Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Jaunu mājvietu iegūst Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta Strenču birojs

Sandra Pētersone

2008. gada 13. janvāris 12:08

1853
Jaunu mājvietu iegūst Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta Strenču birojs

Kopš piektdienas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta administrācijas Strenču biroja darbinieki strādā jaunās telpās - ēkā Valkas ielā 16, kur atrodas arī Ziemeļvidzemes virsmežniecības Strenču mežniecība un Valsts meža dienesta Konsultāciju un pakalpojumu centra Valkas nodaļa.

 Birojs būs starpnieks starp rezervāta administrāciju un sabiedrību

 

Katru pirmdienu no pulksten 10.00 līdz 16.00 apmeklētājus pieņems Strenču biroja vadītāja, dabas aizsardzības nodaļas vecākā eksperte Rūta Zepa. Atsevišķās dienās birojā strādās arī biosfēras rezervāta administrācijas dabas aizsardzības daļas vadītājs Aldis Liepiņš. Jaunas telpas birojam savā ēkā ierādīja Strenču pilsētas dome. Tās ir plašākas un ērtākas, salīdzinot ar iepriekšējiem darba apstākļiem pilsētas tūrisma informācijas centrā (TIC), kur vietu nācās dalīt abu iestāžu - rezervāta un pašvaldības - darbiniekiem.

 

Pilsēta iegūst idejasZiemeļvidzemes biosfēras rezervāts - starptautiskas nozīmes īpaši aizsargājama dabas teritorija - aptver Salacas upes baseinu (tajā ietilpst arī Sedas upe un tās apkārtne) un lielu daļu Rīgas jūras līča piekrastes Vidzemē. Rezervātam ir trīs biroji: centrālais - Salacgrīvā, reģionālie - Strenčos un Rūjienā.Strenču domes TIC un arī pašvaldības projektu vadītāja Līga Sovere secina, ka biroja atvēršana Strenčos pilsētai ir ieguvums speciālistu dēļ, ar kuriem pašvaldība sadarbojas. Strādājot tūrisma jomā, viņai vienmēr bijis interesanti vairāk uzzināt par biosfēras rezervāta piedāvājumu ne vien Strenčos, bet arī apkārtnē. "Rezervāta birojs Strenčos nozīmē, ka mums blakus ir par dabu, tās vērtībām un kultūrvēsturi zinoši cilvēki. Aldis Liepiņš pirmais ierosināja izveidot Strenču dabas taku un saveda kopā mūs ar akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" (LVM) speciālistiem. Jau ir redzams rezultāts, - strencēnieši atkal pa vācu stigu var nokļūt līdz Gaujmalai, jo, pateicoties sadarbībai ar LVM, ir uzcelts ļoti skaists tiltiņš pār vecupēm," priecājas Strenču TIC vadītāja.

 

Intereses - visā rajonāValkas rajonā Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā iekļaujas Kārķu un Ērģemes pagasts, daļēji - Ēveles, Valkas un Jērcēnu pagasts un Strenču un Valkas pilsēta.Sākot no 2008. gada, Strenču biroja darbības lauciņš būs viss Valkas rajons. "Strenču birojam ir jauni uzdevumi," skaidro A. Liepiņš, "jo darbu plānā ir arī funkcijas, kuras izvirzītas Dabas aizsardzības reģionālajai struktūrvienībai." Šī struktūrvienība uzsāk darbību saistībā ar Vides ministrijas stratēģiju 2009. - 2011. gadam par dabas aizsardzības pārvaldes reģionālo struktūrvienību izveidošanu, balstoties uz lielo īpaši aizsargājamo dabas teritoriju administrāciju teritorijām un to bāzes. Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts ir pirmais, kurš sāk īstenot šo stratēģiju savā teritorijā, attiecīgi paplašinot darbu tai piegulošajos apvidos, tai skaitā visā Valkas rajonā. A. Liepiņš skaidro, ka rezervāta Strenču birojs ir starpnieks starp iedzīvotājiem, iestādēm un organizācijām, kuras vēlas no rezervāta administrācijas iegūt informāciju par dažādu, arī saimniecisku darbību iecerēm rezervāta teritorijā, problēmām un iespējamajiem risinājumiem. "Birojs ir vieta, kur pieteikt savas intereses," aicina speciālists.