Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes skolēni - par vides aizsardzību

Santa Sinka

2008. gada 3. februāris 18:21

2245
Smiltenes skolēni - par vides aizsardzību

Zooloģiskā dārza apmeklējums ziemā, pusdienas no armijas lauku virtuves un tikšanās ar populārām personībām - to visu par dalību konkursā izbaudīja skolnieces.

„Par konkursu „Pret globālo sasilšanu" uzzinājām no skolotājas. Globālā sasilšana ir tad, kad zeme aplūst ar ūdeni un ozona slānī izveidojas lieli caurumi," par iegūtajām zināšanām dabas zinību stundās stāsta 5. klases skolnieces Vigija un Laura.Projekts „Pēdas", kas pazīstams ar dažādām vides sakopšanas talkām, uz Latvijas skolām bija izsūtījis konkursa „Pret globālo sasilšanu" nolikumu, kuru savā pastkastītē saņēma arī Smiltenes Centra vidusskola.

Izrāda lielu atsaucībuPiedalīties konkursā bija aicināti skolēni no 1. - 12. klasei.Tā mērķis bija pievērst jaunatnes uzmanību vides aizsardzībai un radoši izteikt savu attieksmi par to. Tāpēc vidusskolas 15 skolnieces savas radošās idejas realizēja visdažādākajos mākslas darbos.„Darbus veidojot skolēni varēja izpausties, jo atļauts bija viss. Lielākoties meitenes darbus zīmēja, gleznoja un instalēja," saka vizuālās mākslas skolotāja Dita Baiba Brūzīte. Konkursam bija liela atsaucība, un organizatori katrai skolai uzdāvināja deviņas brīvbiļetes uz Rīgas Zooloģisko dārzu. Tur notika konkursa fināls.

Sildās žirafu un tropu mājāKad skolotāja, konkursa dalībnieces un viņu atbalstītāji ieradās zooloģiskajā dārzā, tur mākslinieka Jāņa Anmaņa vadībā tika iekārtota izstāde, kā arī norisinājās radošā darbnīca zīmēšanā, gleznošanā, floristikā un rakstniecībā.Staigājot pa zooloģisko dārzu, konkursa dalībnieces baudīja tā eksotiku ziemā. Neizpalika arī sasildīšanas žirafu un tropu mājā, jo šis nav gada siltākais laiks.Ap pusdienlaiku skolēni devās uz radošajām darbnīcām, kur kopā ar māksliniekiem veidoja darbus. Pēc tam visus gaidīja silta un garda maltīte, ko pagatavoja armijas lauku virtuves pavāri. „Līdz šim nebijām ēdušas armijnieku gatavotos ēdienus. Visi katli, kur tika gatavotas pusdienas, bija ļoti lieli," iespaidos dalās pasākuma dalībnieces.Vizuālās mākslas skolotāja ir patīkami pārsteigta, ka šajā konkursā neviens neskatījās, vai bērni ir no lauku vai prestižas pilsētas skolas, vai skolas, kurā mācās bērni ar īpašām vajadzībām. "Svarīgs ir iekšējais skaistums un būtība," uzsver skolotāja.