Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Speciālistes padoms: Jaungadā – tikai vieglas uzkodas

Aldis Dubļāns

2007. gada 21. decembris 14:59

5701
Speciālistes padoms: Jaungadā – tikai vieglas uzkodas

Jaungadā cilvēkiem pēc lielās Ziemassvētku izēšanās nepieciešama atslodze. Pietiek ar vieglām uzkodām, šampanieti, dažādiem augļiem, saldumiem un, piemēram, siera plati.

"Uzkodām es ieteiktu gana lielu bļodu garneļu ar čaulu, kas novārītas diļļu ūdenī ar nelielu daudzumu sāls. Bez steigas var sēdēt, lobīt un gaidīt gadu miju. Rokas gan kļūst nedaudz netīras, taču blakus var nolikt bļodiņu ar citronūdeni to noskalošanai. Nevajadzētu aizmirst, ka galda klājumam gan vajadzētu būt elegantam," smaida ēdināšanas uzņēmuma "Pedelīte" īpašniece un kulināre ar daudzu gadu stāžu Albīna Kārkliņa.Ēdināšanas organizēšanas speciāliste iesaka pie siera plates pasniegt dažādas mērces. Ja negribas gatavot pašam, var izmantot rūpnieciski ražotās, kuru pašlaik ir ļoti daudz. Jo īpaši labi sieram piedien avakado mērce. Siers itin labi garšo kopā ar augļiem, piemēram, ar meloni, bumbieri, papriku un daudziem citiem.Jautāta par iecienītākajiem salātiem savā ģimenē Jaungadā, A. Kārkliņa atbild, ka tos gatavo no žāvētas vistas krūtiņas, lapu salātiem vai Ķīnas kāposta, kukurūzas vai zaļajiem zirnīšiem. Vēl var izmantot sev tīkamu sieru, svaigu gurķi vai vēl kaut ko citu. Viss liekams kārtās un pārlejams ar mērci, piemēram, labas eļļas un etiķa maisījumu ar sasmalcinātiem zaļumiem. Kam patīk treknāks ēdiens, var pievienot majonēzi. Itin garda ir mārrutku mērce.Kārkliņu ģimene jauno gadu šādā veidā sagaida jau vairākus gadus un visi ir ļoti apmierināti. Albīna ir klājusi līdzīgu galdu kādā korporatīvajā saietā. Sākumā bijušas nelielas šaubas, vai viesiem patiks, tomēr visi bija gandarīti par augļu dažādību un šampanieti. Protams, pirms šāda galda kaut kas mājās ir jāiekož, taču - ar mēru. Cik gan var mieloties ar cepešiem, karbonādēm un visur esošajiem rasoliem. Pašlaik ir nopērkami gana garšīgi, turklāt lēti mandarīni, arī Latvijā audzētu ābolu tirgū netrūkst.Īpašais kulināres piedāvājums ir uzņēmumā gatavotās šokolādes konfektes. Pirms kāda mēneša par tām īpašā sajūsmā bija valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu, jo nekad neko līdzīgu un tik gardu neesot baudījuši."Izmantojam īpašu konditorijai paredzēto tīru šokolādi, kuru pārdod pārslās un saldo krējumu. Parasto šokolādi neesam mēģinājuši, jo, iespējams, tai ir dažādi citi piemaisījumi. Siltā ūdens peldē izkausējam šokolādi kopā ar krējumu attiecībās 1:1. Parasti gan šokolādes pārslas jāpievieno vairāk. Visu sakausē viendabīgā masā un pievieno vai nu rumu vai Rīgas melno balzāmu. Gaumes lieta. Mums tīkamāks ir balzāms. Iegūto masu ievieto ledusskapī sabiezēšanai," sava uzņēmuma produkcijas līdz šim neizpausto recepti pirmo reizi atklāj A. Kārkliņa. Viņa uzsver, ka viss turpmākais ir tikai roku darbs, tāpēc produkts nebūt nav lēts. Gluži tāpat kā "Rafaello" kārumam, arī šiem saldumiem vidū ir kāds kārumiņš. Var izmantot gan visdažādākos riekstus, rozīnes, žāvētus augļus un pavisam neierastas lietas. Tiesa, šīs konfektes nav lētas pat nerēķinot roku darbu. Ja šokolādei vidū liek kokteiļu ķiršus un tās eleganti nogarnē, vienas cena sasniedz pat 40 santīmu. Protams, var izvēlēties lētākas sastāvdaļas un vienkāršā variantā izmaksas būs ievērojami mazākas. Vidū var likt rozīnes un pat marmelādi. Masai var nepievienot alkoholu, taču īpašais "Pedelītes" smeķis tad pazudīs. Jautāta, vai tas ir kaut kāds absolūts jaunizgudrojams, Albīna atbild, ka kulinārijā divriteni izgudrot nevar. Viss jaunais ir iepriekšējo recepšu papildinājums un dažādu nianšu variācijas. "Es nezinu, kā šokolādes gatavo citi, taču mūsējās ir atzītas par labu esam. Interesanti, ka šīs produkcijas variācijas ir praktiski bezgalīgas. Beram klāt sasmalcinātus riekstus, pārlejam ar izkausētu šokolādi, dekorējam ar balto glazūru, kokosa skaidiņām un tā joprojām. Ikvienu konfekti var gan apviļāt, gan garnēt katru atsevišķi.

 

Jaungada torteNepieciešams: 200 gramu sviesta, četras olas, glāze cukura, puse glāzes skāba krējuma, 300 gramu piparkūku, glāze sasmalcinātu valriekstu, nažagals dzeramās sodas, kakao krēms pildījumam un noformēšanai Margarīnu vai sviestu ar lielāko daļu cukura puto, pievienojot pa vienam olu dzeltenumam. Pēc tam pieliek sarīvētas piparkūkas, sasmalcinātus riekstus, skābā krējumā izšķīdinātu dzeramo sodu, un beigās iecilā ar atlikušo cukuru saputotus olu baltumus. Cep atsevišķi trīs ripas. Starp tām pilda kakao krēmu. Tortei malas nolīdzina un no drumstalām virsū izveido trīs pauguriņus, kur ar speciālu veidnīti var izspiest krēma "čiekuriņus".Kakao krēms: No puses glāzes ūdens un trīs ceturtdaļas glāzes cukura vāra sīrupu un lēnām pievieno divām sakultām olām. Saputo 400 gramu sviesta, pievieno tam atdzisušo masu, tad pieliek pēc garšas kakao un pielej 2 ēdamkarotes ruma. Tai daļai krēma, no kuras taisīs "čiekurus", pievieno vēl pāris karošu kakao.