Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valgas kinozālē rāda “Rīgas sargus”

Inga Karpova

2008. gada 7. janvāris 12:35

1040
Valgas kinozālē rāda “Rīgas sargus”

Pēc robežas krišanas starp Valku un Valgu abu pilsētu iedzīvotāji izbauda brīvu robežas šķērsošanu, iepirkšanās priekus, bet arī izmanto iespējas apmeklēt kultūras un sporta pasākumus. Kaimiņpilsētā latviešu filmu noskatās vairāk nekā 350 valcēniešu.

Diemžēl bijušajā Valkas kinoteātrī, kur izveidoti vairāki veikali, jau vairākus gadus nerāda filmas. Valcēnieši var apmeklēt vien kaimiņpilsētas kultūras centra mūsdienu prasībām ierīkoto kinozāli, nereti Valkas iedzīvotāji sastopami arī Smiltenes un Valmieras kinoteātros.

 

Vēlas skatīties latviešu filmasSvētdien Valgas kinozālē trijos seansos izrādīja režisora Aigara Graubas jauno filmu "Rīgas sargi". Kino izrādes sadarbībā ar Valgas kultūras centru organizēja Valkas kultūras nams. Biļetes varēja iegādāties iepriekšpārdošanā. Interesanti, ka, iegādājoties tās īsi pirms seansa sākuma, biļete Valgā maksāja 65 santīmus lētāk, nekā to pērkot iepriekšpārdošanā. Valkas kultūras nama vadītāja Aija Sallu atzīst, ka trīs dienas pirms kino izrādēm igauņi nolēma arī paši tirgot biļetes. Viņa uzskata, ka lielais apmeklētāju skaits pierāda, ka valcēnieši vēlas skatīties jaunākās latviešu filmas, tāpēc tā varētu kļūt par tradīciju. A. Sallu atgādina, ka pirms vairākiem desmitiem gadu arī Valkas kultūras namā bijusi sava kino aparatūra. Diemžēl nav zināms, kur tā palikusi, iespējams, pārvesta uz padomju gados visā Latvijā slaveno Valkas kinoteātri, kas sen jau vairs nepilda savas funkcijas.

 

Atgādina par patriotismu "Esmu emocionāls cilvēks, tāpēc visu laiku acīs bija asaras par mūsu Latviju, par cilvēkiem, kuri cīnījās par tās brīvību. Kā viņi cīnījās, neprasot, kas par to būs? Kā viņiem bija jādzīvo, bet mēs tikai čīkstam par slikto dzīvi," pēc filmas noskatīšanās atklāj uzrunātā valcēniete Aina. Sieviete uzskata, ka filma jānoskaitās ikvienam latvietim - tā atgādina, kas ir patriotisms, kāpēc latviešiem jālepojas un jāatzīmē Lāčplēša diena. Savukārt jaunākos skatītājus aizrāvuši filmā redzētie reālistiskie kaujas skati un trīs armiju - bermontiešu, vāciešu un latviešu - karavīru ekipējums un formas tērpi.

 

Vairāk brīvības un iespējuKopš robežas nojaukšanas pērn 21. decembrī Valkā uz ielām redzami daudz vairāk cilvēku un automašīnu ar Igaunijas valsts numurzīmēm. Arī Valgā, īpaši brīvdienās, latvieši iepērkas salīdzinoši lielajā tirgū un veikalos. Tagad cilvēkiem ir ērti nokļūt abās pilsētās bez lieka laika tēriņa, jo uz robežas vairs nav jāgaida dokumentu pārbaude. Sestdienās sācis kursēt ar maršruta autobuss Valka - Valga, kura kursēšanu nodrošina Valkas pašvaldība. Abu pilsētu iedzīvotāji atzīst, ka tikai tagad viņi izjūt tās priekšrocības, ko sniedzot itin bieži lietotais sauklis - viena pilsēta - divas valstis.