Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Kūtris aicina nodrošināt tautai iespēju rosināt Saeimas atlaišanu

Āģentūra LETA

2007. gada 26. novembris 08:52

1124
Kūtris aicina nodrošināt tautai iespēju rosināt Saeimas atlaišanu

Satversmē būtu jāparedz iespēja tautai rosināt Saeimas atlaišanu, šorīt intervijā Latvijas Radio norādīja Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

"Latvijā vara pieder tautai," sacīja Satversmes tiesas vadītājs, uzsverot, ka, ja tauta ievēl Saeimu, tautai arī jābūt iespējas pieprasīt tās atlaišanu. Pēc viņa domām, jau šī brīža situācijā likumdevējam būtu jāsaprot tautas griba un jāgroza Satversme, lai ļautu tautai rosināt parlamenta atlaišanu. Tas ļautu ietaupīt līdzekļus, kas būs nepieciešami referenduma rīkošanai par Satversmes grozījumiem.

"Saeimai ir jāuzticas savai tautai," sacīja Kūtris.

Viņš noraidīja pieņēmumu, ka izmaiņas Satversmē nozīmēs haosu pēc katrām parlamenta vēlēšanām. "Latviešu tauta nav tik tālu nokaitināta, lai katru gadu vāktu parakstus par Saeimas atlaišanu," uzsvēra tiesību eksperts.

Viņš neredz risku, ka referendumi par parlamenta atlaišanu varētu tikt rīkoti pārāk bieži. Tomēr iecerētās izmaiņas pamatlikumā prasīs grozīt arī citus Satversmes punktus, piemēram, patlaban ir noteikts, ka parlamenta vēlēšanas notiek oktobra pirmajā sestdienā. Ja Saeima tiktu atlaista maijā vai jūnijā, būtu jādod iespējas vēlēšanas rīkot ātrāk un jaunievēlētajam parlamentam strādāt četrus gadus.

Tāpat Kūtris uzskata, ka varētu novērst "Damokla zobenu" pār Valsts prezidentu, lai ļautu viņam rosināt Saeimas atlaišanu un nebaidīties par amata zaudēšanu, ja referenduma iznākums ir nelabvēlīgs.