Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkā top sociālie dzīvokļi

Inga Karpova

2007. gada 21. novembris 11:15

1397
Valkā top sociālie dzīvokļi

Kopš oktobra Valkas poliklīnikas ēkā, kur izvietojies pilsētas sociālās aprūpes nams, 3. stāvā notiek vērienīgi remontdarbi. Plānots, ka nākamā gada maijā pirmos iemītniekus sagaidīs vairāki sociālie dzīvokļi.

Uzzinājām, ka vienai ģimenei ar bērniem paredzēta viena paliela istaba. Diemžēl tualete, virtuve un dušas telpa būs jādala vēl ar kādu ģimeni. Dušas telpa būs pietiekami liela, lai tur vēl varētu ievietot automātisko veļas mazgājamo mašīnu, kā arī būs iespēja žāvēt veļu. Sociālā nama direktores vietas izpildītāja Baiba Ozola atzīst, ka pēc remonta dzīvokļi būs gaiši un moderni.

"Daudzām ģimenēm, kuras dzīvo privatizētos dzīvokļos, diezin vai ir tik kvalitatīvi dzīves apstākļi," domā B. Ozola. Mājokļi būs paredzēti maznodrošinātām ģimenēm, kuras ar tiesas lēmumu būs izliktas no iepriekšējās dzīvesvietas par komunālo maksājumu parādiem un kurās ir vecāki darbspējīgā vecumā ar bērniem. Likumā paredzēts, ka pilsētas domei šādām ģimenēm, kurām piešķirts maznodrošinātās vai trūcīgās ģimenes statuss, jāierāda cita apdzīvojamā platība.

Valkas pilsētas domes Sociālā dienesta vadītāja Natālija Dubrovska informē, ka vēl ir jāizstrādā noteikumi, kurus vispirms izskatīs pilsētas domes Sociālo lietu komiteja, bet pēc tam apstiprinās pilsētas domes deputāti. Noteikumi paredzēs, cik īrniekiem būs jāmaksā par pakalpojumiem.

"Likumā noteikts, ka sociālā tipa dzīvokļos pašvaldība sedz divas trešdaļas no īres," uzsver N. Dubrovska. Viņa norāda, ka par komunālo maksājumu nemaksāšanu ģimeni var izlikt arī no sociālā dzīvokļa. Šādās situācijās bez pajumtes palikušus bērnus var ievietot krīzes centros vai bērnu namā, bet vecākiem nāktos nakšņot nakts patversmē. Kā zināms, Valkā darbojas nakts patversme.

N. Dubrovska uzskata, ka Valkā ir vajadzīgi sociālie dzīvokļi, jo pašlaik pilsētā brīvo dzīvokļu trūkst. "Ilglaicīgos komunālo maksājumu parādniekus ar tiesas lēmumu izliks no dzīvokļa. Tā atbrīvosies dzīvojamā platība godprātīgiem cilvēkiem," uzskata N. Dubrovska. Viņa atgādina, ka, sākoties apkures sezonai, maznodrošinātām ģimenēm ir iespēja vērsties Sociālajā dienestā, lai nokārtotu nepieciešamās formalitātes pabalstu saņemšanai.