Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sniega nav, bet slēpo

Aldis Dubļāns

2008. gada 29. janvāris 08:29

2047
Sniega nav, bet slēpo

Pirms nedēļas grupa distanču slēpotāju no Latvijas piedalījās "Worldloppet" maratonā "Dolomitenlauf" Austrijā, kurš notika jau 34. reizi. Viņu vidū divus maratona slēpojumus veica arī sporta entuziasts no Valkas rajona Aivars Grinbergs.

Slēpošanas veterāns Aivars Grinbergs

šoziem jau sakrājis 900 sniega kilometrus

 

 

2006. gadā tur slēpoja valcēnietis Andris Zunte, un toreiz viņš "Ziemeļlatvijai" organizatorus slavēja par augsto sacensību norises līmeni. Šoreiz Andri bija pieveikusi slimība, tādēļ busiņā viņa vietā sēdās Aivars.Pēc divu dienu garā ceļa sportisti ieradās Lincā un apmetās iepriekš rezervētos apartamentos divus kilometrus no pilsētas centra apmēram 800 metru augstumā virs jūras līmeņa. "Daudz varētu stāstīt par neaizmirstajiem skatiem uz kalniem un pilsētu, arī vakaros, kad to izgaismoja elektrība. Gandrīz neticami, ka par sešām diennaktīm ar pilnu servisu tur bija jāmaksā 60 eiro, kas ir tikpat, cik viena diennakts vidusmēra hotelī Rietumeiropā," atceras Aivars.

 

Divi maratoni divās dienās pēc kārtasPirms galvenajiem startiem bija trīs dienu aklimatizēšanās periods. To slēpotāji aizvadīja 30 kilometru attālajā Obertillahā, kur māju sev ir iegādājies arī pasaulslavenais biatlonists Ule Einars Bjorndalens. Viņa vārdā biatlona centrā jau nosaukta kāda no treniņu distancēm.Kalnos nepārtraukti sniga visas trīs dienas, veidojot gandrīz metru biezu sniega kārtu. Tādos apstākļos bija grūti pilnībā atjaunot slēpošanas trasi, taču abās sacensību dienās laika apstākļi bija tuvu ideāliem un trase bija labā stāvoklī visu 42 kilometru garumā.Sestdien notika sacensības klasiskajā stilā, kur ar rezultātu 2:59:01 A. Grinbergs 600 dalībnieku konkurencē ieņēma 178. vietu. Savukārt svētdien brīvajā stilā viņš to pašu distanci veica tikai pusminūti ātrāk un ierindojās 324. vietā starp vairāk nekā tūkstoš dalībniekiem. Svētdienas maratonam vajadzēja risināties Lincas apkārtnē 60 kilometru garumā, taču tur nebija sniega un sportisti sacentās augstkalnē Obertillahā. Šā iemesla dēļ nenotika vēl dažas sacensības, kuras bija paredzētas ceturtdien. Toties piektdienas vakarā Lincas centrālajā laukumā notika sacensības ar pasaules elites sportistu piedalīšanos. Sniegu tām atveda no kalniem.No Austrijas daudzi slēpotāji devās uz Ziemas sporta centru Femme Itālijā, taču Aivars bija apsolījies piedalīties Valkas rajona komandā startiem Latvijas veterānu sporta spēlēs Madonā. 2000. gadā viņš šajā Itālijas vietā Eiropas strādājošo sporta spēlēs izcīnīja 3. vietu.

 

Sākt nekad nav par vēlu"Treniņos Austrijā nejauši iepazinos ar 15 kārtējo "Worldloppet Master" titula īpašnieku Heini Larsonu. Šim simpātiskajam sirmajam somam, kurš dzīvo Francijā, ir jau 77 gadi, taču slēpošanas trasē viņš ir gana ātrs. Nešaubos, ka viņš šo titulu iegūs arī 16. reizi, jo nedēļas laikā Austrijā viņš noslēpoja vairāk nekā 200 kilometru," sportistu apbrīno A. Grinbergs. Soms viņu iepazīstināja kā slēpotāju no Latvijas, kurš 16 reizes ir piedalījies Tartu maratonā vēl ar kādu savu vienaudzi Džonu Milleru no Austrālijas, kurš ir "Worldloppet " 14 kārtējs uzvarētājs. "Itin bieži paziņas mūs garo distanču slēpotājus sauc par galīgi dulliem, kuriem ķelli lemts nolikt tieši maratona distancē. Man ir tikai nedaudz virs 50, un tieši šajā vecumā maratonus uzsāka slēpot Heine un Džons un viņiem joprojām viss ir kārtībā," pārliecinājies Aivars. Šoziem, kad Latvijā slēpošanai piemērota sniega nav, viņš no decembra sākuma ir paspējis noslēpot 900 kilometru, no tiem 750 kaimiņos Igaunijā un 150 Austrijā.