Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šogad mazāk bezdarbnieku

Santa Sinka

2008. gada 14. janvāris 11:20

3283
Šogad mazāk bezdarbnieku

Šobrīd Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) Valkas filiālē reģistrēti 407 bezdarbnieki, Smiltenes sektorā - 344

Jau vairāk kā divdesmit Valkas rajona darba devēji iesnieguši pieteikumus NVA, kas nodarbinās bezdarbniekus ar algotu pagaidu darbu.

 

 

Iespējams, ka no februāra bezdarbnieki varēs atsākt strādāt algotu pagaidu darbu. "Tie ir pilsētas vai pagasta sakopšanas un labiekārtošanas darbi, kur bezdarbnieks strādā aptuveni mēnesi vai divus. Protams, par padarīto tiek saņemts atalgojums, kas ir valstī noteiktā minimālā alga - 160 latu. Darbi ir mazkvalificēti un uz nenoteiktu laiku," informē NVA Valkas filiāles Smiltenes sektora vadītāja Dagnija Diūra.Viņa skaidro, ka algotie pagaidu darbi ir laba iespēja bezdarbniekiem uzlabot un apgūt jaunas darba iemaņas, par to saņemot samaksu.Lielākoties algotos pagaidu darbus piedāvā pilsētu vai pagastu pašvaldības, tomēr pēdējā laikā to sākuši piedāvāt arī citi uzņēmumi.

 

Apmācības turpināsies"Šogad turpinās visi tie pasākumi, kursi, nodarbības, modulārās apmācības, kas bija arī iepriekšējos gados. Smiltenē var apgūt modulāro apmācību, kas ilgst līdz diviem mēnešiem. Tā ir datorapmācība un angļu valoda bez vai ar priekšzināšanām un projektu vadība bez priekšzināšanām, kā arī iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību. Bet, ja bezdarbnieks vēlas apgūt kādu no NVA piedāvātajām profesijām, jādodas uz Valku, Valmieru, Cēsīm, Alūksni vai pat uz Rīgu."Pieprasītākās apmācības no bezdarbnieku puses vīriešiem ir apdares darbu strādnieks, bet sievietēm - pavāres, konditores, nagu kopšanas speciālistes un grāmatvedības profesija. Tomēr svarīgi ir arī tas, kādi profesiju pārstāvji darba tirgū visvairāk ir nepieciešami," skaidro D. Diūra.

 

Daži par slinkuBezdarbnieku skaits NVA Smiltenes sektorā vidēji mainās par 70 - 80 cilvēkiem, tas ir atkarīgs no sezonas strādniekiem. Tomēr šobrīd bezdarbnieku skaits ir nedaudz mazāks kā pērn.Kopš jūlija katram bezdarbniekam tiek izsniegts individuālais darba meklēšanas plāns, kurā jāizsaka savi priekšlikumi par iesaistīšanos aktivitātēs, ko piedāvā NVA. Jaunās aktivitātes uzlika papildu pienākumus bezdarbniekiem. Bet ne visi vēlas tos pildīt, līdz ar to atsakās no bezdarbnieku statusa.Ar 1. februāri tiks izmainīts NVA bezmaksas informatīvā tālruņa numurs. Turpmāk sev interesējošos jautājumus varēs uzdot, zvanot pa tālruni 80007700.