Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Jāmaina uzskats par noderīgu lietu izmešanu

Aldis Dubļāns

2008. gada 8. janvāris 09:40

1922
Jāmaina uzskats par noderīgu lietu izmešanu

Baltijas Starptautiskās akadēmijas Smiltenes filiāles uzņēmējdarbības 3. kursa studenti rīkos akciju "Neizmet! Ziedo! Iepriecini!", lai palīdzētu sociāli vismazāk aizsargātām bērnu grupām.

"Akcijas mērķis ir mainīt iedzīvotāju attieksmi pret nevajadzīgām, bet citiem, iespējams, trūcīgām ģimenēm noderīgām bērnu lietām. Ar šo ceram pievērst sabiedrības pārtikušākās daļas uzmanību tam, ka nevajadzētu izmest labas rotaļlietas, grāmatas bērniem līdz 10 gadu vecumam," skaidro akcijas organizētāji Valdis Šaicāns un Ineta Balode.Tā notiks Smiltenes kultūras nama mazajā zālē 12. janvārī no pulksten 10.00 līdz 14.00. Saieta sākumā muzicēs vokālais ansamblis "Žagariņi" no Piebalgas. Tos, kuri akcijā piedalīsies ar ziedojumiem, gaida pārsteigumi.

Atbalstīs sociālie darbiniekiProjekta īstenošanā liela nozīme ir sadarbībai ar sociālajiem darbiniekiem, jo daudz kas atkarīgs no viņu vēlmes un iespējām uzņemties papildu pienākumus savam ikdienas darbam.Akcijas ietvaros paredzēts savākt cilvēkiem nederīgās mantas, tās sašķirot un sapildīt papīra iepirkuma maisos. Uz maisa būs norādīts bērna vecums, kuram šīs lietas var noderēt. Akcijas tālākā norise lielā mērā atkarīga no sociālajiem dienestiem.Iedzīvotajiem nevajadzētu pārprast kādu elementāru patiesību - ziedošana citiem nav atbrīvošanās no atkritumiem.

Situāciju skaidro ar anketēšanuDiemžēl praksē tā notiek. Visu nederīgo samet kādā maisā ar domu - ņemiet, ko gribat. Piemēram, pūkainās rotaļlietas pirms nodošanas ir jāizmazgā. Jādāvina tādas preces, kādas pats būtu ar mieru saņemt. "Vienu brīdi plānojām, ka varētu ņemt arī bērnu drēbes, taču tieši tīrības dēļ no tās atteicāmies. Protams, labas, tīras, izgludinātas un salocītas drēbes akcijai ņemsim, taču apģērbs nebūs akcijas pamatprodukcija. Sociālo palīdzību nedrīkst sajaukt ar atkritumu pārstrādi," pārliecināts V. Šaicāns.Akcijā piedalās visi 39 kursa audzēkņi un katram ir savi pienākumi. Sagatavošanās procesā ir savākts vairāk nekā 300 anketu par to, vai iedzīvotāji šādā veidā ir gatavi kaut ko ziedot.