Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Zobu busiņš laukos bija un ir gaidīts

Aivars Zilbers

2008. gada 21. janvāris 15:29

2625
Zobu busiņš laukos bija un ir gaidīts

Pagājušajā gadā pie Ozolu un Palsmanes lauku skolu audzēkņiem ieradās vēl neredzēts transporta līdzeklis - autobuss, kas aprīkots ar modernu Eirodent iekārtu, autoklāvu, amalgamas maisītāju, digitālo rentgena diagnostikas iekārtu un internetu.

Zvārtavas pagastā mobilās zobārstniecības autobusā zobu pārbaude veikta 70 bērniem, bet pilnībā zobi salaboti 30 skolēniem. Kopumā nepilnos četros mēnešos valstī šādus pakalpojumus saņēmuši 320 bērnu.Savukārt Palsmanes pamatskolā vairāk nekā 60 bērniem tika veikta zobu higiēna.

 

Zvārtavas pagastā mobilajā zobu busiņā strādāja Latvijas Ziemeļaustrumu mutes veselības centra zobārste Edīte Lapsa. Viņa informē, ka akcija ar mobilajiem zobārstniecības autobusiem notika pagastos, kuros nav biežas satiksmes ar tuvākajām pilsētām, tādēļ bērniem ir problemātiski nokļūt pie zobārsta. "Šī ir tikai pirmā Mutes veselības centra akcija, tādēļ secinājumus par bērnu zobu veselības stāvokli lauku skolās ir pāragri izteikt. Zvārtavas pagasta Ozolu pamatskolā tas ir diezgan slikts. Skaidri redzams, ka vecāki nav atvēlējuši laiku, lai bērnus aizvestu uz pārbaudēm Smiltenē. Bija pat bērni, kuriem atklāju 20 bojātus zobus. Visus vienā reizē nevar izārstēt, tādēļ uz skolu braucām trīs reizes nedēļā," stāsta E. Lapsa.Viņa uzskata, ka šādi braucieni ievērojami palīdz uzlabot zobu veselības stāvokli bērniem, tomēr jārēķinās, ka nākotnē var rasties problēmas ar zobārstu atrašanu. Daudzi šīs jomas speciālisti strādā privātpraksē un viņiem jārēķinās ar saviem klientiem.

 

Akciju vērtē atzinīgiOzolu pamatskolas direktore Dzidra Švarte atzīst, ka šāda akcija ir ļoti vajadzīga, jo ne vienmēr laukos vecāki var atrast laiku bērnu aizvešanai uz pilsētu.Valsts zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra valdes priekšsēdētājs Andis Paeglītis informē, ka centrs ar Veselības ministrijas atbalstu ir iegādājies divus mobilās zobārstniecības autobusus. Viena cena ir 96 tūkstoši 550 latu. Pērn speciālisti ārstēt bērniem zobus devās uz Valkas, Bauskas un Rīgas rajonu. Mobilie autobusi kursēja nepilnus četrus mēnešus un bija tajos pagastos, kur ir problēmas ar satiksmes transporta pieejamību.

 

Īsteno divus projektusMutes veselības saglabāšanai centrs ir izstrādājis divus projektus - par bērnu zobārstniecisko aprūpi un par bērnu un sociāli apgrūtināto sabiedrības slāņu mutes veselības kvalitātes uzlabošanu. A. Paeglītis uzskata, ka mutes veselības veicināšanas organizēšana valstī nav iedomājama bez sadarbības ar Izglītības un zinātnes ministriju un pašvaldībām. Bērnu zobārstniecības aprūpes projekts paredz izvērtēt saslimstības līmeni un informēt vecākus, pašvaldību un Veselības obligātās apdrošināšanas aģentūru. Lai zobārstniecības pakalpojumi būtu pieejami visur, ir plānots izmantot mobilās zobārstniecības autobusus. Tajos kabineti ir aprīkoti ar modernu Eirodent iekārtu, autoklāvu, amalgamas maisītāju un digitālo rentgena diagnostikas iekārtu. Autobusu kabinetos ir pieejams internets, lai nodrošinātu iespēju konsultēties ar Valsts zobārstniecības un sejas ķirurģijas centru. Pārvietojamam autobusam ir sava elektroapgāde, tomēr parasti autobusa apkalpe pieslēdz iekārtas pie skolu elektrotīkla. Turpmāk centrs risinās pieejamību neatliekamajai zobārstniecības palīdzībai.