Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strenčos: Vairs nav būtiski, kas ir mugurā

Sandra Pētersone

2008. gada 30. janvāris 11:04

2943
Strenčos: Vairs nav būtiski, kas ir mugurā

Ja kultūras darbinieki grib zināt, kā jārīko labi bērnu karnevāli, tad viņiem jābrauc uz Strenčiem. Tur ik gadu janvārī notiekošo bērnu masku parādi kā mācību nometni kolēģiem iesaka Valmieras pagasta kultūras nama direktore Līga Stebere.

 

 

Arī šogad L. Stebere Strenčos vadīja tradicionālo bērnu karnevālu, kuru ik gadu pilsētas kultūras namā rīko vietējā pašvaldība sadarbībā ar organizāciju "Glābiet bērnus".Sestdien kultūras namā ieradās 53 maskoti bērni un pusaudži. Pērnā gada karnevāla apmeklētības rekords ir pārspēts teju par 10 maskām."Šito pasākumu noteikti vajag reklamēt," iesaka Valmieras pagasta kultūras nama direktore. Izklaidējot bērnus, viņa Latviju izbraukājusi krustām šķērsām, bet nekur nav redzējusi tik labi apmeklētus bērnu karnevālus, kā Strenčos.

 

Tā nav veikala preceL. Stebere strencēniešu atvases karnevālā iepriecina jau piecus gadus un secina, ka maskas ik gadu paliek arvien jaukākas. Tās nav veikalā nopērkamā prece, bet ir vecāku un bērnu roku darba rezultāts. Žūrijai šogad nebija viegli lemt par vietu sadalījumu, jo visas maskas bija gana radoši un rūpīgi pagatavotas. Tāpēc arī nolemts apbalvot ikvienu dalībnieku un labākās maskas īpaši neuzsvērt.To īpašnieku darbu novērtēja, pasniedzot vērtīgākas balvas."Tas vien ir notikums, ja bērns atnāk uz kultūras namu ar masku. Un ja masku ir 53, tas jau ir kaut kas," teic žūrijas pārstāve Strenču mūzikas skolas direktore Ralda Ziemule. Tad vairs neesot svarīgi, kas bērnam ir mugurā, jo par galveno kļūst viņa līdzdalība karnevālā. Bērnu atsaucību karnevālā R. Ziemule skaidro arī ar viņu vecāku un pilsētas mākslinieces Daigas Strautiņas atbalstu. D. Strautiņa strādā Strenču vidusskolā un neliedz padomu masku darināšanā skolēniem.

 

Ierodas princese Fiona"Arī mans jaunākais dēls piektklasnieks sameklēja Daigu, prasīja padomu un pats gatavoja savu karaļa masku. Man pat nebija viņam jāpalīdz," stāsta mūzikas skolas direktore. Uz karnevālu maskās ieradās gan pavisam mazi bērniņi, gan pusaudži. Strenču kultūras nama kultūras pasākumu organizatore Daiga Beitika iepriekš pieļāva, ka būs daudz peļu, jo šis ir Žurkas gads. Taču jaunie strencēnieši izcēlās ar izdomu. Kopā ar karnevāla vadītāju sunīti Peksi (Līgu Steberi) un kaķenīti Pūku (viņas kolēģi Inetu Vanagu) polonēzē soļoja princese Fiona, iepirkumu tīkliņš, medūza, bizbizmārītes, raganas, fejas, princeses, prinči un citi tēli. Viņus vērtēja R. Ziemule, bērnudārza "Minkāns" vadītāja Sandra Āķere un pilsētas māksliniece Daiga Strautiņa. Balvas saņēma visas maskas. Par to parūpējās Strenču pilsētas dome un organizācija "Glābiet bērnus!". Masku darināšanā ieguldītais darbs novērtēts ar saldumiem, sienas kalendāriem, grāmatām, galda spēlēm un bumbām.