Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Kārķos raksta projektus pagasta attīstībai

Aldis Dubļāns

2008. gada 1. februāris 09:40

677
Kārķos raksta projektus pagasta attīstībai

Nozīmīgākais un vērienīgākais pašlaik ir ūdensapgādes atdzelzošanas sistēmas iegādes un uzstādīšanas projekts, kas krasi uzlabos ūdens kvalitāti pagasta centra patērētājiem. To tūdaļ iesniegs Latvijas Vides aizsardzības fondā.

Kārķu pagastā šogad jau sagatavoti vai

noslēguma fāzei tuvojas pieci jauni projekti

 

 

Projekta rakstītāja un pagasta padomes sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Pilskalne atzīst, ka centrā ir problēmas ar paaugstināto dzelzs saturu ūdenī. Ieceres īstenošanai pagasta padome atvēl 54 procentus no nepieciešamajiem līdzekļiem, bet pārējo, domājams, iegūs no Vides aizsardzības fonda. Projekta ietvaros paredzēts uzstādīt ļoti modernu tehnoloģisko iekārtu, kādu Latvijā vēl ir pavisam nedaudz.

 

Kultūras aktivitātēs iesaistīs cittautiešusŪdeni ne tikai atdzelžos, bet arī ozonēs, lai tam noņemtu duļķainību un slikto smaku. Šāda iekārta lieliski darbojas Jelgavas rajona Ozolniekos. Pavisam drīz, ja projektu atbalstīs, paredzēts izsludināt cenu aptauju, kā jau tas noteikts pakalpojumu iepirkšanas procedūrā.Sadarbībā ar Vilpulkas un Ipiķu pagastu Integrācijas fondam ir iesniegts projekts saistībā ar kultūras un citu tautību cilvēku integrēšanā pagasta sabiedrībā. Vilpulkā dzīvo čigāni, Ipiķos ir daudz igauņu, bet Kārķos mīt dažādu tautību iedzīvotāji - 88 procenti latviešu, pieci procenti krievu un pārējie ir ukraiņi, baltkrievi, poļi, lietuvieši, igauņi, moldāvi, karēļi un citi. Šajā projektā ir paredzētas dažādas kultūras un amatniecības aktivitātes, sadarbībā ar Laimu Muktupāvelu paredzētas lekcijas par pareizu valodas mācīšanu. Protams, tas viss notiks, ja projektu atbalstīs. "Tas nav šķērslis, ka pašlaik esam Valkas rajonā, taču orientējamies uz Valmieras pusi, uz Igaunijas pierobežu," skaidro S. Pilskalne.

 

Atjaunos pagasta tautas namuSadarbībā ar kaimiņiem, Naukšēnu pagastu, iesniegts projekts Latvijas Vides aizsardzības fondā par dabas objektu popularizēšanu. Paredzēts sagatavot fotoizstādi, spēļu kāpas un daudzas citas lietas.Iespējams, Kārķu skola tiks pie jauna jumta, jo ir iesniegts pieprasījums Valsts Investīciju programmai. Pašlaik vēl tiek izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kas reglamentēs naudas piešķiršanu. Kārķēnieši jau ir sagatavojuši tāmi. Tiklīdz šo programmu atvērs, dokumentācija iesniedzama nekavējoties.Kārķu padomes deputāti ir izlēmuši, kā izlietot tos 200 tūkstošus latu, kas saņemami teritoriālās reformas saistībā. To visu ieguldīs tautas nama sakārtošanai. Tiesa, ar šo naudu būs par maz, lai ēka labi izskatītos gan no ārpuses, gan iekšienes. Tai jāmaina logi, jumts un daudzas konstrukcijas. S. Pilskalne gaida, kad atvērsies Zemkopības ministrijas attiecīgā programma par mērķdotācijām infrastruktūras attīstībai un cer dabūt papildu līdzekļus tautas namam.Ir sagatavots vēl kāds projekts, taču speciāliste par to pirms atbalstīšanas nevēlas runāt, jo projektu rakstītāju vidē ideju zagšana nav retums. Sandra uzskata, ka viņu pavada veiksme projektu rakstīšanā, jo pēdējos gados nav atbalstīts tikai viens.