Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Melnās ripas vilinājums

Santa Sinka

2008. gada 1. februāris 08:36

2152
Melnās ripas vilinājums

No maza zēna, kas deviņu gadu vecumā mācījās slidot uz tuvējiem dīķiem un ezeriem, izaudzis sporta entuziasts. Viņš jau trīsdesmit pirmo sezonu spēlē biedrībā "Smiltenes Vanagi".

Ilgvars Plētiens: Ar gadiem mīlestība pret hokeju nav mazinājusies. Kādreiz domāju, kad meitai paliks astoņpadsmit gadu, tad man pašam būs trīsdesmit seši, nu tad gan būs jāliek hokejam punkts. Taču tagad gandrīz ir tā - jo vecāks kļūstu, jo vairāk gribas mesties spēlē. Par punkta pielikšanu vispār nevar būt ne runas.

Smiltenietis Ilgvars Plētiens kopš deviņu gadu vecuma sācis apgūt hokeja spēles iemaņas. Tolaik par hokeja laukumu vai ledus hallēm nevienam nebija pat nojausmas, tāpēc vajadzēja iztikt ar aizsalušiem dīķiem un ezeriem. Nepieciešama bija liela apņēmība un vēlēšanās, lai iemācītos un apgūtu hokeja spēli. "To arī novēlu mūsdienu jaunatnei, jo tagad ir iespēja hokeja spēli apgūt daudz kvalitatīvāk nekā toreiz," uzskata jaunās hokeja paaudzes treneris Ilgvars Plētiens.

Vieglāk ir aiziet uz zāli un pamētāt bumbuSmiltene ir viena no tām mazpilsētām, kurā arī jauniešiem tiek dota iespēja trenēties hokejā. I. Plētiens atzīst, ka nevar būt runa par lieliem panākumiem sportā, jo pašiem savas ledus halles nav. "Līdz ar Smiltenes sporta centra atklāšanu, sarucis to jauniešu skaits, jo daudz vieglāk ir aiziet uz zāli paspēlēt bumbu," secina hokejists.Ne viss ir atkarīgs no pašiem bērniem, bet gan no vecākiem vēlmēm un to finansiālajām iespējām. Nenoliedzami - nepieciešamais inventārs šim sporta veidam izmaksā diezgan dārgi un ne katrs to var atļauties.Šogad laika apstākļi sportistus nelutina, tāpēc tikai divas reizes ir izdevies paslidot hokeja laukumā pie Tepera ezera. Tomēr iepriecinoši ir tas, ka šogad jaunajai hokeja paaudzei vienreiz nedēļā ir iespēja trenēties Vidzemes Olimpiskajā centrā. "Esmu jau centies, cīnījies un darījis, lai jauniešiem būtu lielākas iespējas trenēties, bet nemaz tik vienkārši ar to visu tikt galā nav," saka I. Plētiens.

Galvenais ir apņēmībaHokejs Smiltenē pastāv jau no 1969. gadā. Sākumā "Smiltenes Vanagi" bija akciju sabiedrības "8CBR" komanda. Pa šiem gadiem piedzīvoti zaudējumi un svarīgas uzvaras. Ilgvars Plētiens uzskata, ka agrāk liela nozīme deviņu gadu garumā hokejistiem bija Smiltenes pilsētas meistarsacīkstes hokejā. Hokejistiem, kuri intensīvi trenējušies un spēlējuši, tā bija vienīgā iespēja piedalīties sacensībās un sevi apliecināt, jo tad vēl nebija Vidzemes Olimpiskais centra Valmierā. Tomēr vislielākie panākumi hokeja klubam "Smiltenes Vanagi" bija 2001. gadā, kad Republikas pirmās līgas sacensībās izdevās izcīnīt godalgoto trešo vietu.Šobrīd hokeja entuziasts ar pārējo komandu spēlē Neatkarīgajā amatieru hokejā līgā un Vidzemes atklātā hokeja čempionātā. Tāpēc nereti uz spēlēm sanāk doties divas dienas pēc kārtas. Vismaz vienu reizi nedēļā I. Plētiens dodas uz Rīgu, kur jau trešo sezonu piedalās hokeja amatieru mačos. Hokeja entuziasts cer, ka šogad komandai izdosies izcīnīt kādu no godalgotajām vietām. Iepriekšējos gados tikai mazliet pietrūka veiksmes, lai izcīnītu kādu no medaļām."Smiltenes Vanagi" Vidzemes atklātā hokeja čempionātā ierindojas trijniekā. I. Plētiens smaidot stāsta, ka vienmēr jau gribētos labāk. Tāpēc cerība nekur nepazūd. Kaut arī viņš spēlē pirmās līgas komandā, atzīst, ka daudz ko var mācīties no otrās līgas spēlētājiem. Tur sportistiem ir liels cīņas spars un vēlme nepadoties meistarīgākām komandām, kam liela nozīme mačos un čempionātos.

Uz ledus jāprot pielietot viltību"Visforšākais ir spēles process, kas ikdienas problēmas atstāj otrajā plānā. Uz ledus nav laika domāt, jo viss notiek lielā ātrumā, tāpēc apspēlējot pretinieku jābūt viltīgam. Hokeju var salīdzināt ar šaha spēli, kur jāprot paredzēt vairāki gājieni uz priekšu, lai sakautu pretiniekus," domā Ilgvars Plētiens.Kaut arī citiem ir uzskats, ka hokeju spēlē tikai jaunie sportisti, no šī sporta veida viņš nedomā atteikties. Hokejs ir tas darbs, ko smiltenietis I. Plētiens dara no sirds.

Vārds, Uzvārds: Ilgvars PlētiensVecums: 50 gaduHoroskops: VērsisNodarbošanās: hokeja trenerisSasniegumi sportā: 2001. gadā "Smiltenes Vanagi" izcīnīja Republikas 1. līgas sacensībās 3. vietuIzglītība: C kategorijas hokeja trenerisAizraušanās: kalna riteņbraukšana, hokejsDzīves moto: strādāt pēc labākās sirdsapziņas