Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ne vienmēr darbs tiek novērtēts

Santa Sinka

2007. gada 16. novembris 09:57

1508
Ne vienmēr darbs tiek novērtēts

Biedrībā „EMMAUS Smiltene" ciemojās sadarbības partneri no Francijas, kuri līdzi bija atveduši lielu humānās palīdzības kravu.

13. novembrī franču asociācijas „Aima" prezidente Sigrīda Dimaza un viņas sekretāre Natālija Tujā dalījās pieredzē par sociālo darbu un stāvokli Francijā, kā arī iepazinās ar situāciju pie mums. Viesi Latvijā uzturēsies nedēļu,tālāk dosies uz Gulbeni un Balviem.

„Esot Valmierā, Jūrmalā, Smiltenē, nākas secināt, ka latviešu tauta mērķtiecīgi cenšas virzīties uz priekšu, lai uzlabotu dzīves kvalitāti bērniem un pensionāriem. Tāpēc esam šeit, lai redzētu reālo situāciju Latvijā un palīdzētu sociālajiem darbiniekiem, kā arī mudinātu uzņēmējus un pārējos iedzīvotājus turpināt atbalstīt tādas biedrības kā „ EMMAUS Smiltene"," stāsta S. Dimaza.

Francijā, salīdzinot ar notiekošo Latvijā, valdība sociālajiem darbiniekiem un iestādēm sniedz daudz lielāku atbalstu un ir iejūtīgāki pret nelaimē nonākušiem cilvēkiem. S. Dimaza stāsta, ka Francijā ir lielākas iespējas finansiāli kādu atbalstīt, bet arī viņiem vēl daudz jāmācās un jāuzlabo, jo pēdējos gados nabadzīgo iedzīvotāju skaits valstī sasniedzis aptuveni piecus miljonus.

Brauciena ietvaros humānās asociācijas „Aima" pārstāvji uz Latviju atveduši sešus kubikmetrus lielu palīdzības kravu, kurā ietilpst visdažādākās lietas, kas saņemtas no Internacionālā EMMAUS, Sarkanā Krusta Francijā un no privātpersonām. N. Tujā piebilst, ka šīs mantas ir mazlietotas, dažas pat jaunas, tās, kuras devuši vietējie uzņēmēji.

Biedrības „ EMMAUS Smiltene" valdes priekšsēdētāja Ārija Indrikovska priecājas par šādu palīdzību un sadarbības partneru vizīti Latvijā. „Jauki, ka mūs neaizmirst ārzemju partneri Francijā un arī Zviedrijā, jo bez viņiem šī biedrība nemaz nevarētu eksistēt. Lai kā mēs censtos, bez materiāla atbalsta neesam spējīgi darboties," atzīst Ā. Indrikovska. Viņasprāt, vissāpīgākais ir tas, ka ne vienmēr šis darbs ir pareizi saprasts un tiek novērtēts, jo daudzi nesaprot to, kā mūsdienās kāds vēl grib brīvprātīgi darboties.

„Mūsu darbu nenovērtē augstākstāvošie, jo, mainoties valdībai, mainās arī prioritātes, piemēram, vienam tā ir izglītība, citam sports, bet ne sociālais darbs. Brīžiem šķiet, ka esam bezspēcīgi," pārdomas pauž Ā. Indrikovska.„ EMMAUS Smiltene" sadarbībā ar vēl vienu šāda veida asociāciju rīko vasaras braucienus bērniem uz Franciju. Bērni ir no visas Latvijas sociālā riska ģimenēm un uz ārzemēm dodas vasaras brīvdienās, kuras pavada viesģimenēs. Viņi mācās franču valodu, atpūšas un dodas ekskursijās. „Tā ir liela atbildība, jo bērni brauc, sākot no trīs gadu vecuma līdz pusaudžu gadiem, tāpēc katru gadu dodos viņus pavadīt," stāsta Ārija.

Līga Indrikovska Francijā ir pavadījusi četras vasaras, un viņai ir savs viedoklis par laiku, ko pavadīja prom no mājām. „Neatbalstu, ka uz turieni dodas mazi bērni, jo, aizbraucot 12 gadu vecumā, izjutu ilgas pēc mājām. Tomēr tā bija liela pieredze, jo esmu apguvusi angļu un franču valodu, iepazinusies ar jaukiem cilvēkiem un tagad mani Francijā gaida krustmeita," stāsta smilteniete.

Ā. Indrikovska informē, ka tehnisku iemeslu dēļ mainīts biedrības sadales punkta darba laiks Smiltenē. Darba dienās tas atvērts no 9.00 līdz 15.00, sestdienās no 9.00 līdz 14.00, svētdienās un pirmdienās - slēgts.