Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sestdienas virtuve: Labi audzināta vista jāprot labi pagatavot

Aldis Dubļāns

2008. gada 9. februāris 10:46

5981
Sestdienas virtuve: Labi audzināta vista jāprot labi pagatavot

Vistas gaļa joprojām ir pieejama itin visur, turklāt tā ir lētāka par citām

Putnu gaļa ir olbaltumu produkts. Pazīstamā uztura speciāliste Lolita Neimane uzskata, ka diētas ārsti lielākoties nav īpaši veģetārisma piekritēji, jo uzturam ir jābūt daudzveidīgam. Protams, ir produkti, kas jāēd vairāk, un produkti, kas jāēd mazāk. Nevienam dietologam nav iebildumu pret liesu gaļu, vai tas būtu cūkas vai liellopa mīkstums, tītara vai vistas gaļa. Toties tauki, arī tie, kas atrodas vistai zem ādas, nebūtu jāēd bieži un daudz. Putnu gaļa satur mazāk saistaudu, ir mīkstāka, līdz ar to vieglāk un ātrāk pagatavojama. Vistas fileju var pagatavot dažās minūtēs, sevišķi, ja to sagriež mazos gabaliņos. Cilvēki bieži teic, ka tā viņiem šķietot sausa. Treknums, protams, ir sulīgāks, bet vistas fileju ir ērti gatavot kopā ar dārzeņiem. Liesā vistas gaļa ir ļoti laba alternatīva pusfabrikātiem un gatavajiem ēdieniem. Te domāta vistas fileja, nevis vistas gaļas desas un sāļie kūpinātie šķiņķi. Ir starpība, vai gaļu sagatavojam paši vai arī nopērkam rūpnieciski ražotu produkciju, kur ir daudz sāls un pievienoti tauki.

RECEPTES--RECEPTES--RECEPTES--RECEPTES--RECEPTES

"Quasi" - vista austrumu gaumē

epieciešams: (divām personām) viena liela vai divas nelielas vistas filejas, viens liels sīpols, viens liels burkāns, divas vai trīs ķiploka daiviņas, viena vidēja paprika (labāk izskatās, ja dažādās krāsās), sēnes (šampinjoni vai austersēnes), tējkarote sarīvēta ingvera, gaišā sojas mērce, sezameļļa, tējkarote cukura, rīsi vai spagetti.Pagatavošana: uzvāra spagetti. Marinādei sajauc ēdamkaroti eļļas, divas ēdamkarotes sojas mērces, tējkaroti cukura un vienu daiviņu ķiploka. Gaļu sagriež plānās strēmelītēs un iejauc marinādē.Burkānu sagriež apmēram četrus centimetrus garās strēmelītēs, sīpolu - gredzenos vai pusgredzenos. To apcep uz parastās vai vokpannas. Pēc brīža piemet sagrieztu papriku. Jāuzmanās lai nepārceptu. Dārzeņus izņem no pannas un ieliek tajā samarinēto vistas gaļu, apcep un pievieno saceptos dārzeņus, ingveru, divas sasmalcinātas ķiploka daiviņas un sēnes. Apmaisa un uzlej gaišo sojas mērci. Uz šķīvjiem uzliek spagetti vai rīsus un virsū kārto gaļas - dārzeņu sacepumu. Var ēst ar irbulīšiem.

Cepta vista uz sālsNepieciešams: kilograms rupjās sāls, vesela vista, malti melnie pipari un ķiploki.Pagatavošana: Uz cepešpannas izber kilogramu rupjās sāls. Ņem veselu vistu, pārgriež krūts kaula daļu un atver, lai kautķermenis būtu plakans. Vistu ierīvē ar sāli, pipariem un ķiploku, liek ar atvērto pusi uz leju un ievieto cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 200 vai vairāk grādiem. Cep apmēram 45 minūtes, un kad gatava, tūlīt noņem no sāls spilvena. Sāls vienmērīgi sadala siltumu, tāpēc vista būs sulīga un garšīga. Vista būs tik sāļa, cik tajā pirms cepšanas ierīvēta ar šo garšvielu. Nelietot nekādus šķidrumus.

Vistas stilbiņu karbonādeSastāvdaļas: vistas stilbiņi, garšvielas, olas un milti.Pagatavošana: Stilbiņiem izņem kaulu, lai sanāk liels plakans gaļas gabals. To izklapē, apkaisa ar garšvielām, apvārta miltos un olā, cep kā karbonādi, pēc tam sautē līdz gatavs.

Zeltītā vistaNepieciešams: viena vesela vista, trīs ķiploka daiviņas, trīs tējkarotes olīveļļas, neliela buntīte pētersīļu zaļumu, pustējkarotes kaltēta timiāna, divas mazas dzeltenas paprikas pākstis, puse citrona.Pagatavošana: Vistu noskalo, nosusina. Ķiploka daiviņas sīki sasmalcina, pievieno sāli, un saspaida viendabīgā masā. No puses citrona izspiež sulu. Ķiploku masu sajauc ar izspiesto citrona sulu un olīveļļu. Ar šo masu ieziež vistu no iekšpuses un ārpuses, ietin folijā un atstāj uz 30 minūtēm. No citrona puses, no kuras tika izspiesta sula, izņem sēklas un sagriež sīkos kubiciņos, sajauc ar sīki sagrieztiem pētersīļu zaļumiem un timiānu.Citrona un zaļumu maisījumu ieliek vistā. Vistu dur uz iesma un cep cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes 180 grādu temperatūrā, līdz būs zeltīti brūna un kraukšķīga. Papriku attīra no sēklām, sagriež sīkās strēmelītēs un pasniedz kopā ar četrās daļās sadalītu vistu.

Vista basku gaumēNepieciešams: 400 gramu zaļās paprikas, puskilograms sarkano tomātu, viena vista apmēram pusotru kilogramu smaga, kas sadalīta astoņos gabalos, sāls un svaigi maltie pipari, trīs ēdamkarotes olīveļļas, divi nelieli sīki sakapāti sīpoli, trīs sīki sakapātas ķiploka daiviņas, sīki sakapāts čilli pipars un 150 mililitru sausā baltvīna.Zaļos saldos piparus pārgriež gareniski uz pusēm, attīra no sēklām. Tomātus uz 10 sekundēm iegremdē verdošā ūdenī, atdzesē aukstā tekošā ūdenī, noņem mizu, pārgriež uz pusēm, attīra no sēklām un sīki sagriež.Vistas gabalus apkaisa ar sāli un pipariem. Pannā uzkarsē olīveļļu, apcep vistas gabalus no visām pusēm. Izņem gaļu no pannas, pievieno sīpolus, ķiplokus un maisa vienu minūti. Pievieno sagrieztu saldo piparu, čilli piparu un maisot cep uz lēnas uguns piecas minūtes, līdz dārzeņi ir kļuvuši mīksti.Vistas gabalus vēlreiz ieliek pannā, pievieno sarkanvīnu un uz straujas uguns ļaut tam iztvaikot. Pievieno tomātus, sāli, piparus un, maisot sautē uz lēnas uguns 45 minūtes.Vistu uzliek uz lēzena šķīvja. Cepšanas laikā radušos šķidrumu vāra, kamēr tas sāk biezēt. Vistu pārlej ar mērci un pasniedz nekavējoties.

Dzērieni ziemāKarsta dzēriena baudīšanu vajadzētu pārvērst par rituālu: karstā krūze, kas sasilda rokas, karstie un smaržīgie tvaiki sejā, silta un aromātiskā dzēriena radītā labsajūta un patīkama noskaņa.

Aromātiski, garšīgi un ārstnieciski ir uzlējumi uz ogām: saspaidītas svaigas dzērvenes vai brūklenes vai žāvētas pīlādžogas aplej ar karstu ūdeni. Ne mazāk vērtīgi ir tā sauktie "zaptsūdeņi": 1-1,5 ēdamkarotes ievārījuma aplej ar 300-400 ml ūdens. Kompotā var savārīt gan svaigus, gan žāvētus augļus un ogas. Pievienojot nedaudz kartupeļu miltu, iegūstam biezāku dzērienu - ķīseli. Arī kompotus un ķīseļus var dzert karstus. Tie tik ātri neatdziest - jo biezāks dzēriens, jo ilgāk tas saglabā siltumu.Karstā apelsīnu sula: divas trešdaļas sulas atšķaida ar trešdaļu ūdens un uzkarsē līdz šķidrums sāk burbuļot.Tautā populārs ir groks, kas, laikus izdzerts, efektīvi palīdzēs novērst saaukstēšanās sekas vai vīrusu infekcijas slimības sākuma stadijā. Lielā krūzē sajauc 1,5 - 2 ēdamkarotes ievārījuma vai stipras zāļu tējas ar 50 - 60 gramiem stipra alkohola. Turpinot maisīšanu, lēnām pielej karstu ūdeni, tēju vai kafiju. Tā alkohols nenostājas virspusē, bet tiek iejaukts dzērienā, un bieži vien pēc garšas un smaržas alkohols nav jūtams. Vislabāk ir izvēlēties upeņu vai aveņu ievārījumu, jo šīm ogām piemīt ārstnieciskas īpašības.

Sildošs dzēriens ziemas dienāmSastāvdaļas:200 gramu brūnā cukura, 700 mililitru sarkanvīna, sula no viena apelsīna, sula no viena citrona un 250 mililitru ruma.Uz lēnas uguns katliņā izkausē cukuru, pievieno visas pārējās sastāvdaļas. Uzkarsē, taču nedrīkst uzvārīt.