Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valcēniete iesaka – šķīvis karstas zupas noderēs ikvienam

Aldis Dubļāns

2007. gada 21. novembris 09:25

6082
Valcēniete iesaka – šķīvis karstas zupas noderēs ikvienam

Tatjana Oskina ir profesionāla pavāre un labprāt vāra zupas. Viņai grūti samierināties ar to, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos bērni zupas ēd ļoti nelabprāt. Vien tad, kad kļūst pieauguši, šo ēdienu kategoriju sāk novērtēt pa īstam.

"Man šķiet, ka ziemā daudzi izvēlas skābu kāpostu zupu, boršču un dārzeņu zupas. Pēdējās vairāk iecienījušas sievietes un jaunieši, kuri rūpējas par sava ķermeņa proporcijām. Populārākās ir zupas ar ziedkāpostiem, puraviem, zirņiem, burkāniem, brokoļiem un citiem dārzeņiem. Protams, bez gaļas," novērojusi pavāre. Viņa uzskata, ka vēsais un drēgnais laiks ir vispiemērotākais karstas zupas baudīšanai. Ir vīrieši, kuri pat no rīta bauda tik pikantas zupas, ka uz pieres izspiežas sviedru lāses.

 

Jautāta, kas nepieciešams, lai izdotos garšīga kāpostu zupa, T. Oskina atbild, ka noteikti kārtīgs gaļas klucis, turklāt ar kaulu. Sātīga zupa izdodas no cūkas stilba. Tam ir laba buljona garša. Protams, veselīgāks ēdiens būs no teļa gaļas. Vecākas paaudzes cilvēki labi atceras abēdu kāpostzupu, kuru gatavoja cūkas bēru laikā, izmantojot vistreknākos gaļas gabalus. Otrajā dienā skābu kāpostu zupa ir vēl gardāka nekā tikko vārīta, jo visas garšas ir labi savilkušās.

 

Mājās Tatjana labprāt gatavo skābu kāpostu boršču, jo tas ļoti garšojot bērniem. Uzvāra skābus kāpostus, sarīvētas sarkanās bietes, burkānus un sīpolus sacep atsevišķi pa sastāvdaļām. Klasiskajā borščā kartupeļus parasti neliek, taču Tatjana tos nedaudz pieliek. Savukārt papriku, ko parasti borščā izmanto dienvidu tautas, viņa neizmanto.

 

Soļanka tāpat kā šašliks arī ir kļuvusi par Latvijas nacionālo ēdienu. Tās gatavošanā katrai saimniecei ir savi smalkumi, taču kopējā iezīme ir tā, ka nepieciešams pēc iespējas dažādākas gaļas.

 

Klasiskā soļankaNepieciešams: 200 gramu liellopa gaļas ar kauliņu, gabaliņš tvaicēta šķiņķa (der arī kūpināts), 30 gramu vārītas nieres (var arī vairāk), pāris cīsiņu, viens sīpols, sālīts gurķītis, 20 gramu marinētu kaperu (var bez tiem arī iztikt), 20 gramu melnu olīvju, tējkarote sviesta, divas citrona šķēlītes, tomāts tējkarote margarīna, sāls, pipari, krējums, tējkarote tomātu pastas.Gaļas gabaliņu novāra un izņem, sagriež strēmelītēs. Šķiņķi tāpat un nierīti arī tāpat. Sakapātu sīpolu apcep un iejauc tomātu pastā, gurķīti nomizo, atsēklo un sagriež gabaliņos. Sagriezto gaļu, šķiņķi un nierīti liek katliņā, pievieno dārzeņus un garšvielas, pārlej ar buljonu un uzvāra. Izvēlas mazāku uguni un vāra vēl 5 - 10 minūtes. Gatavā soļankā liek olīvas, kaperus, citronu, pārkaisa ar zaļumiem. Krējumu pasniedz atsevišķi mērces traukā (ja nu kādam vajag).

 

Daži padomi vārot zupas, kuri var noderēt katrai saimniecei. 1. Ja atsildīta biešu zupa ir zaudējusi krāsu, to var atgūt ieliekot uzvārītā zupā veselu, nevārītu, plānās šķēlēs dziļi iegrieztu bieti. Pēc divām vai trīs stundām zupa atgūs krāsu. Pirms ēšanas zupu uzsilda, nevis uzvāra. 2. Buljons visgaršīgāks ir tad, ja to vāra no trijiem dažādiem gaļas veidiem, piemēram, vistas gaļas, teļa un liellopa kauliem ar gaļu.3. Pārāk šķidru zupu var iebiezināt, pievienojot zupai nedaudz kartupeļu biezputras vai svaigu, rīvētu kartupeli. Zupas garša nemainīsies. 4. Dārzeņu zupa būs sātīgāka, ja to iebiezināsim ar vārītiem, sablenderētiem dārzeņiem.5. Zupām pievienojam sāli vārīšanas beigās, kad visas sastāvdaļas jau ir mīkstas. Ja zupu sālīsim par ātru varam to pārsālīt. Cietākie dārzeņi neievilks sāli un zupā tās būs par daudz, bet šie cietie dārzeņi būs bezgaršīgi.6. Zupas, kuras vārītas uz gaļas bāzes, var attaukot, iemetot karstā zupā trīs vai četrus ledus gabaliņus. Kad tauki pieķersies ledus gabaliņiem, tos izņemam laukā.

 

Somu zivju zupaSastāvdaļas: puskilograms zivju (lasis, līdaka, asaris), pusotra litra zivju buljona, divi sīpoli, pieci lieli kartupeļi, 400 mililitru piena, ēdamkarote miltu, sakapāti pētersīļu zaļumi un dilles.Pagatavošana: notīra sīpolus, sagriež lielos gabalos un izvāra buljonā ar garšvielām. Nomizo kartupeļus un sagriež mazos gabaliņos. Tāpat sagriež arī zivi. No buljona izņem sīpolus un tajā ieliek kartupeļus. Zupu vāra apmēram 10 minūtes, pievieno zivs gabaliņus un vāra līdz zivs ir gatava. Pievieno sagrieztus zaļumus. Zupu pasniedz ar izkausētu sviestu un smalki sagrieztu zaļu sīpolu. To katrs zupai pievieno pēc vēlēšanās. Pie zupas pasniedz rudzu maizi.

 

Kartupeļu biezzupaUz pannas sviestā apcep sīpolus, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu. Atsevišķi sviestā apcep rupji sarīvētus burkānus. Ja jāpabaro vairāk nekā divi cilvēki, abas iepriekšminētās sastāvdaļas var ņemt vairāk, par daudz nebūs.Kartupeļus (tik daudz, lai būtu vismaz puse no katla) sīki sagriež, liek vārīties ūdenī vai buljonā. Kad ūdens sāk vārīties pēc kartupeļu ielikšanas, pievieno sīpolus un burkānus. Vēl pieliek vienu vai divas lauru lapas, piparus, sāli un citas garšvielas.Kad kartupeļi mīksti un sāk šķīst, noņem no uguns, izkāš un biezumus izberž caur sietu. Lai biezumi negrimtu un zupa būtu vienādā konsistencē, glāzi krējuma sajauc ar vienas olas dzeltenumu un lēnām maisot lej zupā. Uzkarsē, bet līdz vārīšanai nenoved. Liekot uz šķīvja, apbārsta ar bagātīgu daudzumu svaigu zaļumu, īpaši garšīgi, ja tie ir lociņi. Var arī uzkaisīt rīvētu sieru.

 

Garneļu zupa franču gaumē 6 personāmNepieciešams: 700 gramu mazu vai vidēju vārītu garneļu ar visu čaulu, pusotras ēdamkarotes olīveļļas, divi sīpoli sagriezti daiviņās, viens liels burkāns, sagriezts gabaliņos, divi seleriju kāti sagriezti gabaliņos, divi litri ūdens, pāris pilienu citrona sulas,divas ēdamkarotes tomātu biezeņa, garšaugu pušķītis, 50 gramu sviesta, četras ēdamkarotes konjaka, 150 mililitru saldā krējuma,sāls un svaigi malti pipari, pētersīļu lapiņas dekorēšanai.Izloba garneles, galvas un čaumalas saglabā buljonam. Garneles atdzesē. Lielā katlā sakarsē eļļu, pievieno garneļu galvas un čaulas, karsē uz lielas uguns, regulāri apmaisot, līdz galvas un čaulas sāk kļūt brūnganas. Samazina uguni līdz vidējai, pievieno sīpolus, burkānus, seleriju. Uzmanīgi cep, šad tad apmaisot, līdz sīpoli sāk kļūt mīksti (apmēram piecas minūtes). Pievieno ūdeni, citronu sulu, garšvielu saišķīti. Uzvāra, samazina uguni, katlu aizvāko, vāra 25 minūtes un izkāš caur sietu. Katlā ar biezu dibenu uz vidējas uguns izkausē sviestu. Iejauc miltus, cep līdz zeltaini, šad tad apmaisot. Pievieno konjaku un pakāpeniski pielej apmēram pusi no izkāstā buljona. Enerģiski maisa līdz izzūd kunkuļi, tad iemaisa atlikušo šķidrumu. Pievieno sāli un piparus (pēc garšas). Samazina uguni, aizvāko pannu un vāra vēl piecas minūtes, bieži apmaisot. Ielej zupu tīrā katlā. Pievieno saldo krējumu, vēl nedaudz citrona sulas un lielāko daļu no garnelēm. Vēlreiz uzvāra un nekavējoties pasniedz. Dekorē ar atlikušajām garnelēm un pētersīļiem.

 

Konservētu skābeņu zupaSvaigas skābenes tagad reti nopērkamas, var izmantot mājās konservētas vai arī veikalos un tirgū nopirktās.4,5 litru katlam nepieciešams: kilograms liellopu gaļas, divi vidēji sīpoli, trīs burkāni, puslitrs konservētu skābeņu, kartupeļi, garšvielas, zaļumi, trīs vai četras olas.Liek vārīties gaļu (pievieno lauru lapas un dažus melnos un smaržīgos piparus), noputo, pievieno klāt sasmalcinātus un apceptus sīpolus, burkānus. Kad gaļa pusmīksta, pievieno skābenes un pēc tam kartupeļus, garšvielas un zaļumus. Ar sāli uzmanīgi, jo skābenes konservētas ar lielu daudzumu sāls.Pēdējās vārīšanās minūtēs iesit zupā olas, izmaisa pa visu katlu un ēdiens ir gatavs.

 

Lašu zupaŅem svaigu lasi. Lai zupa būtu krēmīga, zivs gaļai ir jābūt daudz. Sākumā izvāra buljonu un tikai tad dara visu pārējo. Kārtīgi atdala gaļu no kauliem, sasmalcina un liek atpakaļ katlā. Turpat liek sīki sagrieztus burkānus, kartupeļus un sīpolus. Kad tie ir gatavi, arī zupa ir gatava un virums parasti jau ir gana krēmīgs. Ar krējumu būs vēl krēmīgāk, bet, ja nepieciešama pabiezāka zupa, var pievienot aukstā ūdenī iejauktus miltus. Laša zupa ir izcils ēdiens. Var jau taisīt arī krēmzupu, bet ir tīkami izjust katru sastāvdaļu atsevišķi. Lai pagatavotu krēmzupu, izzvejo visus dārzeņus, izspiež caur sietu un iekul kādu olas dzeltenumu. Tieši iekuļ, jo karstā masā tas var savārīties. Pēc tam mikstūru iekul zupā. Izveidosies laša biezeņzupa.