Ziemellatvija.lv ARHĪVS

“Ieviņai” jubilejā vēl reibināt un mirdzēt arī turpmāk

Sandra Pētersone

2007. gada 3. decembris 13:04

5388
“Ieviņai” jubilejā vēl reibināt un mirdzēt arī turpmāk

"Reiz bija, - sākas katra pasaciņa,/Un arī man ir stāsts, lai atzītos: /Tu esi tikai mana "Ieviņa",/Kā pirmo reiz es tevī iemīlos!"

"Šie vārdi no Smiltenes kultūras un sporta centra Tautas deju ansambļa "Ieviņa" jaunās himnas (mūzika - Māra Leja, dzeja - Marika Svīķe) piepildījās TDA "Ieviņa" 25 gadu jubilejas koncertos Smiltenē 30. novembrī un 1. decembrī.

Sirds satriecas, un gribas dejot vēlMīlestību "Ieviņai" izteica gan tās dažādu sastāvu 120 dejotāji, kuri uzstājās abos jubilejas koncertos, gan tie, kuri šoreiz atradās publikas vidū, gan pārējie kultūras un sporta centra pārpildītajā zālē klātesošie - "ieviņiešu" vecāki, radi, draugi un citi skatītāji no Smiltenes, citām pilsētām un pagastiem. Lai kuru skatītāju vēlāk uzrunātu "Ziemeļlatvija", visu atsauksmes bija ļoti līdzīgas. TDA "Ieviņa" 25 gadu jubilejas koncerti bija brīnišķīgi un sniedza daudz pozitīvu emociju ilgam laikam, apliecinot, - publikai dejoja viens no labākajiem tautas deju ansambļiem Latvijā. Saviļņojošas sajūtas uzkrājuši arī dejotāji, "Ieviņas" mākslinieciskā vadītāja Ieva Adāviča un koncertmeistare Māra Leja."Lielākās emocijas bija pašās beigās, kad uzgāju uz skatuves, paskatījos uz vadītāju, un arī viņai acīs bija asaras. Un tad pašam nedaudz sirds satriecas un gribas dejot vēl," iespaidos pēc koncerta dalās TDA "Ieviņa" dejotājs Didzis Lūkins (22 gadi). Tagad viņš gaida nākamo jubilejas koncertu, jo ikdienā dejo Rīgā TDA "Vektors" un "Ieviņā" atgriežas vien pirms lieliem koncertiem.

Tā ir otra, pat spilgtāka dzīve"Kad redzēju, kā viņi dejo, tirpas skrēja caur kauliem," atzīstas Juris Šteinbergs (48), ieraugot uz skatuves savu sastāvu - šodien četrdesmitgadnieku paaudzi. Viņš koncertos nepiedalījās, jo pietrūka laika mēģinājumiem. Kad TDA "Ieviņa" pirmo sastāvu dejotāji atkal izdejoja skaisto deju "Zem Baltijas debesīm", šis iespaidīgais mirklis uzrunāja arī citus skatītājus, sadrebinot viņu sirdis. "Mēs arī dejojot brīžiem raudājām," emocijas vēlāk neslēpa Jolanta Balandiņa un Marita Daukste. "Ieviņā" viņas sāka dejot astoņdesmitajos gados."Tā ir mana otra dzīve," par "Ieviņu" saka Marita. "Mēs bieži tur varējām sevi izteikt vairāk, nekā īstajā dzīvē," piebilst Jolanta.Jaukas emocijas un atmiņas nav vienīgais, ko saviem dejotājiem devusi "Ieviņa". "Disciplinētība. Mācība vienmēr ierasties laikā un nekad nekavēt. Mīlestība pret deju," ieguvumu no "Ieviņā" aizvadītā laika sauc Aiga Tamme un Dace Mūrniece, 80. gadu beigu un 90. gadu sākuma dejotājas. Citiem tā bijusi arī drosmes un pašapziņas skola.Par iegūto dejotāji ir pateicīgi TDA "Ieviņa" mākslinieciskajai vadītājai Ievai Adāvičai. "Viņa mums ir otra mamma. Kad satieku uz ielas, vienmēr gribas pieiet un samīļot," vislielāko paldies I. Adāvičai saka Didzis Lūkins.

Īstās zvaigznes kaldina provincē"Žēl, ka viss ir beidzies," emocijas pēc 25 gadu jubilejas koncerta neslēpj I. Adāviča. Smiltenes dejotāju kolektīvam viņa atdevusi 30 gadus no savas dzīves un "Ieviņu" arī turpmāk saredz vienmēr jaunu un tikpat skaistu, kā šajos jubilejas koncertos. Lielākais gandarījums kolektīva mākslinieciskajai vadītajai ir par to, ka visus šos gadus dejotāji varējuši saglabāt augstu līmeni, neraugoties uz sastāvu mainību."Katrā sastāvā ir kāds, kura dēļ turpinu braukt uz Smilteni, taču katrā ziņā tie ir paši pirmie dejotāji, kuri ieradās uz pirmo mēģinājumu pirms 31 gada," sirdij tuvākās atmiņas nosauc I. Adāviča. No viņiem jubilejas koncertos dejoja Zinaīda Bērza, Jānis Puriņš un Aigars Kuduliņš. Vērtējot TDA "Ieviņa", I. Adāvičai lielākais prieks ir redzēt, kā viņas audzinātie dejotāji ne tikai cenšas tehniski pareizi izdejot soļus, bet arī veidojas kā mākslinieki, ir personības uz skatuves un spēj atklāt dejas raksturu.Par ieguldījumu tautas kultūras mantojuma saglabāšanā, latviešu tautas dejas tradīcijas attīstībā un pilnveidošanā TDA "Ieviņa" mākslinieciskā vadītāja I. Adāviča ir apbalvota ar Kultūras ministrijas Atzinības rakstu. Apbalvojumu viņai sestdien pasniedza valsts aģentūras "Tautas mākslas centrs" speciāliste Gunta Skuja. "Province ir tā vieta, kur tiek kaldinātas īstās zvaigznes. To zvaigžņu, kuras sāk mirdzēt šeit, Smiltenē, spīdums vēlāk mirdz visā Latvijā," uzsvēra G. Skuja."Ir apbrīnojama Ievas Adāvičas prasme cauri gadiem saglabāt kolektīva skaisto dejotmāku," "Ieviņas" vadītājas devumu nu jau vairāku paaudžu jauniešiem uzteic smilteniete Dzintra Rozīte, sajūsmināta par skaisto koncertu. "Ieviņas" skolu izgājusi viņas meita Ilze. Dēls Viesturs tagad dejo TDA "Ieviņa" studijā. Dzintra secina, ka bērniem "Ieviņa" iemāca atbildību, bet viņu vecākiem sniedz bezgala jaukas emocijas, skatoties koncertus.Sestdien TDA "Ieviņa" teica paldies arī saviem sponsoriem - SIA "AMG Eksports", a/s "8CBR", Smiltenes pilsētas domei, uzņēmumam "Senergy", un citiem atbalstītājiem, savukārt pati saņēma daudz dāvanu un ziedu. Īpaša dāvana bija "Himna "Ieviņai"", kura tapa pēc Kaspara Brūveļa un viņa sastāva dejotāju ierosinājuma.