Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sports palīdzējis uzturēt možu garu un būt veselam

Aivars Zilbers

2008. gada 21. janvāris 15:14

1571
Sports palīdzējis uzturēt možu garu un būt veselam

Pagājušo piektdien Latvijas sporta veterānu savienības viceprezidents Maksis Stepītis Strenču sporta veterānam Oļģertam Kolātam 80 gadu jubilejā pasniedza savienības "Goda Zīmi", ar ko bijušais sportists apbalvots par ilggadēju darbību sportā un daudzajām uzvarām sacensībās.

Sports Oļģerta Kolāta dzīvē ienāca jau bērnībā un vēlāk atnesa uzvaras.

 

Bijušais basketbolists un vieglatlēts O. Kolāts sagaida mūs un uzreiz atklāj to, kas viņu pēdējā laikā izbrīnī. "Nesaprotu, kas tagad notiek. Agrāk mēs garus vīrus kā ar uguni meklējām, bet garākus par metru un 90 centimetriem nevarējām atrast. Tagad divmetrīgo ir gana. Vai tagad cilvēkiem ir tendence augt garākiem?" retoriski jautā O. Kolāts.Arī mēs uz viņa jautājumu nevaram sniegt atbildi, toties nekavējamies ar savu jautājumu, kā tad veterāns sadraudzējās ar sportu. "Tas jau man asinīs no bērnu dienām. Puikas gados katru brīvu brīdi izmantoju, lai uzlaistu kādu spēli ar bumbu. Tā tas aizgāja. Es nevaru teikt, ka toreiz zāle bija zaļāka un jaunatne vairāk sportoja. Kas jau ar to bija saslimis, tas no sporta nešķīrās. Es nevaru teikt, ka ar sportu profesionāli nodarbojos. Mums nebija ne treneru, ne kavlifikāciju. Vienkārši sportoju. Kā vairāki sagājām kopā, ņēmām un uzmetām bumbu. Toreiz jau nebija ne modernu sporta haļļu, ne dažādu sporta līgu, visur bija tikai draudzības spēles," stāsta sporta veterāns.

Ar sportu roku rokāO. Kolāts pēc profesijas ir mežkopis. Viņš gan atzīst, ka zem šī amata nosaukuma slēpjas daudz un dažādi pienākumi. Savu laiku viņš bijis gan sveķotājs, gan mežzinis, gan meža apsardzības inženieris. Līdztekus darbam viņš aktīvi piedalījās sporta pasākumos. Par saviem mīļākajiem sporta veidiem O. Kolāts uzskata volejbolu, basketbolu un vieglatlētiku. Viņš uzskata, ka vislielākais ieguvums no dalības sportā ir veselība. Ja nezinātu, ka jubilārs ir pārkāpis 80 gadu slieksni, nevarētu noticēt, ka nodzīvoto gadu tik daudz. Veterāns ir kustīgs un dzīvespriecīgs. "Kaut 80 gadu, es ne par ko nesūdzos," apliecina O. Kolāts.Par savu lielāko panākumu bijušais sportists uzskata uzvaru basketbola spēlē sporta biedrības "Vārpa" čempionātā 1959. gadā.M. Stepītis uzskata, ka ievērojamas uzvaras O. Kolāts izcīnījis vairākkārt.Pirmos uzvaras laurus sportā O. Kolāts plūca jau 1949. gadā, kad mācījās Aizupes meža tehnikumā un uzvarēja republikas lauku jaunatnes sporta spēlēs volejbolā. Dienot armijā, viņš ieguva čempiona titulu vesera mešanā, bet 1953. gadā "Spartaka" komanda, kurā viņš spēlēja volejbolu, saņēma Igaunijas republikas kausu. Strādājot Strenču MRS, O. Kolāts rajona mērogā ir izcīnījis vairākas uzvaras vieglatlētikā, basketbolā un volejbolā.

Uzvar arī veterānu rindāsSākoties sporta veterānu sacensībām lauku rajonos, O. Kolāts 1964. gadā, spēlējot Strenču MRS komandā, izcīnīja uzvaru volejbolā pirmajās šāda veida sacensībās valstī. Uzvaras ir gūtas arī spēlējot basketbolu Valkas rajona veterānu komandā.Veterāns uzskata, ka viņa laikā sporta dzīve rajonā bijusi attīstīta. Vērtējot šodienas sporta aktivitātes rajonā, viņš domā, ka aktīvāki sportisti ir Smiltenē.