Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkas pagasts gatavojas savai simtgadei

Aivars Zilbers

2008. gada 9. janvāris 11:32

1213
Valkas pagasts gatavojas savai simtgadei

Lielai daļai pagastu pašlaik galvenais nākotnes notikums ir iestāšanās novados, bet Valkas pagastam līdz tam brīdim vēl jānosvin sava simtgade.

Pašvaldība sāk vākt materiālus par pagasta vēsturi un aicina iedzīvotājus palīdzēt

Pēc vēsturiskajiem materiāliem iznāk, ka pagastam 100 gadu aprit nākamajā - 2009. gadā. Pagasta padomes priekšsēdētājs Guntis Bašķis jau tagad ir sācis vākt materiālus un aicina to darīt arī iedzīvotājus, lai jubilejas gadā jaunā ciemata paaudze varētu iepazīties ar iespējami plašāku vēsturisko materiālu klāstu par dzimtās un darba vietas vēsturi.

 

"Pagasts izveidots 1909. gadā un tolaik Valkas apriņķī bija viens no mazākajiem. Tā tas bija līdz 1950. gadam, kad notika pirmā teritoriālā reforma un Valkas pagastā apvienojās Pedeles un Lugažu ciems. Nākamajā gadā atkal ir gaidāma reforma, kuras iznākumā būsim novadā. Pagasta nosaukums gan paliks, tādēļ vēlamies, lai tas novadu bagātinātu ar savu vēsturi un attīstības hronoloģiju. No savāktajiem materiāliem rīkosim izstādi, iespējams, līdz jubilejai izveidosim arī savu ģerboni. Tam jābūt pasākumam, kuram jāpaliek cilvēku atmiņā, jo dzīve bez pagātnes neved uz nākotni. Aicinu visus Valkas pagasta un pilsētas iedzīvotājus, kuriem ir kaut kādas vēstures liecības, fotogrāfijas, citas lietas, kas liecinātu par pagasta vēsturi, nodot tās pagasta pašvaldībai. Visi materiāli, kurus īpašnieki vēlēsies paturēt, pēc jubilejas pasākumiem tiks viņiem atdoti. Noderīgas būs arī iedzīvotāju atmiņas par dzīvi mūsu ciematā," saka G. Bašķis.

 

Aicina palīdzēt visusViņš piebilst, ka daudz materiālu par pagastu ir savācis Valkas novadpētniecības muzejs. Par pagasta vēsturi informāciju un materiālus rūpīgi vāc un apkopo arī Sēļu bibliotēkas vadītāja Dzidra Jevsejeva. Viņa ir piedalījusies arī Latvijas pagastu enciklopēdijas veidošanā. "Par šiem jautājumiem esmu runājis ar vairākiem cilvēkiem, un daži no viņiem jau ir atnesuši vērtīgas fotogrāfijas par agrākajiem laikiem. Par visiem gan nevaram zināt, kas kuram ir, tādēļ ar laikraksta starpniecību aicinu palīdzēt šajā darbā, jo ieguvēji būsim visi," apliecina G. Bašķis.

 

Daļa zemes palikusi igauņiemPašlaik Valkas pagasts ir vislielākais. Toties agrāk pagastam bijusi sava skola Tomēnos. Turpat atradusies arī pagastmāja. Tur arī ritējusi visa pagasta kultūras dzīve. G. Bašķis, pētot savākto informāciju, atklājis, ka pagasts daudz zemes zaudējis pēc robežas izveidošanas starp Igauniju un Latviju. Ap 1400 hektāru meža ir palicis igauņiem. Tas nozīmē, ka igauņiem ir labi samaksāts par palīdzību brīvības cīņās.