Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Cīņa par algām vēl nerimst

Santa Sinka

2008. gada 11. janvāris 10:28

5505
Cīņa par algām vēl nerimst

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) darbiniekiem, saņemot izsaukumu, nākas doties pretī nezināmajam. Nereti sanāk strādāt uz autoceļiem, grāvjos vai kabatas lukturīšu gaismā kūtīs. Kad darbs tiks atbilstoši novērtēts?

Neatliekamās medicīniskās palīdzības darbs nav pienācīgi novērtēts

Šo jautājumu uzdod Neatliekamās medicīniskās palīdzības māsa Tatjana Prikaša. Viņa ir arī Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas arodorganizācijas priekšsēdētāja, kas aktīvi piedalās dažāda veida arodbiedrības rīkotajās sanāksmēs, lai tajās diskutētu par ārstniecības personu atalgojumu, kas, viņasprāt, ir šā brīža lielākā problēma, un, ja nepieciešams, piedalītos arī piketos."Iepriekšējais gads arodbiedrībām ir bijis diezgan spraigs ar cīņām, piketiem, ko apliecina sarunas ministriju un kabinetu līmeņos, kā arī simtiem arodorganizāciju pārstāvju pulcēšanās pie Latvijas Republikas Saeimas. Vēl Rīgas rajona adminis­tratīvajā tiesā tika iesniegta prasība, kas vērsta pret Veselības ministriju (VM) par virkni tiesību normu neizpildi. Bet tā tika atdota atpakaļ, motivējot, ka iesniedzējs nav indivīds, bet gan organizācija. Tomēr, konsultējoties ar arodbiedrības nolīgtajiem advokātiem, šis pieteikums tika pārskatīts un no jauna iesniegts Rīgas rajona apgabaltiesā," stāsta T. Prikaša.

Algām jābūt lielākām"Pašreiz ir zināms, ka rit sarunas par ātrās palīdzības mediķu darba algas finansējumu, jo slimnīcā stacionāriem nauda ir iedalīta. Pielikums pie algas nav liels, bet šobrīd tādu to nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 980 grozījumi, kas ir spēkā no šā gada 1. janvāra. Grozījumos norādīta samaksa atbilstoši kategorijām, kurās iedalīti medicīnas darbinieki.Arodorganizāciju pārstāvju sanāksmē aizvadītā gada nogalē tika pateikts, ka izmaiņām jābūt un algām jāpalielinās. Tas attiecas uz visām ārstniecības iestādēm, tai skaitā arī uz SIA, jo no tās valsts pērk pakalpojumus. "Tas ir noteiks Ārstniecības likuma 4. pantā, kurā minēts viss par veselības aprūpes organizēšanu, finansēšanas kārtību un darba samaksu ārstniecības personām. Tā ka amata algu palielinājumam vienkārši ir jābūt.

Vienā kategorijā ar nodaļas māsāmT. Prikaša cer, ka tomēr sarunās ar VM tiks rasts kompromiss par NMP feldšeru un māsu kategoriju paaugstināšanu, jo darbs nav tāds pats kā nodaļas māsai. "Darbs feldšerim ir atbildīgāks, nekā tas tiek novērtēts. Un tas, par cik tiks paaugstināta kategorija, nav zināms. Tajā pašā laikā vēl ir apsolīts pārskatīt procentuālās piemaksas par darbu īpašos apstākļos. Jo NMP darbs patiešām ir darbs īpašos apstākļos. Kaut vai, piemēram, arī tas, cik briesmīgos apstākļos daudzi cilvēki dzīvo laukos, kas reāli to nav redzējuši, pat nespēj iedomāties," saka T. Prikaša.

LVSADA aktuālākās tikšanās:

10.01. - LVSADA tikšanās VM (sarunas par kategoriju pacelšanu NMP personālam un % palielinājumu par darbu īpašos apstākļos).

14.01. - Smiltenes slimnīcas arodkomitejas sēde. Tajā tiks izvērtēts 2007. gadā paveiktais, apstiprināta tāme 2008. gadam, piešķirti materiālie pabalsti, apkopots gada finansiālais pārskats, kā arī apspriesti dažādi būtiski jautājumi.

15.01. - informatīvā sēde Rīgā arodorganizāciju priekšsēdētājiem.

17.01 - LVSADA atkārtoti tiekas ar VM pārstāvjiem.

25.01. - Veselības aprūpes nozares apakšpadomes) sēde.