Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Medicīnā - bardaks?

Santa Sinka

2008. gada 16. janvāris 08:00

4713
Medicīnā - bardaks?

Vēl aizvien nav skaidrības, vai Smiltenes neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) brigāde tiks pakļauta Valmieras NMP dienestam. Un kas īsti šajā apvienošanā būs lielākie ieguvēji?

Būs vai nebūs pacienti ieguvēji, kad apvienos "ātros"?

 

Pagājušajā nedēļā vizītē Valmierā bija ieradušies Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks un Veselības aprūpes departamenta direktors, lai tiktos ar mediķiem un spriestu par valsts finansējumu Vidzemes slimnīcas un Valmieras NMPD darbībai.Diskusijās piedalījās arī Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētāja, Valmieras NMPD valdes priekšsēdētājs un Valmieras rajona padomes priekšsēdētājs. Kaut arī tika apspriestas būtiskas lietas, kas ietekmē ikvienu no mums, piemēram, to, cik lieli ieguvēji vai zaudētāji būs pacienti brīdī, kad Smiltenes "ātro" brigādi pievienos Valmieras NMPD, diemžēl nebija ieradies neviens pārstāvis no Valkas rajona. Valmieras NMPD valdes priekšsēdētājs Juris Memļuks aizvadīto gadu savā nozarē raksturo kā murgu, jo bez jebkādas iepriekšējas saskaņošanas valmieriešiem bija jāuzņem izsaukumi arī no Valkas rajona. "Uzskatu, ka pirms tam bija jāveic kaut kādas pārrunas par turpmāko darbību. Bet, nē! Vienkārši, saņēmu telefona zvanu no Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ar lūgumu ierasties pie viņiem. Tur man pavēstīja, ka jāuzņemas vadība arī par kaimiņu rajonu. Absurdi, ka netika uzrunāti ne Valmieras, ne Valkas rajona pašvaldību pārstāvji," saka J. Memļuks.Tagad mediķiem darba ir vairāk, bet nekāds papildu finansējums netika piešķirts. "Izsaukumi pienāk šeit, toties absolūti nekāda nauda netika tam piešķirta. Mums jāvada Valkas un Smiltenes NMP brigādes uz izsaukumiem. Kā mēs varam to kvalitatīvi izdarīt, ja mums nekā nav? Vēl nācās pierādīt, ka speciālā datorsistēma, kāda izveidota Valmieras NMPD, ir milzīgs atspaids, kas nepārprotami paātrina un atvieglo dispečeru darbu, nokļūšanu pie pacientiem. Digitālajā kartē ir redzams, kur automobilis atrodas, ar kādu ātrumu pārvietojas. Bet, ja valsts tam nevar atļauties tērēt 8000 latu, tad tas ir murgs," skaidro Valmieras NMPD valdes priekšsēdētājs.J. Memļuks uzskata, ka būtisks kavēklis NMPD darbībā ir tas, ka Valkas rajonā NMP brigādes joprojām atrodas slimnīcu pārziņā, nevis neatliekamās palīdzības dienesta pakļautībā.Savukārt Smiltenes NMP daži no darbiniekiem skeptiski izsakās par viņu pievienošanu Valmieras NMP dienestam, jo nekas būtiski neuzlabosies. Viņi uzskata, ka būs tieši pretēji, pacienti būs zaudētāji, nevis ieguvēji. "No tā nav pilnīgi nekāda labuma. Ja mums pašiem būtu jaunas digitālās kartes, tad viss būtu kārtībā. Bet pašlaik ir pārpratumi ar pacientu atrašanās vietas noteikšanu, jo Valmieras speciālisti nepārzina mūsu rajona lauku reģionus, kā arī mūsu darba stils būtiski atšķiras no Valmieras NMPD speciālistu darba," uzskata Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas NMPD brigādes vecākā feldšere Vija Lāce.

 

 

***vIEDOKĻI***VIEDOKĻI***VIEDOKĻI***VIEDOKĻI***VIEDOKĻI***VIEDOKĻI***

 

# Jau sākumā Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Sarmīte Zvirgzdiņa bija pret to, lai Valkas rajona neatliekamās medicīniskās palīdzības (NPM) brigāžu izsaukumus pieņemtu Valmierā."Neprāts bija apvienot divus rajonus bez jebkāda materiāli tehniskā nodrošinājuma. Jau tagad redzams, ka NMP izsaukumu laiks ir dubultojies. Kamēr pacients nodod savu izsaukumu dispečeriem Valmierā, savukārt tie pēc tam Smiltenes brigādei stāsta to pašu otrreiz, līdz ar to tiek zaudētas minūtes, kas kādam, iespējams, ir izšķirošās," uzskata S. Zvirgzdiņa.Iepriekš tika arī norunāts, ka uz izsaukumu dosies tuvākā brigāde, vai nu tā būs Smiltenes vai Valmieras, bet tas arī nedarbojas. Vēl aizvien tiek apkalpoti pacienti tikai Valkas rajona robežās.Slimnīcas valdes priekšsēdētāja atzīst, ka feldšeru darbs nav viegls, tomēr nevajadzētu to salīdzināt ar galvaspilsētas NMP speciālistu darbu, jo šeit slodze nav tik liela."Protams, ja būtu atbilstošs tehniskais nodrošinājums NMP brigādēm, tad tas viennozīmīgi būtu ieguvums, bet tā ir nākotnes vīzija. Tāpēc pašreiz tam nekādu reālu segumu neredzu," saka S. Zvirgzdiņa.Jāpiebilst, ka S. Zvirgzdiņai vēl nav nekas zināms par Smiltenes NMD brigādes pievienošanu Valmierai.

 

# Smiltenes slimnīcas saimniecības pārzinis Jānis Gaugers stāsta, ka Valmieras NMPD digitālās kartes neiet kopā ar reālo dzīvi. "Ja Valmierai būtu jaunākas kartes, tad, iespējams, viss uzlabotos, bet pašreizējās kartes neatbilst tam, kā ir patiesībā. Nav nekādas nozīmes vecām kartēm, jo valmierieši paši maldās. Kas var būt labāks, ja, pievienojot mūs Valmieras NMPD, izveidos vienu lielu kolhozu. Viss paliks nepārskatāmāks," domā J. Gaugers.Gluži pretējās domās par GPRS sistēmu ir Valmieras NMPD valdes priekšsēdētājs Juris Memļuks. "Digitālā karte ir jaunākās versijas. Bet atbilstoši vadīt mašīnas varēs tad, kad tiks uzstādīta šī sistēma Smiltenes un Valkas NMP brigāžu mašīnām, un par to es cīnos jau pusgadu," stāsta J. Memļuks.Viņš ir pārliecināts, ka izsaukuma laiks nedubultojas, jo Valmieras NMPD ir oficiāls balss ieraksts, kur skaidri zināms laiks, cikos izsaukums ir pieņemts un nodots tālāk. Bet Valkas rajona NMP brigādēm jābūt pretimnākošām.