Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes ģimnāzija lūdz palīdzību simtgades projektu īstenošanā

Sandra Pētersone

2007. gada 19. decembris 13:48

1728
Smiltenes ģimnāzija lūdz palīdzību simtgades projektu īstenošanā

Smiltenes ģimnāzija sākusi ceļu pretī skolas simtgadei, kuru plaši svinēs 2009. gadā. Tas, kāda izskatīsies skola jubilejā, būs atkarīgs no sabiedrības, it īpaši uzņēmēju, finansiāla atbalsta. Uzklausot arī skolēnu un absolventu vēlmes, Smiltenes ģimnāzijas skolvadība uzrakstījusi 10 projektus par izglītības iestādes attīstības vīziju un lūdz to īstenošanā sabiedrības palīdzību.

"Pats esmu absolvents, tagad ģimnāzijā mācās mani bērni, un viennozīmīgi man vistuvākā ir ideja uzņemt filmu par Smiltenes ģimnāziju, tās vēsturi un šodienu," saka uzņēmējs smiltenietis Aldis Eglītis. Arī viņš piedalījās seminārā "Smiltenes ģimnāzija - 100 gadu jubilejas gaidās", kas ievadīja gatavošanos skolas simtgadei. Seminārā pedagogi pieteica uzņēmējiem un pilsētas domes pārstāvjiem savas ieceres, kuras pagaidām galvenokārt ir skiču veidā.

Dārgākā - skolas dīķa aizbēršanaVistuvāk īstenošanai šobrīd izstrādāts projekts uzņemt televīzijas videofilmu par Smiltenes ģimnāziju: tās cilvēkiem (absolventiem, skolēniem, skolotājiem, tehniskajiem darbiniekiem), vidi un tradīcijām. Vēl iecerēts izdot ģimnāzijas dienasgrāmatu par vēsturi 10 gadu garumā; gaitenī izveidot vizuālu ekspozīciju par skolu, akcentējot absolventu fotogrāfijas; labiekārtot jaunā korpusa gaiteņus, izliekot tajos solus visā garumā; jaunās piebūves foajē izveidot par skolas vizītkarti ar zilas un zeltaini dzeltenas krāsas dominanti telpas apdarē; aprīkot katru mācību kabinetu ar mūsdienīgu darba vietu skolotājam, izmantojot modernas informācijas komunikāciju tehnoloģijas (portatīvo datoru ar interneta pieslēgumu, stacionāro projektoru, ekrānu).Naudas ziņā dārgākie ir projekti par ģimnāzijas apkārtnes labiekārtošanu un sakopšanu. Viens no tiem, - skolas dīķa aizbēršana vietā iekopjot zālienu, un lietus ūdens kolektora izbūve, - skiču projekta līmenī izmaksā vairāk nekā 21 tūkstoti latu. Vēl plānots pie jaunās piebūves izbūvēt bruģētu celiņu, iekopt zālienu un dzīvžoga labirintu un novietot tajā soliņus, nojaukt salauzto sētu pie dīķa un atjaunot basketbola laukuma asfalta segumu.

Solus gaiteņos grib skolēni"Šie projekti ir mūsu vīzija, kāda Smiltenes ģimnāzija varētu izskatīties simtgadē. Ceram, ka daudzi sapņi realizēsies jau 2009. gadā ar topošā Smiltenes novada vai pat reģiona uzņēmēju atbalstu, bet pārējie projekti, - ja ne tad, tad vēlāk," domā Smiltenes ģimnāzijas direktore Aija Cunska. Savu atbalstu skolai neliegs arī akciju sabiedrība "Virši - A", kurā strādā Aldis Eglītis. Uzņēmums jau tagad finansiāli atbalsta gan Smiltenes autosportu, gan bērnu hokeju. "Nākamā gada sākumā skatīsimies, cik daudz varēsim palīdzēt ģimnāzijai. Nevajadzīgu lietu viņu piedāvājumā nav. Skeptiskāk skatos vienīgi uz krēsliem skolas gaiteņos. Varbūt tos vajadzētu izlikt tikai koridora galos?" zinot projekta aptuvenās izmaksas, ierosina A. Eglītis. Ideju par soliem jaunā korpusa gaiteņos ierosina ģimnāzijas skolēni. Starpbrīžos viņi sēd uz palodzēm, grīdas vai kāpnēm, jo solu koridoros ir ļoti maz.