Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pielikumā “Dzīvesprieks” - virtuves noslēpumi

Aldis Dubļāns

2008. gada 10. janvāris 09:10

1699
Pielikumā “Dzīvesprieks” - virtuves noslēpumi

Sestdien laikraksta "Ziemeļlatvija" pielikumā lasītāji varēs atrast interesantas receptes, kas palīdzēs cīnīties ar vīrusiem un lieliski papildinās ikdienas ēdienkarti.

 

Ziemā "spiežam" uz sīpoliem un ķiplokiemKad ārā ir auksts un drēgns, risku saslimt noteikti mazinās svaigu sīpolu un ķiploku pastiprināta lietošana - visērtāk salātos, arī tajos, kas ir piedeva gaļas ēdieniem.Salātiem ir gadsimtus ilga vēsture un tikai salīdzinoši nesen, pirms gadiem 60 - 80, sākusies to demokratizācija. Salāti pēc sava sastāva ir kļuvuši vienkāršāki un iekarojuši popularitāti ne tikai galma virtuvēs, bet ikvienā mājā. Jaunākajai paaudzei liekas pavisam dīvaini, ka mūsu vecvectēvi savā jaunībā nezināja, kas ir tomātu salāti. Vēl vairāk, viņiem bija stingrs uzskats - salāti ir zāle un tas nav ēdiens. Tomēr salātiem bija gadsimtiem ilga vēsture un tiem piemita divas īpašības, kas likās svarīgas 20. gadsimta cilvēkiem - tos ir viegli pagatavot un tie satur vitamīnus, kas ir kā magnēts mūsdienu cilvēkam. Salāti ātri un neatlaidīgi ielauzās visās virtuvēs: gan sabiedriskās ēdināšanas, gan arī ikviena iedzīvotāja. Iekarojuši Eiropas un Amerikas virtuves, salāti sāk jaunu attīstības etapu, iegūstot katrā valstī tikai tai raksturīgas iezīmes un garšas īpatnības. Pirms gadiem 10 - 20 Latvijā valdīja tā saucamie vācu tipa salāti, kas sastāvēja no desas un vārītiem dārzeņiem, taču tagad mūsu ēdienkartē goda vietuieņēmuši svaigu dārzeņu salāti, turklāt rupji sagriezti.