Ziemellatvija.lv ARHĪVS

“Rotari” - misija kalpot humanitāriem mērķiem

Aivars Zilbers

2008. gada 16. janvāris 11:09

3696
“Rotari” - misija kalpot humanitāriem mērķiem

Dzirdēts ir par tādu Rotari. It kā kaut kāds klubs, kurā ietekmīgas personas apspriež savas lietas un kaut ko arī ziedo citiem.

 

Tāds viedoklis ir diezgan populārs to vidū, kuriem par Rotari klubu darbību nav bijusi pieejama informācija. Valkā Rotari klubs darbojas jau deviņus gadus, un pašlaik tā prezidents ir Juris Biezais."Rotari kustības vēsture sākās 1905. gada 23. februārī. Šīs sistēmas būtība ir humanitārā palīdzība, atbalsta sniegšana izglītībai, cilvēki, kuri darbojas Rotari klubos, velta sevi kalpošanai sabiedrībai un iestājas par augstiem ētiskiem principiem visās profesijās," saka J. Biezais.

 

Prezidents mainās ik gaduPašlaik Latvijā darbojas 17 Rotari klubi. "Mēs esam iekļauti Zviedrijas Rotari Kalmāras apgabalā. Zviedru klubu ir ievērojami vairāk - apmēram 50. Šī sistēma sadalās apgabalos, katrā apgabalā ir klubi, kuriem ir prezidents. Prezidents mainās katru gadu. Tad ir kluba valde, kurā ir viceprezidents, sekretāre un kasieris. Arī šo pienākumu veicējus aizklātās vēlēšanās ievēl katru gadu. Valkā Rotari klubs ir dibināts 1999. gada 29. janvārī. Prezidentu gan ir bijis desmit, jo viens mainīja dzīvesvietu un vajadzēja ievēlēt jaunu. Pēc manis nākamais prezidents būs Viesturs Zariņš, kurš šo amatu sāks pildīt jūnijā. Tik laicīgi jauns prezidents ievēlēts tādēļ, lai pagūtu pabeigt apmācības kursus Rīgā," skaidro J. Biezais.Šobrīd Valkas Rotari klubā ir 22 biedri. "Katru pirmdienu vakarā tiekamies bistro "Jumis". Paēdam vakariņas un kopīgi apspriežam Rotari jautājumus. Tā ir izdevība tikties ar dažādu profesiju cilvēkiem, uzzināt jaunāko informāciju vairākās jomās," saka J. Biezais. Viņš piebilst, ka Rotari kluba biedri ir ļoti pateicīgi bistro saimniecei Albīnai Kārkliņai par viesmīlību.

 

Palīdz jauniešiem iepazīt ārvalstisVisi apspriežamie jautājumi veltīti vienam mērķim - sekmēt labdarību. "Mūsu klubā viens no galvenajiem uzdevumiem ir vidusskolas audzēkņu apmaiņa ar kādas ārvalsts skolēniem. Mēs Valkas puses jauniešiem palīdzam nokļūt kādas ārvalsts vidējā mācību iestādē, bet turienes vidusskolēni brauc mācīties uz Valkas ģimnāziju. Mācības citā valstī ilgst gadu. Apmaiņu veicam, sadarbojoties ar attiecīgās valsts Rotari klubu. Ārzemēs mūsu jaunieši dzīvo Rotari biedru ģimenēs. Turienes Rotari klubs viņiem maksā mācību stipendiju. Jauniešu vecāki maksā ceļa naudu un apdrošināšanu. Pašlaik Vācijā mācās vidusskolniece Zane Rēpele, kopumā ar mūsu palīdzību vienu mācību gadu ārvalstīs varējuši mācīties 12 skolēni. Nozīme ir tā, ka šie jaunieši labi apgūst svešvalodu un iepazīst dzīvi un cilvēkus citur. Runājot par šo darbu, varu arī paskaidrot, kādēļ pats darbojos Rotari kustībā. Apmaiņas braucienā mācīties uz ASV devās mana meita Elīna. Viņa ļoti daudz ieguva. Ģimene, kurā Elīna dzīvoja, palīdzēja viņai arī uzsākt studijas. Kad vaicāju, kādēļ tāda nesavtība, man atbildēja - mēs to varam atļauties, bet tu tagad palīdzi citiem. Tādēļ arī darbojos klubā," atklāj J. Biezais.

 

Īstenoti daudzi projektiViņš aicina visus, kuri vēlas darboties sabiedrības labā, pievienoties Rotari kluba biedriem.Valkas klubs ar starptautiskās Rotari kustības atbalstu ir īstenojis vairākus vietējā mēroga projektus. Galvenokārt tie ir saistīti ar atbalstu un palīdzību bērnudārziem, bērnunamiem un Sarkanā Krusta Valkas komitejai.

 

Patīk atrasties labā un draudzīgā kompānijā

Rotari biedrs Māris Koops bija ceturtais Valkas kluba prezidents un šo pienākumu veica no 2001. līdz 2002. gadam, bet klubā darbojas kopš tā dibināšanas.

 

"Sāku strādāt apdrošināšanas firmā "Balta", un mans šefs, pats būdams aktīvs Valmieras kluba biedrs, ieteica iesaistīties šajā darbā. Pieteicos Valkas klubā un šo soli nenožēloju. Esmu nokļuvis draudzīgā kompānijā, katru pirmdienu varu labi pavadīt laiku, pie vakariņu galda tiekoties ar domubiedriem, turklāt izdodas paveikt arī daudz laba. Man tas patīk," atzīst M. Koops.Atceroties agrāk panākto, M. Koops par vienu no svarīgākajiem Rotari kluba veikumiem uzskata zupas virtuves izveidošanu Valkā. "Ļoti daudz šī mērķa sasniegšanā izdarīja Juris Rungulis. Atceros, ka ikvienam kluba prezidentam iznāca saskarties ar kādu izaicinājumu. Ata Videmaņa prezidentūras laikā vajadzēja domāt, kā pavadīt Rotari kustības 100. jubilejas gadu, savukārt manā laikā sāka īstenoties pirmie projekti. Bija jādodas uz Ērģemes bērnunamu, Palsmanes internātskolu un citām vietām. Piepildījās vairākas ieceres. Agrāk Rotari atbalstu saņēmām diezgan daudziem projektiem, tagad gadā mums gatavi piešķirt finansiālu atbalstu vienam. Acīmredzot ir nolemts, ka no vāji attīstītām zemēm, kuras tikko ieguvušas brīvību, esam izsvītroti," secina M. Koops. Viņš uzskata, ka darbība klubā ir lietderīga un patīkama brīvā laika pavadīšana. "Ikdienā grūti tikties ar visiem pazīstamiem cilvēkiem, jo katram savas darīšanas. Te visi noteiktā laikā sanāk kopā, var iegūt arī jaunu informāciju," saka M. Koops.

 

 

Uz vakariņām uzaicina preses pārstāvjus

Pirmdienas pēcpusdienā uz kārtējo sanāksmi pie vakariņu galda Rotari Valkas kluba biedri bija uzaicinājuši laikraksta "Ziemeļlatvija" galveno redaktori Ingūnu Plūmi, lai informētu viņu par kluba darbu un uzzinātu, kā strādā un veido avīzi "Ziemeļlatvijas" kolektīvs, kā arī apspriestu laikraksta un kluba sadarbību.

 

I. Plūme klātesošos informēja par izmaiņām, kas ieviestas šogad laikraksta noformējumā, kā arī par jauno "Ziemeļlatvijas" portālu, ar kura palīdzību Valkas rajona iedzīvotāji operatīvi var iegūt informāciju par notikumiem rajonā. "Ar portāla palīdzību iegūsim lielāku auditoriju. Priekšrocība ir tā, ka portālā atšķirībā no laikraksta ziņas dienas laikā var nomainīt vairākas reizes. Ir rastas arī neierobežotas iespējas fotogrāfiju ievietošanā, ja jāattēlo kādi svarīgi notikumi," stāsta I. Plūme.Viņa izskaidroja, kā notiek materiālu atlase un pēc kādiem kritērijiem iegūtos materiālus nolemj publicēt.Kluba biedre, Valkas ģimnāzijas direktore Lilita Kreicberga, pastāstīja, kā noritējusi skolu direktoru tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru. Tika apspriesti arī citi jautājumi.Rotari Valkas kluba prezidents Juris Biezais informē, ka kluba biedri bieži uz savām sanāksmēm uzaicina kādas jomas pārstāvjus, lai iegūtu sīkāku informāciju par darbu attiecīgajā profesijā.

 

 UZZIŅAI

Rotari Valkas kluba prezidentiVitolds KrieviņšDagnija Ūdre Arnis Zeltiņš Māris Koops Jānis Batalauskis Juris Rungulis Atis Videmanis Juris Krastiņš Guntis Freibergs Juris Biezais