Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ātrie nav taksometrs

Santa Sinka

2008. gada 23. janvāris 09:01

3160
Ātrie nav taksometrs

Lielākās problēmas neatliekamās medicīniskās palīdzības darbiniekiem sagādā neprecīzi izstāstīta pacienta atrašanās vieta, pie kā vainojami gan pacienti, gan kaimiņu rajona dispečeri.

Kopš izsaukumus pieņem Valmierā

uzlabojumu nav

 

 

Iepriekš "Ziemeļlatvijā" tika rakstīts, ka, veidojot kopīgu dispečeru dienestu Valkas un Valmieras rajonā, lielākie ieguvēji būs pacienti, jo tad pie cietušā vai sirgstoša slimnieka būtu iespējams sūtīt tuvāko brīvo brigādi. Bet, kamēr medicīnas nozarē nav sakārtotas būtiskas lietas, tam nepiekrīt Vidzemes slimnīcas Valkas neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) darbinieki.

 

Nevērīga attieksme pret laikuKopš izsaukumus no Valkas rajona pieņem Valmieras neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), būtisku uzlabojumu nav, tieši pretēji. Kamēr Valkas rajona NMP automašīnās nav uzstādītas digitālās kartes, kā tas ir valmieriešiem, nekas arī nevar uzlaboties. Nereti tiek zaudētas minūtes, maldoties pa neprecīzi izstāstītu ceļu, kā nokļūt pie pacientiem. Pie tā vainojami arī paši pacienti. Valkas NMP feldšere Ināra Berežaņina stāsta, ka cilvēki, piesakot izsaukumu Valmierā, domā, ka pie viņiem dosies mediķi no kaimiņu rajona, tāpēc savu atrašanās vietu izstāsta, kā ātrās palīdzības transports dotos no Valmieras puses. Bet tā nav, jo mūsu rajona pacientiem palīdzību sniedz Valkas un Smiltenes NMP brigādes. NMP darbiniece uzskata, ka ideja par GPRS sistēmas ieviesšanu (digitālajām kartēm) Valkas rajonā ir laba, bet pagaidām jāiztiek ar to kas ir.

 

Ne visus pacientus pieņemJau kādu laiku Valkas un Smiltenes NMP brigādes pacientus ar dažādām traumām nogādā Vidzemes slimnīcā. Bet kur paliek tie cilvēki, kuru traumas nav tik būtiskas, lai ievietotu stacionārā? Par to nemaz īsti nav padomāts."NMP brigādes uzdevums ir transportēt cilvēku līdz slimnīcai, nevis gaidīt, kamēr notiek izmeklēšana. Mēs neesam taksometrs, kas pacientu nogādās arī mājās," uzsver Valkas NMP vecākā feldšere Ira Fiļipova.No Valkas uz Valmieru jātransportē pacienti pat tad, ja ir aizdomas par lūzumu. Savukārt Smiltenes mediķi pastāstīja, ka uz Vidzemes slimnīcu tiek transportēti cietušie ar smagām galvas traumām, bērni un cilvēki ar neiroloģiskām saslimšanām.