Ziemellatvija.lv ARHĪVS

No janvāra Smiltenē vairāk būs jāmaksā par ūdeni, kanalizāciju un atkritumiem

Sandra Pētersone

2007. gada 8. decembris 19:26

2726
No janvāra Smiltenē vairāk būs jāmaksā par ūdeni, kanalizāciju un atkritumiem

No 2008. gada 1. janvāra Smiltenē un dažos apkārtējos pagastos vairāk būs jāmaksā par ūdeni, kanalizāciju un sadzīves atkritumu savākšanu un aizvešanu uz Daibes poligonu. Vidzemes sabiedrisko pakalpojumu regulators ir apstiprinājis šo pakalpojumu jaunos tarifus. Tos izskatīt lūdza šo pakalpojumu sniedzējs Smiltenes pilsētas pašvaldības uzņēmums SIA "Namu un komunālo uzņēmumu pārvalde" (NKUP).

Taupības dēļ samazinās ūdens patēriņšTarifu palielinājumu SIA "NKUP" valdes priekšsēdētājs Raitis Melderis skaidro ar inflācijas līmeni valstī, pakalpojumu sniegšanai vajadzīgo resursu sadārdzinājumu un no 1. janvāra gaidāmo minimālo darba algu kāpumu. "Tarifu kāpumu ietekmē arī tas, ka Smiltenē samazinājies ūdens patēriņš saistībā ar skaitītāju uzstādīšanu. Ja deviņdesmito gadu vidū smiltenieši izlietoja aptuveni 800 kubikmetrus ūdens dienā, tad pašreiz - aptuveni 350 līdz 400 kubikmetrus. Iedzīvotāji taupa. Taču mums apsaimniekošanas izmaksas tāpēc nesamazinās," skaidro R. Melderis. No 1. janvāra visiem iedzīvotājiem, kuri Smiltenē izmanto SIA "NKUP" centralizētās ūdensapgādes pakalpojumus, par vienu kubikmetru ūdens jāmaksā 54 santīmi, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Jaunais kanalizācijas tarifs, kas stāsies spēkā 1. janvārī, ir 45 santīmi par kubikmetru, ieskaitot PVN. Iedzīvotājiem, kuri saņem abus NKUP sniegtos pakalpojumus, jaunā maksa par ūdensapgādi un kanalizāciju kopā būs 99 santīmi par kubikmetru, ieskaitot PVN. Šie tarifi attiecas arī uz Brantu pagasta iedzīvotājiem.

 

Var ekonomēt, šķirojot atkritumusNo 1. janvāra smilteniešiem vairāk būs jāmaksā arī par sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu, ko veic SIA "NKUP" - seši lati un 62 santīmi par kubikmetru, neskaitot PVN. Šī tarifa kāpums skars arī Brantu, Launkalnes un Smiltenes pagasta iedzīvotājus, kuri noslēguši līgumu ar SIA "NKUP". Ņemot vērā to, ka par sadzīves atkritumu noglabāšanu Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas poligonā Daibē jāmaksā vēl divi lati un 35 santīmi, tad kopējās izmaksas no 1. janvāra būs deviņi lati un 42 santīmi par kubikmetru atkritumu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. SIA "NKUP" speciālisti iesaka iedzīvotājiem taupīt, šķirojot atkritumus. Pie vairākām daudzdzīvokļu mājām Smiltenē ir novietoti dzelteni zvanveida konteineri, kuros ikviens var par velti izmest visa veida iepakojumu - plastmasu, stiklu, metālu. Tādējādi iespējams samazināt par samaksu izvedamo sadzīves atkritumu apjoms. Dzeltenajos konteineros aizliegts mest citus sadzīves atkritumus - ēdienu atliekas un tamlīdzīgi.

 

No algas iztikt būs grūti"Savukārt parastie atkritumu konteineri ir domāti tikai sadzīves atkritumu izmešanai," atgādina SIA "NKUP" ekonomiste Aija Cirša. "Būvgružu, vecas sadzīves tehnikas, mēbeļu un citu lielgabarīta atkritumu izvešana ir jāpiesaka iepriekš namu pārvaldē, un iepriekš par to arī jāsamaksā. Ja kāds lielgabarīta atkritumus izmetis daudzdzīvokļu māju konteineros vai konteineru laukumā un nav pieķerts, tad šo atkritumu izvešanas izmaksas tiek sadalītas uz visiem mājas iedzīvotājiem. Savukārt viņi ir neapmierināti, kāpēc tik dārgi jāmaksā. Taču mēs nestāvam un pie rokas neķeram, kurš ko izmet."SIA "NKUP" brīdina privāto māju iedzīvotājus nemest savus sadzīves atkritumus daudzdzīvokļu māju konteineros, jo par to maksā šo namu iedzīvotāji. "Ja vainīgie tiks noķerti, vērsīsimies avīzē, lai publicētu viņu vārdus," brīdina R. Melderis.Apvaicātie smiltenieši uztver gaidāmo tarifu kāpumu samiernieciski. "Kā ir, tā ir. Ar pliku algu dzīvojot, diezgan traki jau tomēr būs, ņemot vērā to, ka dārgāka paliks arī gāze un elektrība," spriež smilteniete Inga.Viņa dzīvo 12 dzīvokļu mājā. "Par ūdeni maksājam tik, cik paši notecinām, jo mums ir ūdens skaitītājs. Par sadzīves atkritumiem lieki maksāt nesanāk, jo konteiners ir aizslēgts un neviens svešs tajā neko nemet. Kamēr tā nebija, tad gan citi piemeta tos pilnus ar lapām un citu drazu. Nesa pat no Baznīcas laukuma. Savu miskasti nebija, kur izbērt," stāsta Inga.