Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Iepazīst zemūdens valstības skaistumu

Santa Sinka

2007. gada 23. decembris 14:43

2001
Iepazīst zemūdens valstības skaistumu

Pirms pieciem gadiem ceļojot pa Ēģipti, pavisam nejauši smiltenietei Edītei Krauklei piedāvāja nirt. Šai idejai viņa piekrita, un tagad niršana viņai kļuvusi par kaislīgu aizraušanos.

"Kad tika nosvinēta nopietna dzīves jubileja, gribējās izdarīt kaut ko interesantu un piedzīvot ko neparastu. Tieši tad man piedāvāja ceļojumu uz Ēģipti. Protams, piekritu, jo tur ir silts un var atpūsties. Iegādājos biļeti septiņu dienu ilgam ceļojumam ar piedāvātajām ekskursijām. Papildus varēja izvēlēties vēl kādu ekskursiju, bet nemaz nenojautu, kas mani tur sagaida," atceras Edīte.

Pēdējā diena izmaina visu ierastoApskatīta kontrastu pilsēta Kaira, Gizas piramīda, kas ir viena septiņiem pasaules brīnumiem, kā arī Ēģiptes galvaspilsēta Luksora, kuru Nīla sadala divās daļās. "Nīla ir bezgala plaša un skaista. Upes krasti ir ļoti akmeņaini un daba brīnišķīga," krāšņos iespaidus atceras Edīte. Visbeidzot ekskursante aizbrauca līdz Sarkanajai jūrai, kur ceļojuma pirmspēdējā dienā viņai piedāvāja ar kuģīti apskatīt Sarkano jūru un pamēģināt nirt bez jebkādām priekšzināšanām. Tā tas viss sākās. Kad gaisa temperatūra sniedzās pāri 30 grādiem, Edīte uzvilka akvalangista tērpu un devās apskatīt līdz šim ko neredzētu. "Niršanas instruktors tik noteica, ka galvenais, lai regulators būtu mutē un pārējais pats nokārtosies. Kad biju jau ūdenī un atvēru acis, gribējās tik skatīties un skatīties. Pirmos ieraudzīju koraļļus skaistās krāsās un mazās zivtiņas, kas peldēja visapkārt. Jūra ir pasakaini skaista, smaragdzaļa un zila. Viss gluži kā akvārijā," stāsta ceļotāja.Kaut arī pirmajā reizē smilteniete nira tikai piecas minūtes, viņai šķita, ka tas bijis daudz ilgāk. Edīte Kraukle stāsta, ka zem ūdens laika izjūta zūd un cilvēks ir ļoti mierīgs.

Ne velti mēdz teikt - jūtas kā zivs ūdenī"Nirstot bail nebija, jo kopš bērnības man vienmēr ir paticis ūdens. Tikai pēc nejaušā notikuma ceļojuma laikā Ēģiptē, es sapratu, cik nepieciešams man ir šis process. Iepriekš nebija arī doma, ka kādreiz varētu aizrauties ar niršanu.Atbraucot mājās no Ēģiptes, tāpat vien nekas nebeidzās. "Bija sarunāta tikšanās ar paziņām, lai skatītos ekskursijas jaukākos mirkļus, kas tika iemūžināti arī fotogrāfijās. Te pēkšņi, viens vīrietis, uzzinādams, ka zem ūdens man bija problēmas ar elpošanu, teica, lai nākamreiz braucot nirt kopā ar viņu," atceras Edīte.Pēc gada tā arī notika, kad 12 dienu ceļojumā pa Ēģipti viņa devās kopā ar profesionāliem nirējiem. Šajā reizē smilteniete nira jau dziļāk par pieciem metriem.Pavisam Sarkanajā jūrā Edīte bija četras reizes, bet nirusi vairāk kā 30. Visdziļākais esot bijis 30 metru, tomēr zemūdens pasaulē visskaistāk ir līdz 20 metru dziļumam. "Viss ir tieši tāpat, kā rāda televīzijā. Vienreiz garām aizpeldēja trīs lielas čūskas. Kaut arī bail nebija, tomēr uzmanīties vajag vienmēr. Otrajā reizē biju apņēmusies izpētīt visu daudz sīkāk, bet pēkšņi ūdenī sev blakus manīju tādu kā ēnu. Tikai vēlāk sapratu, ka tā bija aptuveni metru gara murēna. Ļoti interesanti ūdenī izskatījās mazie bruņurupuči," par iespaidiem zemūdens valstībā stāsta nirēja.

Nirst līdz 40 metru dziļumam arī naktīPēc otra ceļojuma pa Ēģipti smilteniete nolēmusi iestāties niršanas klubā tepat Latvijā. "Teorētiskās zināšanas ir ļoti nopietnas. Jāapgūst fizikas un bioloģijas jautājumi: kas notiek ar cilvēku zem ūdens, kā pareizi rīkoties ar ekipējumu. Kad teorētiskās zināšanas tika apgūtas, bija jākārto pārbaudījums. Man no 50 atbildētiem jautājumiem bija tikai viena kļūda. Paralēli tam visam regulāri notika treniņi arī baseinā," stāsta Edīte.Pašlaik viņai jau ir otrā niršanas pakāpe. Tas nozīmē, ka viņa var nirt gan dienā, gan naktī līdz 40 metru dziļumam.

Drīz ēģiptieši runās arī latviskiDecembra sākumā smilteniete atgriezās no kārtējā ceļojuma pa Ēģipti. "Šī ir vieta, uz kuru vēlos doties vēl un vēl, jo tā nebeidz pārsteigt. Tā ir zeme, kur tās pagātne dzīvo līdzās nākotnei," stāsta Edīte. Viņa pastāstīja, ka drīz vietējie cilvēki sāks runāt arī latviski, jo lielajās pilsētās viņi uzreiz pajautā "How are you?" un "Kak ģela?" (Kā jums klājas?). Lietuviešu valodā ēģiptieši ar tūristiem prot komunicēt labi, tāpēc jācer, ka drīz tie runās arī latviski."Ēģiptē pabiju arī Kairas tirgū, kurš izvietots sīku ieliņu labirintā. Kā jau ēģiptiešiem ierasts, tirgū pārdeva daudz zelta izstrādājumu, suvenīru, dārgakmeņu un kokvilnas darinājumu," atceras tūriste.

Gluži kā nogrimis botāniskais dārzsNe tikai Sarkanā jūra ir nirēju paradīze. Tepat Latvijā Edīte nirusi vietās, kas līdzinās stāstījumam pasakās."Biržos, karjerās pie Jēkabpils, nirstot jutos kā pasakā, jo tur ir applūdušas dzelzceļa sliedes - pārbrauktuve - un māja. Peldējām ar pārējiem kolēģiem cauri logiem un durvīm. Garām aizslīdēja liela līdaka," atceras Edīte.