Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Iedzīvotāju dabiskais pieaugums joprojām samazinās

Aldis Dubļāns

2008. gada 5. janvāris 12:08

911
Iedzīvotāju dabiskais pieaugums joprojām samazinās

Ir saskaitīti 2007. gada Valkas rajonā reģistrētie civilstāvokļa aktu reģistri. Gadā ir piedzimuši 268 bērni. Tas ir par 13 vairāk nekā 2006. gadā. Gandrīz visās pašvaldībās mirst vairāk nekā dzimst, taču laulību skaits palielinās.

 

"Tas, ko mēs lasām lielajos medijos par demogrāfiskās situācijas uzlabošonos un dzimstības pieaugumu gaužām maz attiecas uz Valkas rajonu. Iespējams, ka pozitīvās izmaiņas sākas galvaspilsētā un ar laiku sasniegs visattālākos rajonus," cer Valkas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Māra Zeltiņa.No visiem dzimušajiem 137 ziņas par tēvu ir ierakstītas, pamatojoties uz paternitātes iesniegumu. Tas nozīmē, ka vecāki nav laulājušies, bet bērnu reģistrē abi vecāki. 18 bērniem rajonā ziņu par tēvu vietā ir ievilkta svītra. Pārējie 113 ir dzimuši likumīgā laulībā. Divi bērni ir adoptēti, tostarp - viens uz ārzemēm.

 

Miršanas apliecība - pēc 60 gadiemValkas rajonā ir 487 miršanas reģistru. Tas ir par četriem vairāk nekā aizpērn. Dzimstības pieaugums ir ar mīnus zīmi. Tas nozīmē, ka Valkas rajonā dēļ mirstības iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 201 cilvēku. Bez šiem miršanas dokumentiem vēl ir sastādīti astoņi miršanas reģistri, pamatojoties uz reabilitāciju un specdienestu lietu prokuratūras atzinumu. Tikai pērn ir reģistrētas astoņu cilvēku miršanas izsūtījumā Sibīrijas nometnēs. Bija jāpaiet 60 gadiem, lai šo cilvēku tuvinieki saņemtu miršanas apliecību.Tikai četrās Valkas rajona pašvaldībās iedzīvotāju dabiskais pieaugums ir pozitīvs. Par vienu jaundzimušo vairāk nekā mirušo ir Brantu pagastā, par četriem vairāk ir Smiltenes un par pieciem - Palsmanes un Variņu pagastā. Visās pārējās pašvaldībās dzimstības pieaugums ir negatīvs, jo īpaši visās rajona pilsētās. "Strenčus, protams, nevaram salīdzināt ar citām pašvaldībām, jo tur īpaša loma ir lielajai slimnīcai. Kaimiņpilsētā Sedā mūžībā ir aizgājuši 49, bet piedzimuši tikai 10. No pilsētām vislabākais rādītājs ir Smiltenei, kur nomiruši 75, bet piedzimuši 56 mazuļi. Valkas pilsētā piedzimuši 58 bērni, bet miris 131 cilvēks," salīdzina M. Zeltiņa.

 

Darbs norit "tukšgaitā"Pērn Valkas rajonā ir noslēgtas 132 laulības - patīkami, ka par 15 vairāk nekā gadu iepriekš un gandrīz divas reizes vairāk nekā tūkstošgades sākumā. No tām 17 noslēgtas baznīcā. Trīs laulības ir ar ārvalstu pilsonību. Priecē tas, ka tikai vienreiz laulībā ir stājies nepilngadīgais. Diemžēl 82 reģistri ir papildināti ar atzīmi par laulības šķiršanu. M. Zeltiņa ironizē, ka šā iemesla dēļ viņas un kolēģu darbs norit "tukšgaitā", bet tāda nu ir dzīves īstenība.Gada pirmajā dzimtsarakstu nodaļu vadītāju seminārā piedalījās arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Valkas rajona nodaļas vecākā eksperte Daina Kreile. "Mums ar dzimtsarakstu nodaļām ir izveidojusies laba sadarbība. Pārrunājām, kā novērst sīkās kļūdiņas. Domājams, ka visas rajona dzimtsarakstu nodaļas pavisam drīz ar mums strādās tiešsaistē un tas ļaus izvairīties no gadījumiem, kad cilvēki par sevi sniedz nepatiesas ziņas," uzskata D. Kreile.