespēja mūsu skolēniem mācīties tāda tipa augstskolā. Arī pašlaik tur zinības apgūst divi Valkas ģimnāzijas skolēni. Tie ir 11. klases audzēkņi Jānis Tolmanis un Kaspars Upmalis. Gaidām viņus atgriežamies ap Jāņiem," stāsta A. Dainis. Viņš teic, ka skolā meklēs projektam atbilstošus jauniešus arī turpmāk. Tas nozīmē, ka viņiem labi jāzina angļu valoda un jābūt gataviem mācīties pastiprinātā režīmā, tas ir, spēt atgūt nokavēto.