Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķeižos: Lai agrākajā nomalē kļūtu interesanti

Aivars Zilbers

2008. gada 5. februāris 08:05

1118
Ķeižos: Lai agrākajā nomalē kļūtu interesanti

"Ja es dzīvotu tepat, nudien mājās veļu vairs nemazgātu, bet nestu uz šejieni, bet tik tālu vest drēbes nav izdevīgi. Taču tas nekas. Noteikti pati nākšu uz šejieni patērzēt ar paziņām," tā jaunā ģimenes atbalsta centra prezentācijā Jērcēnu pagastā saka pensionāre Inta Kalniņa.

Jaunajā ģimenes atbalsta centrā

varēs mazgāt veļu,

lasīt grāmatas un sirsnīgi patērzēt

Pagājušonedēļ Jērcēnu pagasta pašvaldība Ķeižu pusē svinīgi atklāja jaunizveidoto ģimenes atbalsta centru "Liepugatve". Uz pasākumu bija ieradušies arī vairāki ciemata iedzīvotāji, lai redzētu, kādu piedāvājumu viņi turpmāk varēs izmantot. Ar sālsmaizi bija atbraukuši Valkas rajona padomes, Strenču domes un Valkas bibliotēkas speciālisti.

Pašvaldība dilemmas priekšā"Ļoti jauki, ka mums tagad ir vieta, uz kuru var atnākt, uzzināt, kā citiem klājas un pie reizes arī kādu grāmatu lasīšanai izvēlēties," prieku "Ziemeļlatvijai" neslēpj pagasta iedzīvotāja Ilga Vītola.Jērcēnu pagasta padomes priekšsēdētājs Aivars Auniņš stāsta, ka ģimenes atbalsta centru Ķeižu galā lēmējvara veidojusi ar domu, lai arī šī puse, kas jau no kolhozu laikiem uzskatīta par nomali, attīstītos un iedzīvotājiem būtu pieejami dažādi pakalpojumi.Ierosme izveidot iestādi pašvaldībai radās pēc pasta nodaļas slēgšanas Liepugatves daudzdzīvokļu mājā. "Palika tukšs dzīvoklis, kura vienā telpā bija iekārtots grāmatu izsniegšanas punkts. Arī tas darbojās tikai reizi divās nedēļās. Mēs atradāmies dilemmas priekšā - vai nu slēgt arī šo punktu, atstājot Ķeižu ciemata cilvēkus bez nekā, vai izveidot kaut ko jaunu. Tajā laikā parādījās dažas jaunas iespējas, kuras, saliekot kopā, varējām uzsākt darbu," stāsta A. Auniņš.

Palīdz nevalstiskā organizācija"Vispirms radās iespēja ar nevalstisko organizāciju palīdzību iegūt līdzekļus no Kopienu iniciatīvu fonda sociālo objektu izveidošanai, bet, piedaloties citā projektā, varējām pretendēt uz datoriem, turklāt pagastā bija galdnieks, kuru ar tiesas lēmumu vajadzēja nodarbināt piespiedu darbā. Ar to sākām. Organizācijas "Glābiet bērnus" Jērcēnu pagasta nodaļa izstrādāja projektu, lai dabūtu naudu no minētā fonda, arī pagasts piedalījās ar 6000 latu finansējumu. Pagāja laiks, un pamatīga darba rezultātā mums ir šis centrs," saka A. Auniņš.

Ieplānotas izstādes un tikšanāsPagaidām datori gan vēl nav atvesti, kaut kabinets iekārtots.Šobrīd ģimenes atbalsta centrā var izmazgāt veļu, ir pieejama duša, paplašināts ir grāmatu izsniegšanas punkts, kas nu kļuvis līdzīgs nelielai bibliotēkai. Internets interesentiem būs pieejams vēlāk. Par centra vadītāju strādā Līvija Pinzule. Viņa ir ieplānojusi rīkot tematiskus pasākumus, tikšanās, izstādes un sirsnīgas sarunas, lai cilvēki iegūtu kaut ko vairāk par iespēju izmazgāt veļu vai dušas izmantošanu. "Es šajā pusē esmu nodzīvojusi un nostrādājusi vairākus gadus. Pazīstu daudzus un arī mani pazīst. Gribu panākt, lai visi - gan jauni, gan cilvēki gados - nedzīvotu, ierāvušies savās aliņās, bet veidotu te visiem patīkamu sabiedrisko dzīvi," saka L. Pinzule.Jauno ģimenes atbalsta centru ļoti atzinīgi novērtēja rajona padomes galvenā speciāliste sociālajos jautājumos Mārīte Magone un Valkas pilsētas bibliotēkas vadītāja Ginta Dubrovska.