Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Blomes “Donās” tūristu cienāšanai maizi cep pēc senām tradīcijām

Sandra Pētersone

2007. gada 19. novembris 13:13

6535
Blomes “Donās” tūristu cienāšanai maizi cep pēc senām tradīcijām

Nav jāšķērso teju puse Latvijas, lai redzētu kaut ko interesantu un labi atpūstos. Tūristiem baudāmas gardas "odziņas" ir arī tepat, Valkas rajonā.

Tā secina Smiltenes tūrisma informācijas centra (TIC) rīkotā tūrisma objektu apskates brauciena dalībnieki, aizvadītajā ceturtdienā viesojoties Variņu, Launkalnes un Blomes pagastā."Smiltenes TIC meklē jaunus un interesantus tūrisma objektus. Arvien lielāku interesi mūsu apmeklētāji izrāda par lauku saimniecībām, kurās tūristiem dod iespēju izzināt saimniekošanas procesus un pašiem darboties līdzi," stāsta Smiltenes pilsētas domes tūrisma speciāliste Sanda Akmentiņa.Ja Valkas rajonā jau labi zināms varinietes Maigas Āboliņas privātais muzejs, tad nākamie tūrisma speciālistu apskates objekti - Launkalnes pagasta zemnieku saimniecība "Ezerlejas" ar tajā audzētajiem strausiem, fazāniem un zivīm un Blomes pagasta lauku māja "Donas" viesu uzņemšanai - ir pārsteigumi pat tuvējās Smiltenes puses ļaudīm."Donas" sagaida ciemiņus ar jau iekurinātu, šovasar uzmūrētu maizes krāsni. Plašajā virtuvē cepēja Valērija Kaštane rosās gar senu koka abru, no mīklas veikli veidojot apaļus saldskābmaizes klaipus. Uz lizes viņa izklāj kaltētas kļavu lapas, apbārsta ar miltiem, uzliek maizi un liek krāsnī.Maizes cepšana un izcepto klaipu degustācija ir "Donu" "odziņa" lauku tūristu piesaistīšanai. "Rādīsim skolēniem un citām apmeklētāju grupām. Viņi varēs piedalīties kukulīša veidošanā un pēc tam maizīti tepat notiesāt ar kafiju, tēju vai pienu," stāsta "Donu" saimniece Ilze Briede, piebilstot, ka process ir tikai sākumā un šī ir viena no pirmajām prezentācijām."Popularizējam kvalitatīvu dzīvi laukos. To vajag darīt, jo citādi lauki izmirst," saka I. Briede, pēc profesijas juriste, kuras ģimene uz Blomes pagastu pirms diviem gadiem pārcēlās no Ādažiem un pārbūvēja bijušās ceptuves ēku viesu uzņemšanai. Par maizes cepšanas atdzimšanu Jeberlejā priecājas V. Kaštane. Viņa uzaugusi kaimiņu mājās, savulaik strādājusi bijušajā kolhoza ceptuvē.Ar malku kurināma maizes krāsns cepējai līdz šim bijusi sveša lieta. Nekas grūts tas tomēr neesot. Vienīgi jāsabalansē krāsns kurināšana un mīklas raudzēšana, lai maizei mīkla nepārrūgst un lai krāsns ir karsta, kad pienācis laiks klaipus likt krāsnī.Visgardākās saldskābmaizes recepti "Donās" vēl meklē. Ir jau izcepti maizes klaipi, kuru mīklai pieliktas dažādas sēklas, plūmes, rozīnes. Pēc tam nāks kārta rupjmaizei. Veikalos "Donu" maizīti nopirkt nevarēšot, jo tas ir roku darbs un maksātu dārgi.Par z/s "Ezerlejas" lasiet kādā no laikraksta "Ziemeļlatvija" nākamajiem numuriem.