Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Iedzīvotāju ērtības upurē pases noformēšanas tehnikas dēļ

Sandra Pētersone

2007. gada 16. novembris 08:15

3727
Iedzīvotāju ērtības upurē pases noformēšanas tehnikas dēļ

Smilteniešus nepatīkami pārsteigusi ziņa par to, ka no 20. novembra viņu pilsētā vairs nevarēs iesniegt pieteikumus Latvijas Republikas pilsoņa pasei un vēlāk turpat, Smiltenē, arī saņemt šo dokumentu.

Līdz šim otrdienās Smiltenē, vietējās pašvaldības telpās, ieradās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Valkas nodaļas speciālisti. Pret šā pakalpojuma liegšanu iedzīvotājiem iebilst Smiltenes pilsētas dome. Vakar tās vadība par situāciju informēja iekšlietu ministru Ivaru Godmani, aicinot nodrošināt pasu pieteikšanu un saņemšanu arī Smiltenē, kā potenciāla novada centrā."Ziemeļlatvija" jau rakstīja, - turpmāk Smiltenes pilsētas un apkārtējo pagastu iedzīvotājiem pieteikums pasei jāiesniedz un dokuments jāizņem kādā no PMLP teritoriālajām nodaļām. Smiltenei tuvākās nodaļas atrodas Valkā, Valmierā un Cēsīs."Līdz ar jaunā parauga pasu ieviešanu ir mainījies pasu noformēšanas un izsniegšanas process," skaidro PLMP Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diana Bogdanova. "PMLP teritoriālās nodaļas ir aprīkotas ar jaunā parauga pasu noformēšanai un izsniegšanai nepieciešamo aparatūru, kura ir sarežģīta un dārga. Fotogrāfija pasei tiks uzņemta uz vietas nodaļās, tāpēc vairs nevajadzēs iesniegt fotokartītes. Turklāt pasi varēs noformēt un saņemt jebkurā PLMP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas." Pirkstu nospiedumu attēlu iegūšanai tiks izmantoti optiskie pirkstu nospiedumu skeneri. Tas nozīmē, ka Smiltenes puses iedzīvotājiem nāksies mērot ceļu uz kādu no PLMP teritoriālajām nodaļām divas reizes - lai iesniegtu pieteikumu un vēlāk izņemtu dokumentu. "Ziemeļlatvija" noskaidroja, ka saistībā ar jaunā parauga pasu izsniegšanas sarežģīto kārtību PLMP Valkas nodaļas speciālisti šos dokumentus uz Smilteni nevedīs. "Tas tāpēc, ka pirms pases saņemšanas nodaļā cilvēkam tiks parādīta informācija, kura ir iekļauta mikroshēmā. Tādēļ arī, izsniedzot pasi, ir vajadzīga aparatūra, kāda ir tikai mūsu teritoriālajās nodaļās," situāciju komentē D. Bogdanova. Viņas ieteikums, - pašvaldība, šajā gadījumā Smiltenes pilsētas dome, varētu organizēt autobusu, kas pilsētas iedzīvotājus kolektīvi nogādātu līdz tuvākajai PMLP teritoriālajai nodaļai un pēc atvestu atpakaļ, tādējādi domājot par iedzīvotāju ērtībām."Pasu izsniegšana ir valsts funkcija, un to veic valsts iestāde. Tai ir jādomā, lai pēc reformas cilvēki saņemtu valsts iestādes pakalpojumus pēc iespējas tuvāk viņu dzīvesvietai. Taču šis ir gadījums, kad valsts iestādes savu darbu cenšas uzvelt pašvaldībām," sašutis par jauno pasu izsniegšanas kārtību ir Smiltenes pilsētas domes priekšsēdētājs Ainārs Mežulis. Viņš uzsver, ka Smiltenes dome jau tā nākusi pretī saviem iedzīvotājiem, sameklējot pilsētā telpu PLMP darbiniekiem un aprīkojot darba vietu ar datoru. Tāpat pašvaldība ir atvērta sadarbībai ar PMLP par jaunās aparatūras iegādi, lai šai iestādei struktūrvienība būtu arī Smiltenē.

 

Kas ir jaunā parauga pase?Jaunā parauga pase (tā sauktā ES pase) ir Latvijas institūciju un Eiropas Savienības (ES) prasībām, kā arī starptautiskajiem standartiem atbilstošs personu apliecinošs un ceļošanas dokuments, kura datu lapā būs iestrādāta bezkontakta mikroshēma, kurā tiks iekļauti personas biometrijas dati.Pieteikties ES prasībām un starptautiskajiem standartiem atbilstošai pasei varēs, sākot ar šā gada 20. novembri.

Vai uzreiz būs jāmaina sava pase?Pase, kas izdota no 1992. gada 1. jūlija līdz 2007. gada 19. novembrim, ir derīga līdz tajā norādītajam derīguma termiņa, ja tā nav kļuvusi lietošanai nederīga cita iemesla dēļ.Latvijas pilsoņa pase, kas izsniegta no 1992. gada 1. jūlija līdz 2002. gada 30. jūnijam, nav derīga ceļošanai, sākot ar 2008. gada 1. jūliju.(informācijas avots - Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde,