Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Notikumi, kas satrauc

Arturs Goba

2008. gada 18. janvāris 10:34

753
Notikumi, kas satrauc

Latvijas iedzīvotājus pašlaik visvairāk satrauc uzņēmēju slepkavības, tāpēc otrajā plānā atvirzās notikumi aiz mūsu robežām. Bet globalizācijas laikmetā pasaule ir tik cieši saistīta, ka "taureņa spārna vēziens Dienvidamerikā var izraisīt zemestrīci Āzijā".

 

 

Tāpēc ievadam daži vārdi par slepkavībām. Pilnīgi skaidrs, ka abi gadījumi liecina par biznesa lielo spēlētāju tieksmi veikt otrreizējo kapitāla pārdali. Visa pamatā milzu nauda, un tā nebūt nav Latvijas izcelsmes nauda. Man ir lielas šaubas, vai policijai izdevies apcietināt īsto šāvēju. Vai vispār tika veikta ekspertīze, lai neskaidrotu šaujampulvera palieku klātbūtni uz aizdomās turētā rokām un apģērba? Un vēl - vai tikai abas slepkavības nav izdarītas no viena ieroča? Vārdu sakot - īstie noziedznieki jau sen vairs nav atrodami Latvijā. Tāds mans subjektīvais redzējums.Lai pārāk neattālinātos no dažiem citiem notikumiem pasaulē, šoreiz galveno vērību gribas veltīt divām citām valstīm.

 

Gruzijas ceļš uz NATOTā ir tikai un vienīgi Maskavas impēriskās politikas tuvredzība, kas Gruzijā veicinājusi pretkrievisku gaisotni, tāpēc nav jābrīnās, ka tautas aptaujā 70 procenti iedzīvotāju nobalsoja par iestāju NATO. Jo tikai šādā veidā četru miljonu tauta saredz drošības garantijas savai neatkarībai. Īstenībā Gruzijai līdz reālai integrācijai NATO vēl tāls un grūts ceļš ejams.Kremlim uzticamie televīzijas žurnālisti apstrīd notikušās prezidenta vēlēšanas daudzo demokrātijas pārkāpumu dēļ. Protams, pārkāpumi bija, jo grūti iedomāties, ka Gruzijā neviens necentīsies blēdīties. Tikai aplam domāt, ka blēdījās Saakašvili piekritēji, bet oponenti bija godīgi kā tikko dzimuši jēriņi. Galvenais ir tas, ka šīs vēlēšanas neapkaunoja Gruziju, kamēr nesenās Valsts domes vēlēšanas Krievijā apkaunoja gan valsti, gan krievu tautu.Mēdz teikt, ka pirms četriem gadiem Rožu revolūcijas degsmē par Saakašvili balsoja 90 procenti vēlētāju, bet tagad tikai 53 procenti. Bet tāda ir tendence visā pasaulē. Redzam taču, cik ļoti mazinās tautas atbalsts Džordžam Bušam, nu jau arī Nikolā Sarkozī sāk strauji zaudēt popularitāti. Un tas, ka daudzi vēlētāji Latvijā vairs sakās nebalsot par Tautas partiju vai Šlesera "mācītājiem", ir tikai vispārējās tendences atspoguļojums. Varbūt atceramies, kā savulaik atbalstītājus zaudēja "Latvijas ceļš" vai "Saimnieks", par Zīgerista - Kaula partijām nemaz nerunājot.Ja runā par Gruziju, tad Saakašvili pretinieki ir tie, kas zaudējuši iespēju iekasēt kukuļus. Un tie, kas Rustaveli prospektā paostīja asaru gāzi. Gruzīnu tautai kopumā Saakašvili vajadzētu apzeltīt, jo tikai pēdējos gados valstī ieviesta zināma sakārtotība, novērsts valsts galīgs sabrukums (lai atceramies Adžāriju).

 

Pakistānā viss daudz nopietnākPēc iedzīvotāju kopskaita Pakistāna ir lielvalsts, un tāda tā ir arī pēc kodollādiņu skaita. Nestabilu šo draudīgo musulmaņu zemi dara etniskās, reliģiskās un politiskās pretrunas. Diktatoriskais Mušarafa režīms līdz šim baudījis amerikāņu atbalstu, jo Mušarafs spējis ierobežot galējo islama ekstrēmismu, arī attiecības ar Indiju vairs nav tik saspīlētas, kādas tās bija agrāk. Bet amerikāņi vēlas radīt tādus apstākļus, lai Pakistāna ietu Ataturka Turcijas ceļu, tāpēc piespieda Mušarafu ielaist valstī Benaziru Bhuto, demokrātijas spēku līderi. Protams, Bhuto pieļāva to pašu kļūdu, ko savulaik Indira Gandija, proti, liktenīgajā dienā neuzvilka bruņu vesti. Tomēr notikumu analīze liecina, ka slepkavības pasūtītājs bijis pats Mušarafs, un tas ir ļoti traģiski. Opozīcijas protesti tikko sākušies. Valsti vājina gan Beludžistānas separātisms, gan nenotvertā bin Ladena piekritēji, gan reliģiskie fundamentālisti. Gaidāmi jauni protesti un plaši nemieri. Pakistānas armija nemēdz ceremonēties, ja nolemj, tad šauj virsū.Pasaulē uztraukumu rada apstāklis, ka kaut kādi neadekvāti spēki var sagrābt atomieročus. Liekas, ka ASV gatava šādu scenāriju novērst. Un nav tomēr domājams, ka kaut kāds ekstrēmistu grupējums varētu bombardēt ar atombumbām "Allaha pretiniekus" vai kādu no kaimiņvalstīm. Daudz dziļākas bažas, ka pašu briesmīgāko ieroci militāristi vai to pretinieki spētu izmantot iekšējo konfliktu risināšanā.Cerēsim, ka līdz pilsoņkaram ar atombumbu lietošanu nenonāks, bet neatkarīgi no tā varam paredzēt ļoti lielu asinsizliešanu. Un Mušarafs savu likteni jau izlēmis. Gluži kā tas notika savulaik ar Benaziras Bhuto tēva slepkavu Ziju ul Haku, kurš gāja bojā autoavārijā.Varam tikai ar bažām gaidīt, kāds būs šis gads Pakistānā. Gaidāmie notikumi var atstāt ietekmi gan uz situāciju Afganistānā, gan uz naftas cenām pasaules tirgū, gan uz finanšu stabilitāti globālā mērogā, ASV dolārs nav tikai amerikāņu valūta, tā ir pasaules valūta, jo pašlaik zaļo asignāciju ir sadrukāts 150 reižu vairāk nekā spēj nosegt ASV kopprodukts. Par laimi, arī citas valstis ir ieinteresētas dolāra noturēšanā "virs ūdens". Lai stabilitāti nodrošinātu, vispirms būtu vajadzīga politiskā stabilitāte.