Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenē kompānijas pie baznīcas sētas traucē garāmgājējiem

Sandra Pētersone

2007. gada 10. decembris 14:30

4727
Smiltenē kompānijas pie baznīcas sētas traucē garāmgājējiem

"Un kur mums būtu cita vieta? Mēs neplātāmies, uzvedamies solīdi, nekliedzam, nekādu ļaunumu nedarām," saka Smiltenes centrā uz soliņa pie luterāņu baznīcas sēdošais smiltenietis Pēteris Jēgers (70 gadu).

Blakus uz soliņa piemetušies vēl divi vīri. Trešais tup zemē pie sētas, aizsedzis seju ar vējjakas kapuci.Šī ir viena no kompānijām, kura par savu saietu vietu bieži izvēlas ērtos soliņus pie luterāņu baznīcas Smiltenes centrā. Kaut arī viņiem šķiet, ka neko sliktu nedara, citi pilsētnieki tā nedomā.

Tāds tēls pilsētai nav pieņemamsNav noslēpums, ka pie baznīcas sētas sapulcējušies vīrieši (dažreiz - arī sievietes) dienas laikā malko alkoholiskos dzērienus, smēķē, izsaka aizskarošas replikas garāmgājējiem, galvenokārt sievietēm, - atkarībā no kompānijas, kāda katru reizi tur sapulcējusies."Ziemeļlatvija" uzklausījusi vairāku smilteniešu viedokli, - šādas kompānijas kaitē pilsētas tēlam iebraucēju acīs un nepatīk arī vietējiem. Piemēram, sievietes labprātāk izvēlas līkumot starp automašīnām stāvlaukumā, nevis iet garām soliņiem pa ietvi pie baznīcas sētas.Uzmanību kompānijām pilsētas centrā pievērsusi arī Smiltenes pilsētas dome. "Domei kopā ar tiesībsargājošām iestādēm ir jāatrod mehānisms, kā panākt, lai šādi cilvēki nepulcētos Smiltenes centrā un citās publiskās vietās. Par to jau esam teikuši policijai. Policistu iniciatīva varētu būt lielāka," uzskata Smiltenes pilsētas domes izpilddirektors Uldis Rudzītis.Arī pašvaldības izpilddirektors domā, ka dīkdieņu saieti nedaiļo Smiltenes centru. "Tas tiešām ir nepievilcīgs skats, un šāds vizuālais tēls ir nepieņemams Smiltenei. Ir arī ziņas, ka kompānijas pērk nepilngadīgajiem cigaretes un alu," piebilst U. Rudzītis.

 

Vainīgie sodu nemaksā"Teikt, ka policija neko nedara, ir pārspīlēti," savukārt saka Valkas rajona policijas pārvaldes inspektore Laima Sviķe.Šogad 10 mēnešos Smiltenes pilsētā policisti sastādījuši vairāk nekā 400 administratīvo protokolu, neskaitot ceļu policijas sastādītos. Lielākā daļa no šiem protokoliem attiecas uz sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpšanu Baznīcas laukumā, piemēram, par personas atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā, par alkohola lietošanu sabiedriskā vietā vai par grādīgo dzērienu nodošanu nepilngadīgajiem.Policijas protokolus izskata Smiltenes pilsētas Administratīvā komisija. Komisijas sekretāre Daina Krūmiņa nosauc konkrētus piemērus, kad sods uzlikts baznīcas sētas soliņu kompāniju vīriem. "Vasilijam Petrovam sastādīti pieci protokoli, Andrim Ozoliņam - divi. Abiem - gan par alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, gan alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā, tā ka šīs vielas kļuvušas nepilngadīgajam brīvi pieejamas lietošanai. Taču, kaut arī mēs uzliekam sodu, viņi to nemaksā," atzīst D. Krūmiņa.Maksimums, 10 latu, - tik liels ir naudas sods, kādu komisija uzliek par pašvaldības saistošo noteikumu "Par sabiedrisko kārtību Smiltenes pilsētā" pārkāpšanu - alkoholisko dzērienu lietošanu dzīvojamo ēku bēniņos, pagrabos, kāpņu telpās, uz ielas, pagalmos, zaļajās zonās un citās sabiedriskās vietās, izņemot juridisko personu speciāli izveidotas vietas.

 

Uz parku - par tālu, un var netikt mājās"Es esmu maksājis 50 latu, un tad vēl - 50 latu. Policija paņēma mani par to, ka es aiz riteņa čurāju. Nevarēju aiziet uz "topu". Samaksāju, viss bija oki - doki," "Ziemeļlatvijai" palepojas viens no baznīcas sētas kompānijas vīriem.Viņiem patīkot sēdēt pie baznīcas sētas. Citur pilsētā piemērotas vietas nemaz neesot. "Lai ietu uz kafejnīcām - "Akmens vārtiem" vai "Bumerangu", vajag biezāku maku. Un tur mums arī nav īstā vieta," noņēmis cepuri, uz sirmajiem matiem rāda Pēteris Jēgers. Vīri vēl spriež, ka varētu iet uz parku, taču tas esot tālu un vēlāk varot būt problēmas ar nokļūšanu mājās."Mēs tak nevienu netraucējam. Normāli sēžam, līdz paliek auksti. Nekad neuzbāžamies garāmgājējiem," par kompāniju, kurā vēl ir Vasilijs un Gunča (tā vīri stādās priekšā), saka P. Jēgers. Taujāts, vai pēc nepilngadīgo lūguma pērk viņiem alkoholu vai cigaretes, viņš atbild noliedzoši. "Sola jau 10 santīmu pa virsu atstāt. Es santīmu dēļ nepazemošos. Bet daudzi gan ir tādi, kuri tā dara," saka pensionārs.

Uz 101. kilometru neizsūtīsTo, ka soliņu publika iecienīto vietu labprātīgi nepametīs, saprot gan pašvaldība, gan policija, gan arī apvaicātie smiltenieši."Viņiem vajadzētu ierādīt nojumi aiz "Narvesen" kioska, kur neviens viņus neredz. Lai sēd tur, ja jau vajag centru," par centra soliņu kompāniju jokojot saka smiltenietis Andrejs Leja. Jau nopietnāk viņš piebilst, ka zināmā mērā tā ir cīņa ar vējdzirnavām. "Smuki beņķi, un kāpēc gan viņiem uz tādiem nesēdēt? Ja mums, no malas skatoties, tas ir nepatīkami, tad viņiem ir vienalga. Viegli jau būtu teikt, - zinot, ka viņi tur sēd, vajag izvēlēties maršrutu, kur viņus neredz. Taču principā tā nav izeja. Ko vēl var darīt? Izsūtīt uz 101. kilometru? Arī ne. Principā cīņa ir bezcerīga, jo tāda problēma ir ne tikai Smiltenē, bet arī citās pilsētās," secina A. Leja. Smiltenes pilsētas dome no savas puses sola grozīt 2002. gadā pieņemtos pašvaldības saistošos noteikumus "Par sabiedrisko kārtību Smiltenes pilsētā", palielinot sodus. Vairāki iedzīvotāji rosina pilsētā atjaunot pašvaldības policista posteni.Savukārt valsts policija aicina sabiedrību būt aktīvākai un ziņot par ievērotajiem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem Baznīcas laukumā. "Nevajag baidīties informēt policiju un liecināt, jo policija var sodīt tikai par konkrētu noteikumu pārkāpšanu. Aizliegt sēdēt uz soliņa nevaram. Arī iedzīvotājiem ir tiesības pašiem aizrādīt, ja viņus aizskar šo kompāniju uzvedība," skaidro L. Sviķe.Vismaz daži smiltenieši vairs nav vienaldzīgi. "Kad redzēju, ka dienas laikā uz soliņa pie baznīcas sētas guļ piedzērusies sieviete, zvanīju policijai. Policisti atbrauca un savāca. Tāds skats nav patīkams, un to redzēja arī skolēni," stāsta kāda smilteniete.