Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkā ideja par ledus halles būvniecību nav mirusi

Aldis Dubļāns

2008. gada 24. janvāris 23:30

5076
Valkā ideja par ledus halles būvniecību nav mirusi

Ledus halli vēlas visi, jo īpaši pēdējos gadus pie aizvien sportiski nebaudāmajām ziemām, taču tās izmaksa ir tik augsta, ka septiņreiz jānomēra un tikai pēc tam jāgriež.

Doma robežpilsētā uzbūvēt

 hokeja halli gaisā virmo jau

vairākus gadus

 

 

"Ļoti gribētos, lai Valkā un Valgā šāda halle būtu. Normālu ledu bez halles mēs iedzīvotājiem nodrošināt nevarēsim. Esam gatavi arī šoziem pie stadiona uzliet ledu, taču īstas ziemas joprojām nav," skaidro domes priekšsēdētāja Unda Ozoliņa. Viņa kopā ar Valgas kolēģi Ivaru Untu, bijušajiem abu pilsētu mēriem Ventu Armandu Kraukli, Margusu Lepiku un Valgas mēra priekšsēdētāja vietnieku Enno Kase Valgas domē tikās ar vienu no iespējamajiem investoriem, kurš informēja par haļļu veidiem un to izmaksām.

 

Halle ar kafejnīcu un kinoteātriJa valcēnieši un apkārtnes pagastu iedzīvotāji vēlas zināt kas ir ziema uz slidām, ir jādomā par halles būvniecību. Tieši tāpēc bija šī tikšanās, lai apspriestu sporta būves iespējamo atrašanās vietu. Pagaidām šajā projektā ir daudz nezināmo. Halles izmaksas būs vismaz miljons latu, tāpēc jābūt skaidrībai par līdzekļu piesaisti un to atmaksas termiņiem. Šo pakalpojumu no investora pirks pašvaldības.Abu pilsētu pašvaldības ir plānojušas, ka uz robežas būvējams tūrisma informācijas centrs un kinoteātris. Nu ir pavīdējusi ideja, ka tas varētu būt vienots projekts. Ledus hallē vai līdzās tai ir nepieciešama arī kafejnīca, ģērbtuves un citas palīgtelpas. Turpat varētu atrasties arī tūrisma informācijas centrs. Saietā apsprieda visus šos aspektus. Pagaidām vēl nekādu līgumu un konkrētu vienošanos nav.

 

Virzība pozitīva - jābūvēArī igauņu attieksme par projekta īstenošanas nepieciešamību ir visnotaļ pozitīva. Abas puses domā vienādi, ka tai jābūt multifunkcionālai iestādei. Protams, ir dažādas nianses, jo tā var būt slēgta vai daļēji slēgta halle, taču jebkādā gadījumā ar jumtu. Daļēji slēgtā izmaksātu ievērojami lētāk, jo tai nav nepieciešamas visas inženiertehniskās komunikācijas. U. Ozoliņa pieļauj, ka šis ir gadījums, kad var cerēt uz Eiropas fondu naudu, vismaz daļēji.Nākamais solis ir kopīga projekta rakstīšanai Interreg pārrobežu sadarbības programmai. Iespējams, ka projekts ir īstenojams vairākās kārtās. Ja izdosies dabūt daļēju finansējumu visam objektam, tas procesu paātrinātu. Tātad, tagad vārds projektu rakstītājiem."Esam sapratuši, cik naudas katra pilsēta var ieguldīt šajā pasākumā. Iespējamais privātais investors mūsu stratēģijai piekrita, un tas ir nozīmīgi," skaidro idejas autori V. A. Krauklis un M. Lepiks. Virzība ir pozitīva - jābūvē.Visticamāk, būve atradīsies Valgas teritorijā Rīgas ielas galā. Igauņu puse ir apsolījusies veikt pirmsprojekta izpētes darbu. Ir jāparedz autostāvvieta un ērta piekļūšana objektam. Uz abu pilsētu robežas hallei jābūt tāpēc, lai tur varētu piekļūt arī mazi bērni un pusaudži.