Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes attīstību septiņiem gadiem var modelēt ikviens

Sandra Pētersone

2007. gada 5. decembris 09:00

1032
Smiltenes attīstību septiņiem gadiem var modelēt ikviens

Līdz 14. decembrim ikviens, kuram rūp Smiltenes pilsētas attīstība nākamajos septiņos gados, var izteikt savus ierosinājumus, aizpildot aptaujas anketu.

Iedzīvotāju atbildes un priekšlikumus ņems vērā, izstrādājot jauno Smiltenes attīstības programmu līdz 2014. gadam un plānojot pilsētas izaugsmes virzienus.

Noteiks, kam budžetā jāatvēl vairāk naudas"Attīstības programma analizē pašreizējo situāciju pilsētā un nosaka prioritātes, uz kurām pašvaldībai vairāk tiekties un kuras attīstīt, attiecīgi paredzot tām vairāk naudu budžetā vai startējot projektu konkursos. Faktiski tas ir plānošanas dokuments, uz kura pamata pilsētas deputātiem pieņemt lēmumus," skaidro Smiltenes pilsētas domes Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājs Andris Lapiņš. Šogad pilsētā ir uzsākts darbs, izstrādājot jaunu Smiltenes attīstības programmu nākamajiem septiņiem gadiem. To sagatavo SIA "Ravenshill Consulting" sadarbībā ar Smiltenes pilsētas domi. Plānots, ka attīstības programmu veidos vairākas daļas - esošās situācijas analīze, stratēģiskā daļa, investīciju plāna un vides pārskats.Attīstības programmas tapšanas procesā ir svarīga Smiltenes sabiedrības iesaistīšanās. Tādēļ tiek rīkotas četru darba grupu sanāksmes, kurās piedalās konkrētās jomas speciālisti, iestāžu vadītāji, uzņēmēji un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Darba grupas analizē situāciju izglītības, sporta un kultūras jautājumu, sociālo jautājumu, pilsētas infrastruktūras un uzņēmējdarbības jomā. Savu viedokli par Smiltenes attīstību turpmākajos septiņos gados var izteikt ikviens interesents, atbildot uz jautājumiem aptaujas anketā. Grib uzzināt iedzīvotāju vēlmesAnketas veidlapas pieejamas internetā www.ziemellatvija.lv vai www.smiltene.lv, kā arī Smiltenes pilsētas domē pie sekretāres. Aizpildītas tās jāiesniedz līdz 14. decembrim Smiltenes pilsētas domē Pils ielā 2, vai arī jānosūta uz faksu 4707570, vai e- pastu dome@smiltene.lv.Anketas izstrādātāji vēlas uzzināt iedzīvotāju viedokli par Smiltenes pilsētas attīstības plusiem un mīnusiem; par to, kas pilsētā uztrauc; kādi varētu būt vēlamie Smiltenes attīstības virzieni un loma Vidzemes reģionā nākotnē. "Citādāk nemaz nevar būt, jo tas viss tiek darīts iedzīvotāju labā," sabiedrības iesaistīšanu attīstības programmas izstrādē motivē A. Lapiņš.Anketu jau aizpildījis Smiltenes sporta centra priekšsēdētājs Guntars Markss. No piedāvātajiem atbilžu variantiem jautājumam "Kas Smiltenē jūs uztrauc?" viņš par svarīgu uzskata vides kvalitāti (troksni, gaisa un ūdens kvalitāti un tamlīdzīgi). "Ar to es domāju Smiltenes ezerus, it īpaši Vidusezeru Vecajā parkā. Sausā laikā, kad samazinās ūdens līmenis, šis ezers ir ļoti nepievilcīgs. Taču jārēķinās ar to, ka Vecais parks ir viena no pilsētas vizītkartēm un iecienīta pastaigu vieta," uzsver G. Markss. Vēl par aktuālu viņš nosauc teritorijas trūkumu pilsētas attīstībai. Smiltenē pietrūkst zemes apbūvei, kas savukārt kavē jaunu dzīvojamu māju celtniecību. Mājokļu trūkums ir viens no iemesliem, kas liedz pilsētai piesaistīt jaunus speciālistus sabiedrībai nozīmīgās nozarēs.

Apšauba ziemas sporta centra ideju No anketā piedāvātajiem variantiem par Smiltenes lomu Vidzemes reģionā G. Markss apšauba priekšlikumu attīstīt pilsētu kā ziemas sporta centru.Viņš neredz priekšnoteikumus tam, lai Smiltenē izveidotu ziemas sporta centru, piemēram, ierīkotu rentabli funkcionējošu slēpošanas kalnu. "Ziemas sporta centrs mūsu pilsētā neatbilst ne klimatiskajiem apstākļiem, ne Smiltenē esošajām sporta veidu tradīcijām, kuras saglabā un turpina sporta skola un sporta klubi. Daudz aktuālāka Smiltenē būtu veloceliņu izbūve un apgaismotu skriešanas, slēpošanas un nūjošanas trašu ierīkošana," savu viedokli motivē Smiltenes sporta centra priekšsēdētājs.Pēc tam, kad tiks pabeigta Smiltenes attīstības programmas pirmā redakcija, notiks šī dokumenta sabiedriskā apspriešana. Tad ar programmu varēs iepazīties ikviens interesents. Pilsētas attīstības programmas izstrādes aktualitāti nosaka Smiltenes izaugsmes un attīstības nodrošināšana ilgtermiņā un iespējas, ko sniedz Eiropas Savienības struktūrfondu apguve. "Ziemeļlatvija" jau rakstīja, ka Smiltene ir to 17 Latvijas pilsētu vidū, kuras pretendē uz Eiropas Savienības naudu pilsētvides attīstībai. Attīstības programmā jādefinē projekti, kuriem plānots šo naudu izlietot.