Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Biezputra – viens no kulinārijas pīlāriem

Aldis Dubļāns

2008. gada 25. janvāris 07:39

12126
Biezputra – viens no kulinārijas pīlāriem

Nu atkal modē ir dažādas biezputras. Daudzi treknās biezputras izvēlas tieši aukstā laikā. Katrai putrai ir sava daba tāpat kā katram cilvēkam sava garšas izjūta, baudāmas un netīkamas putras.

Biezputras gatavo no dažādiem putraimiem - miežu, griķu, kviešu, auzu, rīsu un citiem, kā arī no kviešu vai miežu miltiem. Kā šķidrumu izmanto ūdeni vai buljonu, pienu dažādās attiecībās. Dažreiz biezputrām pievieno dārzeņus (kartupeļus, burkānus, ķirbjus), svaigus vai kaltētus augļus, olas, taukus vai sviestu, kā arī garšvielas.Putraimus pirms biezputras pagatavošanas izsijā vai pārlasa, lai atdalītu piemaisījumus. Pēc tam noskalo aukstā ūdenī (izņemot auzu pārslas, mannu, smalkos griķu putraimus). Griķu kodolus un lobīto prosu applaucē, brīdi paturot verdošā ūdenī, lai atdalītu rūgtumu. Griķu putraimus mēdz izkarsēt, apbrūnināt uz sausas pannas, lai iegūtu biezputrai īpatnēju garšu un to ātrāk izvārītu.

 

Ir divi biezputras vārīšanas paņēmieni.* Rupjākus putraimus, piemēram, rīsu, miežu, grūbas, griķu kodolus un citus liek verdošā ūdenī vai buljonā. Uz kilogramu putraimu ņem pusotru līdz divus litrus šķidruma, pieliek taukus vai sviestu un vāra apmēram 5 - 10 minūtes. Pēc tam katlam uzliek vāku un turpina vārīšanu uz plīts virsmas vai cepeškrāsnī mazā siltumā bez maisīšanas līdz putraimi mīksti. Šādi pagatavota biezputra ir irdena, putraimi labi uzbrieduši, atdalās, bet nav salipuši.* Izvēlas dažāda veida un rupjuma putraimus, liek verdošā ūdenī un vāra pusmīkstus. Tad pievieno pienu, sāli, ja vēlas, taukus vai sviestu un uz mazas liesmas maisot vāra līdz putraimi mīksti. Uz kilogramu putraimu ņem divarpus līdz trīsarpus litru šķidruma.Dārzeņus vai augļus biezputrai pievieno sagrieztus gabaliņos vai sarīvētus skaidiņās, kad putraimi pusmīksti. Dārzeņus var arī atsevišķi izsautēt, izberzt caur sietiņu vai samalt un pievienot gatavus biezputrai.Biezputras jāvāra uz mazas liesmas katlā ar biezākām sienām, pa reizei apmaisot. Vārīšanas ilgums atkarīgs no putraimu veida un rupjuma un svārstās no 15 minūtēm līdz pat divarpus stundām.Biezputras pasniedz brokastīs, pusdienās vai vakariņās ar sviestu, apceptu speķi, dažādām mērcēm. Klāt dzer pienu, rūgušpienu, kefīru vai paniņas. Biezputras var pasniegt atdzesētas pusdienās kā saldo ēdienu ar augļu, ogu mērcēm vai ievārījumu. Biezputras izlieto arī kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem un sacepumu gatavošanai.

 

***RECEPTES***RECEPTES***RECEPTES***RECEPTES***RECEPTES***

Saldā prosas biezputra ar sviestu

 

 

Igauņu biezputraNepieciešams: divas glāzes šķelto zirņu, pieci kartupeļi, 150 gramu žāvētas cūkgaļas vai šķiņķa, puslitrs piena vai saldā krējuma, sāls.Zirņus izvāra gandrīz mīkstus, pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus un sīki sagrieztu žāvētu gaļu un turpina vārīt līdz ūdens pilnīgi iztvaikojis, Pēc tam pielej pienu, pieliek sāli, kārtīgi izmaisa un vēlreiz uzvāra.

 

Zirņu biezenisNepieciešams: 120 gramu šķelto zirņu, 20 gramu sviesta, 10 grami sīpola, pusglāzes piena, 20 gramu skāba krējuma, sāls.Mērcētus zirņus vāra mīkstus, nokāš un divas reizes samaļ. Katliņā sviestā apcep sasmalcinātus sīpolus, pievieno samaltos zirņus, uzvārītu pienu, sāli un, maisot uzkarsē. Pieliek krējumu, bet var iztikt arī bez tā. Biezeni pasniedz ar apceptu speķi, kausētu sviestu vai speķa mērci.Garšīgu zirņu biezputru var uzvārīt, kad zirņus pārlej ar to buljonu, kur vārījās aukstās gaļas sastāvdaļas (kājas, galva un tamlīdzīgi) Tad neko citu nevajag klāt likt. Protams, jāgatavo čuguna podā cepeškrāsnī.Zirņu biezputra vislabāk izdodas cepeškrāsnī slēgtā traukā - nav jāmaisa, nepiedeg un izdodas lieliski. Ūdeni lej tā lai virs zirņiem tas būtu apmēram trīs pirkstu platumā. Pievieno garšvielas, karoti sviesta un liek uzkarsētā cepeškrāsnī. Var pievienot arī žāvētas cūkas krūtiņas gabaliņus.

 

GrūdenisNepieciešams: 30 grami grūbu, 40 grami žāvēta caurauguša speķa, 10 grami sīpola, 70 grami kartupeļu, puslitrs ūdens, sāls, zaļumi.Cauraugušo speķi sagriež mazos gabaliņos, liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra. Pieliek nomazgātas grūbas un vāra līdz gatavas. Pēc tam pieliek gabaliņos sagrieztus kartupeļus, sīpolu, sālu un vāra līdz kartupeļi mīksti. Biezputrai jābūt šķidrai. Pasniedz māla bļodiņās, pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.

 

Miežu putraimu un kartupeļu biezputraNepieciešams: 40 gramu miežu putraimu, 100 gramu ūdens, tikpat daudz piena, 150 gramu kartupeļu un sāls.Verdošā ūdenī liek noskalotus putraimus un vāra, līdz tie pusmīksti, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus, pienu un sāli un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz putraimi mīksti. Kartupeļus var vārīt arī atsevišķi un saberztus pievienot gatavai biezputrai. Pasniedz ar apceptu speķi vai tomātu mērci. Klāt dzer pienu, rūgušpienu, kefīru vai paniņas. Biezputrai kartupeļu vietā var pievienot smalki sagrieztus burkānus vai svaigos kāpostus.

 

Karaliskā griķu biezputraNepieciešams: glāze iztīrītu griķu putraimu, piecas olas, divas glāzes piena un trīs ēdamkarotes sviesta, pustējkarotes vanilīna, trīs ēdamkarotes cukura, divas saujas rozīņu un viena citrona miza.Putraimus sajauc ar vienu olu, izber uz cepešpannas un bieži maisot, pakaltē cepeškrāsnī. Pienu uzvāra, tam pievieno sviestu, vanilīnu, ieber putraimus un maisot vāra uz lēnas uguns. Kad piens ir iesūcies griķos, katlu pārsedz un siltumā putru noved līdz gatavībai.Četrām olām atdala dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumu sajauc ar cukuru un pievieno sarīvēto citrona mizu. Nomazgā rozīnes, uzputo olu baltumus un sajauc ar biezputru. Iegūto masu ieliek formā un cepeškrāsnī cep 40 minūtes. Apkaisa ar pūdercukuru un garnē ar ķiršu ievārījumu.

Prosas biezputraNepieciešams: glāze prosas putraimu, pusglāze rozīņu, trīs glāzes piena, četras ēdamkarotes cukura, 100 grami sviesta un viena ola.Sagatavo produktus. Ielej katliņā vai čuguna pīlē pienu, pievieno cukuru un sāli pēc garšas un liek vārīties uz nelielas uguns. Prosas putraimus ieber kādā traukā un pārlej ar verdošu ūdeni. Uzreiz nokāš un vēlreiz izdara to pašu. Rozīnes noskalo zem tekoša silta ūdens. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180ºC un sāk vārīt putru.Kad piens uzvārījies, ieliek katliņā noskalotos prosas graudus un rozīnes. Pārklāj katliņu ar cepampapīru, uzliek vāku un liek cepeškrāsnī uz otrā no apakšas plaukta. Karsē putru cepeškrāsnī 30 minūtes 180ºC temperatūrā.Pabeidz vārīt putru. Sakuļ trauciņā olu, pēc tam piekuļ klāt mīkstu sviestu vai margarīnu. Izņem katliņu ar putru no plīts un, strauji maisot putru, pievieno ar olu sakulto sviestu. Uzliec katliņam vāku, ietin to avīzē un pēc tam segā. Ļauj satītam pastāvēt 20 minūtes. Gluži tāpat biezputru var pagatavot bez rozīnēm vai ar citiem žāvētiem augļiem.

 

Derīgi padomi:*Biezputras vārīšanai izvēlas biezsienu katlu.*Vienai personai nepieciešams 40 - 75 grami putraimu.*Biezputras iedalās irdenās, biezās un šķidrās.*Sāli un cukuru šķidrumam parasti pievieno pirms putraimu iebēršanas.*Biezputras vārīšanai vēlams izmantot mīkstu ūdeni.