Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkā - “kubs ups @ jautrais krāsainais kvadrātiņš”

Aldis Dubļāns

2008. gada 9. janvāris 09:34

3580
Valkā - “kubs ups @ jautrais krāsainais kvadrātiņš”

Pirmais mācību pusgads Valkas mākslas skolā noslēdzās ar skatītāju vērtējumam nodoto 6. kursa audzēkņu darbu izstādi "kubs ups @ jautrais krāsainais kvadrātiņš". Nosaukums nav izvēlēts nejauši, jo kvadrāts ir viena no pamatformām kompozīcijā.

 

"Izstādē ir apskatāmi zīmēšanas, gleznošanas, tekstila, kompozīcijas un keramikas darbi, kā arī telpiski objekti. Šādas ziemas izstādes ir labs atskaites punkts audzēkņiem, kuri ir beiguši mākslas skolu un papildina savas zināšanas 6. kursā. Savukārt pavasara izstāde solās būt ar apaļīgu nosaukumu, arī noskaņas būs - pilnīgs pretstats kvadrātam," sola mākslas skolas direktores vietniece Daiga Soloveiko.

 

Ceļos arī uz ĀfrikuDaži no izstādes darbiem veidoti, studējot latviešu vecmeistaru darbus. Idejas smeltas arī sirreālista Salvadora Dali daiļradē. Radīšanas procesā ieguldītais darbs un fantāzija piešķir ikvienam darbam īpašu nozīmi, pievilcību un vērtību. Un tā, soli pa solim, audzēkņi iepazīst visdažādākās mākslas nozares, apgūstot arvien jaunas darba formas un materiālus.Izstādei darbus veidoja Ilze Eglīte, Līga Kalniņa, Matīss Karu, Gunārs Strazds, Violeta Murina, Katrīna Solodjannikova, Liene Zute, Kristaps Meļķis, Artūrs Belka, Emīls Pauders, Eduards Rācenis, Elīna Primaka, Elīna Kalniņa, Kristiāna Vehi un Lauma Lelle.Daudz darbu tapis skolotājas Kristīnes Ganiņas vadībā. "Kompozīcijas nodarbībās radījām telpiskus objektus, izmantojot dažādu materiālu savienošanu un emociju uzplaiksnījumu konkrētajā brīdī. Allaž jāpanāk tāda forma, kas labi izskatās no visām pusēm. Mūsu ekspozīcijā ir arī plakāti par Āfriku, kuri pēc tam ceļos uz starptautisku konkursu šajā tālajā kontinentā. Savukārt ziedu kompozīcijas uz melnā fona atsauc atmiņā pērnās vasaras noskaņas," komentē K. Ganiņa.

 

Katrs darbs - īpašs vēstījumsSkolas direktore Maruta Stabulniece uzskata, ka šajā ekspozīcijā skolas audzēkņi sevi parāda kā mākslinieki - ar radošām iecerēm, savu rokrakstu un individualitāti izpildījumā. "Tas nav viegli, jo audzēkņi pirmo reizi sajuta patiesas radošas mokas, kad iecere jānoved līdz nevainojamam iznākumam. Nepieciešams daudz pūļu, līdz izkristalizējas vienīgā īpašā doma un vēstījums, kas uzrunā skatītāju," pārliecināta direktore.Skolas pedagogi ir vienisprātis, ka šī ekspozīcija ir patīkams pārsteigums ne tikai pašiem audzēkņiem un pedagogiem, bet arī vecākiem un ikvienam skatītājam. Izstāde aplūkojama līdz 2. februārim Valkas pilsētas kultūras nama mazajā zālē .