Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vai tiešām ielūst tikai stulbeņi?

Aldis Dubļāns

2008. gada 10. janvāris 11:14

3501
Vai tiešām ielūst tikai stulbeņi?

Daudzas ūdens tilpes ir pārklājušās ar ledu. Ledus izturība daudzviet vēl ir nepietiekama, lai varētu pa to pārvietoties bez riska.

Zemledus makšķernieku vidū ir populārs uzskats, ka ielūst tikai stulbeņi

Nupat Pedeles uzpludinājumā novēroti divi bīstami gadījumi. Pēc cauruma izurbšanas plaisas ledū "aizgāja" visos virzienos. Kāds cilvēks, ejot pa upi, paklupa un apkārt ledus sašūpojās lielā laukumā."Jāatceras, ka ledus izturība samazinās krastu, niedrāju, upju, strautu, novadgrāvju un notekūdeņu ieplūšanas vietu tuvumā, pie ledū iesalušiem priekšmetiem, upju sašaurinājumos, līkumos, vietās ar stipru straumi, zemūdens izciļņu vietās, zem tiltiem, krācēs. Bīstami pārvietoties pa ledu lielās grupās, tuvoties plaisām, lāsmeņiem, braukt pa to ar ragaviņām vai slidām," brīdina VUGD Valkas brigādes komandiera vietnieks civilās aizsardzības jautājumos Aleksandrs Primaks.

 

Bērni par drošību nesatraucasA. Primaks uzskata, ka dīķi pilsētā ir aizsaluši pamatīgi un slidošanai droši. Arī uz Zāģezera nav bīstami, izņemot slūžu tuvumā. To nevar sacīt par Gauju un tās attekām, kur ir liela ūdens kustība un apakšā daudz koku. Ja ledus nav izčākstējis, tam jābūt vismaz piecus centimetrus biezam. Pēdējais Valkas rajonā aizsalst Valžezers. Aptaujātie bērni uz dīķa pie mākslas skolas bija absolūti pārliecināti par savu drošību. Pārvietojoties pa nedrošu ledu, vēlams kaklā pakārt ledus irbuļus (divi savā starpā ar stipru auklu savienoti īleni), kas nopērkami makšķernieku piederumu veikalos. Ielūstot ledū, ar šo irbuļu palīdzību iespējams vieglāk uzrāpties uz ledus.

 

Nedrīkst krist panikāA. Primaks teic, ka ne pērn, ne šogad nav nācies glābt nevienu ledū ielūzušu cilvēku, un trīs reizes piesit pie koka. Tiesa, ir bijuši gadījumi, kad makšķernieki nodzīti no nedroša ledus. Glābējiem nepieciešamais aprīkojums ir, taču, ja negadījums noticis attālā pagastā, ar izglābšanu var rasties grūtības. Cilvēks nosals. A. Primaks pieļauj, ka ielūšanas gadījumi ir bijuši, taču makšķernieki spējuši izrāpties saviem spēkiem.Ja cilvēks ielūzis ledū, nedrīkst krist panikā, jāturas pie ledus apmales un jāmēģina lēnām ar krūtīm uzgulties uz ledus, ja tas izdarīts, jāpārveļas uz muguras un neceļoties kājās, jāveļas tālāk no ledus lūzuma vietas.