Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Labdarības akcija „Dāvā sapni!” jau trešo gadu aicina piepildīt smagi slimu bērnu sapņus

Elīna Timermane

2007. gada 30. novembris 15:30

2862
Labdarības akcija „Dāvā sapni!” jau trešo gadu aicina piepildīt smagi slimu bērnu sapņus

Jau trešo gadu Šveices farmācijas kompānija Mepha un aptieku apvienība „aptieka 1" aicina piepildīt smagi slimu bērnu sapņus un sniegt atbalstu Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai.

No šīs nedēļas līdz nākamā gada 31.janvārim iedzīvotāji var palīdzēt piepildīt bērnu sapņus, ziedojot labdarības portālā „Ziedot.lv", kā arī apvienības „aptieka 1" aptiekās izvietotajās ziedojumu kastītēs visā Latvijā. Valkas rajona iedzīvotāji akciju „Dāvā sapni!" var atbalstīt ziedojot aptiekā „Valka" (Valka, Rīgas iela 13), Palsmanes aptiekā (Palsmane, "Aptieka") un Union Med aptiekā (Baznīcas laukums 6, Smiltene). Par „Dāvā sapni!" laikā gūtajiem ziedojumiem šogad tiks piepildīti 11 smagi un nedziedināmi slimu bērnu sapņi. Daļai šo bērnu ik dienas jāuzturas slimnīcā, tādēļ viņu vēlmes ir saistītas ar brīvā laika pavadīšanu atbilstoši viņu fiziskajām iespējām. Tā piemēram, liepājniekam Pāvelam (16) un 6 gadus vecajam Artūram no Balviem sapnis ir portatīvais dators. 15 gadīgā Evita no Auces priecātos par sintezatoru. Savukārt Edītei (5) no Preiļu rajona sapnis ir saistīts ar pasaku un princešu pasauli. Kādēļ lai tas nebūtu ceļojums uz bērnu atrakciju parku?

„Smagi slima bērna sapņa piepildīšanai ir daudz lielāka nozīme, nekā mēs to spējam iedomāties. Tas, pirmkārt, iepriecina un atgriež dzīvesprieku viņam pašam, un, otrkārt, sniedz mierinājumu un gandarījumu bērna ģimenei. Turklāt šīs emocijas ir noturīgas un saglabājas vēl ilgi arī pēc bērna aiziešanas," projekta nozīmi skaidro Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības vadītāja dr. Anda Jansone.

Par akcijas laikā gūtajiem līdzekļiem tiks rīkota arī atpūtas nometne slimajiem bērniem un viņu ģimenēm. Kā atzīst A. Jansone: „Kopā būšana ārpus ikdienas un tās problēmām vecākiem ir liels atspaids. Pāris atpūtas dienas var saliedēt un glābt bezcerībā nonākušu ģimeni."Tāpat tiks sniegts finansiāls atbalsts arī Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai nepieciešamās medicīnas aparatūras iegādei.

Ronalds Šlosbergs, apvienības „aptieka 1" vadītājs: "Ir patiess prieks, ka labdarības akcija „Dāvā sapni!" sevi piesaka jau trešo reizi. Divu iepriekšējo gadu laikā gūtas atziņas un emocijas ir tas, kas mums liek šo ideju turpināt. Redzot, cik milzīgu darbu jau līdz šim šajā nozarē ir ieguldījuši Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības cilvēki, arī mēs vēlamies viņiem palīdzēt un aicinām ikvienu mums pievienoties."

Agita Lazdiņa, Šveices farmācijas kompānijas Mepha izpilddirektore: „Lielāko gandarījumu par paveikto sagādā sajūta, ka tas, ko tu dari kādam ir patiešām svarīgs un nepieciešams. Pagājušā gada labdarības akcijas laikā vairāki piepildītie sapņi izrādījās īpaši nozīmīgi, jo tika piepildīti īstajā laikā un vietā - dažiem bērniem tie bija ne tikai skaistākie, bet arī vieni no pēdējiem mirkļiem viņu dzīvē."

Starp šiem bērniem ir arī Betija, kurai „Dāvā sapni!" deva iespēju kopā ar mammu doties ceļojumā uz Ēģipti. Lai arī drīz pēc tam meitene mūs atstāja, Betijas mammas acīs joprojām manāms prieks, ka izdevās pabūt kopā un izdzīvot skaistus mirkļus kopā ar meitu.

Betijas mamma Inga Laufmane: „Ceļojums mums ar Betiju deva neiedomājami daudz. Mēs izbaudījām silto laiku un atpūtāmies, taču, galvenais, mēs no sirds izrunājāmies, iekšēji nobriedām un bijām sagatavojušās nenovēršamajam. Brauciens deva daudz pozitīvu emociju, kas man palīdzēja arī laikā pēc Betijas aiziešanas."

 

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību paliatīvās aprūpes problēmām, 2005.gadā tika uzsākts labdarības projekts „Dāvā sapni!", kura galvenā ideja ir nedziedināmi slimu bērnu sapņu piepildīšana, kā arī atbalsts Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai.

Iepriekšējos gadus „Dāvā sapni!" ietvaros piepildīti 16 smagi un nedziedināmi slimu bērnu sapņi, par kuriem mēs, pieaugušie, nespējām pat iedomāties, un izprast, cik daudz tas viņiem nozīmē. Tāpat kopā ziedoti 15000 Ls Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības vajadzībām: medicīnas aparatūrai un tehniskajam nodrošinājumam. Paliatīvā aprūpe ir nedziedināmi slimu bērnu aprūpe, kad radikālās terapijas iespējas ir izsmeltas. Tā ietver sevī ne tikai slimības gaitas kontroli, psiholoģisku, sociālu un garīgu atbalstu pacientam un viņa ģimenes locekļiem pacienta slimības laikā, bet arī atbalstu ģimenei sērošanas periodā.

Ikvienam no mums ir savi sapņi, taču atšķirībā no šiem bērniem, mums ir daudz laika un iespējas tos īstenot, tādēļ...

Palīdzēsim piepildīt kāda bērna sapni!

Informāciju par akciju „Dāvā sapni!" un tās norisi varat gūt portālā „draugiem.lv" un mājas lapā www.davasapni.lv