Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Gaismaskalna skolas absolventi neziņā par salidojuma laiku

Sandra Pētersone

2008. gada 29. janvāris 11:18

1755
Gaismaskalna skolas absolventi neziņā par salidojuma laiku

"Ziemeļlatvijas" uzrunātie Trikātas pamatskolas absolventi cer, ka jau izziņotā viņu skolas 70 gadu jubileja šovasar notiks. Vietējā pagastvara un skolas vadība konkrētu atbildi vēl nesniedz. Viss atkarīgs no tā, vai svētku rīkošanai pagasta šā gada budžetā būs nauda.

Trikātiešiem jāizlemj, vai šogad

svinēt gan pagasta svētkus,

gan skolas jubileju

 

Cilda Purgale: "Nu labi, nākamajā gadā būs teritoriālā reforma. Bet skola jau paliks."

 

Pagasta padome iesaka skolas kolektīvam pārcelt salidojumu uz nākamo gadu, jo Trikātas skolas 60 gadu jubileju svinēja 1999. gadā. Tad pagasta budžetā būtu vairāk finansējuma Trikātas astoņsimtgades svinēšanai. Vērienīgo notikumu trikātieši atzīmēs šovasar no 1. līdz 3. augustam.Trikātas jeb Gaismaskalna skolas ēku uzcēla 1938. gadā, iesvētīja - 1939. gadā.

 

Bez naudas svētku nebūsTrikātas pagasta padomes priekšsēdētāja Cilda Purgale skaidro, ka Trikātas astoņsimtgadei jeb pagasta svētkiem un ar šo notikumu saistītajai estrādes rekonstrukcijai kopā vajag aptuveni 35 tūkstošus latu. Trikātas pamatskolas direktore Ligita Šaicāne aprēķinājusi, ka skolas 70 gadu svinēšanai nepieciešami divi tūkstoši latu. "Nevar rīkot šāda mēroga pasākumu bez naudas," saka direktore. L. Šaicāne aizvadītajā nedēļā uzklausījusi pagastvaras aicinājumu pārcelt skolas 70 gadu svinības uz 2009. gadu, jo šogad no pagasta budžeta naudas tām nebūšot.C. Purgale gan teic, ka par to, kurā gadā rīkot skolas jubileju, jāizlemj skolai. "Negribu neko regulēt. Taču nākamajā gadā pagasts skolas jubilejai varētu iedot vairāk naudas un šos svētkus varētu sagatavot daudz labāk, nevis rīkot vienā gadā divus lielus pasākumus, kuri viens otru noēnotu."

 

Nav korekti pret absolventiem"Kā var skola lemt, rīkot salidojumu vai ne, ja mums pasaka, ka tam nav ne santīma? Skolu taču finansē tās dibinātāja pagasta padome," atgādina Trikātas pamatskolas direktore.Viņa uzskata, ka nav korekti pret skolas beidzējiem pārcelt salidojumu uz 2009. gadu, jo "par to jau tik sen runāts". Pat provizoriski izraudzīts datums - 2008. gada 7. jūnijs. Ar to rēķinājušies gan tepat, Latvijā, gan ārzemēs dzīvojošie skolas absolventi. "Ziemeļlatvija" jau 2006. gada vasarā rakstīja, - Trikātas pamatskolas kolektīvs gatavojas skolas 70 gadu jubilejai un skolas un pagasta avīzē aicina talkā Trikātas sabiedrību. "Ar ieguldīto darbu vēlamies iekļauties Trikātas astoņsimtgadē, kas apritēs 2008. gadā," toreiz teica skolas direktores vietas izpildītāja Maruta Ģingule.

Svinēt kopā ar pagasta svētkiem?"Absolventi zina, ka salidojums plānots šovasar," saka smiltenietis Jānis Šepters. Viņš absolvēja Trikātas pamatskolu 1986. gadā un jau gaida tikšanos ar bijušajiem skolasbiedriem un pedagogiem šovasar. "Domāju, to gaida liela daļa arī citu absolventu, vismaz mani klasesbiedri noteikti. Ja salidojumu pārcels, tad sirdī paliks rūgtums," saka J. Šepters. Absolvents uzskata, ka skolas jubileja jāsvin tajā gadā, kad skola uzcelta, nevis iesvētīta. C. Purgale pieļauj, ka varētu skolas salidojumu šovasar rīkot kopā ar pagasta svētkiem, taču pret to iebilstot skolas kolektīvs. L. Šaicāne to apstiprina. Pedagogiem vasarā ir atvaļinājums, turklāt skola jāpoš jaunajam mācību gadam.