Ziemellatvija.lv ARHĪVS

No pases nedrīkst šķirties

Sandra Pētersone

2008. gada 6. februāris 08:16

1482
No pases nedrīkst šķirties

Ja rajona iedzīvotāji pošas uz Valku un ieplānojuši paskatīties, kas labs notiek kaimiņvalsts Igaunijas pilsētā Valgā, tad viņiem līdzi obligāti jābūt pasēm. Fakts, ka pēc Latvijas iestāšanās Šengenas telpā uz Latvijas - Igaunijas robežas vairs nepārbauda personu apliecinošus dokumentus, nenozīmē, ka tos var atstāt mājās.

Valka un Valga atrodas pierobežas zonā. "Valsts robežsardzes imigrācijas dienests ļoti kontrolē, vai cilvēkiem līdzi ir derīgs personu apliecinošs dokuments, šajā gadījumā pase, un ja tās nav, iespējama soda piemērošana. Bieži pārbaudes notiek Valgā," brīdina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Valkas rajona nodaļas vecākā eksperte Daina Kreile.Smiltenes pilsētas un apkārtējo pagastu iedzīvotājiem tagad ir pavisam ērti savlaicīgi saņemt jaunu Latvijas Republikas pilsoņa pasi, ja vecajai beidzies derīguma termiņš.

Grib braukt uz ārzemēmNo 5. februāra divas reizes nedēļā - otrdienās un ceturtdienās - iesniegt pieteikumu un saņemt jaunā parauga pilsoņa pasi var Smiltenē, Dārza ielā 3. Šādu iespēju iedzīvotājiem panāca Smiltenes pilsētas dome.Otrdien pie pašvaldības ēkā atvērtā Valkas pasu daļas kabineta cilvēki rīta pusē stāvēja rindā. "Ir doma aizbraukt nedaudz tālāk uz ārzemēm, un tad tāda šaubīga lieta var nederēt. Labāk lai apmaina," par savu 1995. gadā saņemto beztermiņa pasi saka pensionārs Arturs Lielais.

Jāskatās 2002. gadsOtrdien, pieteikumu pieņemšanas pirmajā dienā, PLMP Valkas rajona nodaļas speciālistes Smiltenē apkalpoja 30 cilvēku no pilsētas un apkārtējiem pagastiem.PLMP atgādina ikvienam rūpīgi sekot līdzi personu apliecinošā dokumenta termiņam, it īpaši, ja ir iecere doties uz ārzemēm. Latvijas pilsoņa pase, kas izsniegta līdz 2002. gada 30. jūnijam, nav derīga ceļošanai, sākot ar šā gada 1. jūliju. Iedzīvotājiem jārēķinās, ka pasi parastajā kārtībā izsniedz 20 dienu laikā pēc dokumentu iesniegšanas.

Var saņemt arī paātrinātiPaātrinātā kārtībā un par paaugstinātu valsts nodevu pasi var saņemt divu vai četru darbadienu laikā. Parastajā kārtībā valsts nodeva ir 15 latu pieaugušajiem, divi lati - bērniem vecumā līdz 15 gadiem, pieci lati - vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Iesniedzot pieteikumu, līdzi jāņem tikai vecā pase.