Ziemellatvija.lv ARHĪVS

18.Novembri atzīmēs 83 pasākumos 27 pasaules valstīs

18.Novembri atzīmēs 83 pasākumos 27 pasaules valstīs

Interneta portāls latviešiem ārzemēs Latvieši.com jau otro gadu apkopo informāciju par Latvijas Republikas proklamēšanas dienas - 18.novembra svinībām ārpus Latvijas. Kopumā apkopota informācija par 83 svinību vietām 27 pasaules valstīs.

Svinības par godu Latvijas dzimšanas dienai daudzviet aizsākušās jau kopš 10.novembra, taču visvairāk pasākumu gaidāmi tieši nedēļas nogalē. Plašas svinības par godu Latvijas neatkarības dienai notiks Beļģijā, kur latvieši pulcēsies uz dievkalpojumu un kora koncertu, bet pēc tam svinības tiks turpinātas jautrā gaisotnē kopā ar mūzikas grupu „Iļģi" no Latvijas. Īrijā latviešus uz kopīgu Valsts svētku svinēšanu aicinās Limerikā, kur notiks īpašs pasākums bērniem, tiks atklāta fotoizstāde, bet pieaugušajiem tiks rīkota svinīga balle vakartērpos. Savukārt Dublinā latviešus svētkos uzrunās Latvijas vēstnieks Īrijā Indulis Ābelis, notiks foto izstādes - konkursa "Skaistā Īrija latvieša skatījumā" noslēgums un viesus priecēs latviešu koris un tautas deju grupa.

Francijas latviešiem Valsts svētku svinības tiks organizētas nelielajā Grenoblē, kā arī Francijas galvaspilsētā Parīzē, kur ikviens tiek aicināts uz kopīgu svētbrīdi, kam sekos muzikāli priekšnesumi, bet vēlāk tiks rīkota arī loterija un svētku cienasta baudīšana.

Interesantas svinības notiks Nīderlandē - pasākumā būs latviešu tautasdziesmu karaoke, filmas par Latvijas vēsturi, kultūru, mākslu un mūziku, turklāt viesi aicināti ņemt līdzi mūzikas instrumentus kopīgai muzicēšanai.

Maskavā latviešiem svinības solās būt ļoti krāšņas, jo pēc svinīgās daļas sveikt latviešus ar priekšnesumiem ieradīsies viesi no lietuviešu, igauņu, vācu un poļu biedrībām. Pasākumā piedalīsies arī latviešu koris, būs iespēja iepazīties ar latviešu biedrības darbu un jaunumiem, kā arī nogaršot latviskus ēdienus.

Tālajā un eksotiskajā Šrilankā latvisku gaisotni džeza noskaņās īpašā koncertā par godu Latvijas neatkarības dienai radīs Latvijas mūziķi ar Intaru Busuli priekšgalā, turklāt pasākuma viesiem tiks piedāvāti arī latviešu ēdieni, ko gatavos no Latvijas ieradies pavārs.

Latvijas neatkarības diena ar dažādiem pasākumiem tiks svinēta arī tādās tālās zemēs kā Argentīna, Austrālija, Čīle, Dienvidāfrika, Japāna, Ķīna un Venecuēla.

Portāla redakcija pateicas visiem, kas atbalstīja akciju un iesūtīja informāciju Valsts svētku pasākumu datubāzes veidošanai, kā arī aicina ikvienu apmeklēt Latvijas neatkarības dienas pasākumus Latvijā un ārzemēs un svinēt svētkus kopā ar tautiešiem!

2006.gadā līdzīgā akcijā tika apkopota informācija par 69 pasākumiem 26 pasaules valstīs, kas pierāda to, ka arī, atrodoties svešumā, mūsu tautieši svin latviešu svētkus un ievēro tradīcijas!