Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkas novadā sports attīstīsies tikai ar paaudžu pēctecību

Aldis Dubļāns

2008. gada 3. janvāris 13:19

2477
Valkas novadā sports attīstīsies tikai ar paaudžu pēctecību

Uzsākot jaunu gadu, jautājām Valkas novada sporta dzīves organizatoriem, kā viņi vērtē aizvadītā gada sporta dzīves aspektus un ko gaida no nākamā.

Kārlis Pētersons,

Kārķu un Ēveles pagasta sporta skolotājs:

 

- Pērnais gads mūsu skolās ir aizvadīts gan ar labiem, gan ne tik labiem sasniegumiem. Es nezinu, kā ir pilsētā, taču laukos aizvien vairāk pazeminās bērnu fiziskā sagatavotību. Salīdzinot situāciju pārdesmit gadu garumā, tagad pirmklasniekam nepieciešams vesels gads, lai panāktu tādu fizisko kondīciju, kāda agrāk bērnam bija, pirmo reizi ierodoties skolā. Tas savā ziņā ir pazaudēts laiks un kompensācija mūsdienu dzīves labumiem - datoriem un mašīnām.Tomēr, neraugoties uz visām grūtībām, virknei skolas audzēkņu ir visnotaļ labi rezultāti valsts mērogā. Jo īpaši priecājos par sporta skolas audzēknes Aritas Cipruses iegūto 4. vietu valstī lodes grūšanā, sacenšoties ar visām šā vecuma spēcīgākajām jaunajām sportistēm. 3. vietu valstī valstī mazo skolu grupā bumbiņas mešanā izcīnīja Arturs Meirēns. Nupat pirms Ziemassvētkiem 3. vietu mazo skolu grupā izcīnīja tautas bumbas komanda no Ēveles pamatskolas. Lepojamies ar Kārķu pamatskolas meiteņu komandas bronzas medaļām 4x500 metru stafetē rudens krosā. Panākumu palīdzēja kaldināt Juta Ērgle, Kristīne Kalniņa, Madara Krastiņa un Elizabete Erdeli. Šie ir nozīmīgākie panākumi valsts mērogā. Rajona sacensībās tādu ir daudz daudz vairāk.Domāju, ka panākumi neizpaliks arī šogad. Vispirms jau tiem bērniem, kuri vēlas strādāt un nebaidās no sviedru lāsēm. Laukos, protams, ir mazākas atlases iespējas nekā pilsētu lielajās skolās, turklāt strādāt gribošos aicina gan koris, gan deju kolektīvs. Sporta skolotāju uzdevums ir panākt bērnu ieinteresētību sporta nodarbību apmeklēšanā un rezultātu uzlabošanā tiem, kuri patiešām ir gatavi nopietnam darbam.

 

Nadežda Blūma,

Valkas domes speciāliste sporta jautājumos:

 

- Esam paveikuši visu, ko pērn bijām plānojuši. Ir jau sākta īstenot arī šā gada programma. Florbola čempionāts iesākās decembrī. Pavisam Valkā ir plānoti 45 pasākumi, un ceru, ka visi tie arī notiks. Komandu sporta veidos paredzēti pilsētas atklātie čempionāti florbolā, basketbolā un volejbolā. Par tradīciju ir kļuvusi Pāvela Loskutova kausa izcīņa 10 kilometru distancē. Šīs sacensības kopā rīko Valkas un Valgas sporta dzīves organizatori.Šogad notiks arī tradicionālās riteņbraukšanas sacensības Valka - Ērģeme - Valka, skriešanas seriāla "Optimists" sešas pavasara un tikpat daudz kārtu rudenī, "Lieldienu zaķa" skrējiens un skriešanas mači "Apkārt Zāģezeram". Kā parasti notiks arī sacensības "Atvadas vasarai". Tās ir tikai pašas nozīmīgākās pilsētā organizētās sacensības šogad.

 

Ivars Meļķis,

 FK "Valka" menedžeris:

 

- Salīdzinot ar 2006. gadu, kad mūsu futbola klubs uzsāka darbu, pērn esam auguši un uz to norāda arī statistika. Ja aizpērn iesitām 25 vārtus un zaudējām 47, kopumā iegūstot 12 punktus, kas deva piekto vietu. Pērn esam ieguvuši 29 punktus, turklāt arī iesisto un zaudēto vārtu attiecība ir pozitīva (39:38). Tiesa, turnīra tabulā esam 6. vietā, taču jāņem vērā, ka aizvadītajā čempionātā piedalījās par divām komandām vairāk, tātad 10. Arī uzvaru valcēniešiem ir ievērojami vairāk (9). Ir jūtami mainījies komandas sastāvs, pat vairāk nekā 50 procentu. Pērn bija laiks, kad komandā nespēlēja līderi un septiņi pamatsastāva spēlētāji. Prakse rāda, ka ar pirmā trijnieka komandām, kad esam labā sastāvā, varam spēlēt kā līdzīgs ar līdzīgu.Komandā arī nākamsezon gaidāmas izmaiņas. Būs vairāk jauniešu. Ziemas treniņi jau notiek jaunā spēlējošā trenera Agņa Kārkliņa vadībā. Bijušais treneris Valērijs Kriviņš varēs vairāk pūļu veltīt daudzajām jauniešu un bērnu komandām. Kā sacīja kluba prezidents Vents Armands Krauklis, pašlaik notiek mīņāšanās uz vietas un jāmeklē iespējas straujākai attīstībai. Ja visu čempionātu nospēlēsim tādā sastāvā, kā plānojam, tad panākumiem - iekļūšanai pirmajā trijniekā - vajadzētu būt. Komandai palīdz sponsori "Pepi Rer" (Imants Šteins), "Valkas meliorācija" (Juris Biezais) un "Valkas aptieka" (Skaidrīte Dudzinska).