Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pases Smiltenē vairs neizsniegs. Par depo būvi vēl lems

Sandra Pētersone

2007. gada 14. novembris 12:17

11111
Pases Smiltenē vairs neizsniegs. Par depo būvi vēl lems

Piektdien, 16. novembrī, Smiltenē darba vizītē gaida ierodamies iekšlietu ministru Ivaru Godmani. Ministrs reģionos iepazīstas ar Iekšlietu ministrijas struktūrvienību - policijas un valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta - darbu.

Smiltenē I. Godmanim paredzēta saruna arī ar pilsētas domes priekšsēdētāju Aināru Mežuli. Pašvaldība vēlas gūt skaidrību par Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošo struktūrvienību darbu novados pēc reģionālās reformas un jauna ugunsdzēsēju depo būvi Smiltenē. Pases Smiltenē vairs neizsniegsSmiltenes pilsētas dome jau sagatavojusi vēstules Tieslietu ministrijai un Iekšlietu ministrijai, lūdzot skaidrojumu, kā to pakļautībā esošās iestādes nodrošinās pakalpojumus nākamo novadu iedzīvotājiem. "Valsts iestādes atrodas rajonu centros, mūsu rajona gadījumā - Valkā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jau ir lauzusi savulaik noslēgto līgumu ar Smiltenes pilsētas domi par pasu izsniegšanu Smiltenē saistībā ar jauno kārtību šajā procesā un tā sarežģīto tehnisko nodrošinājumu. Tas nozīmē, ka no decembra pases Smiltenē vairs neizsniegs. Smilteniešiem un apkārtējo pagastu iedzīvotājiem būs jābrauc uz Valku," stāsta A. Mežulis.Smiltenē pieteikumus jaunajām pasēm nepieņems, sākot no 20. novembra. Līdz šim speciālisti klientus Smiltenē pieņēma otrdienās. Turpmāk pilsētas un apkārtējo pagastu iedzīvotājiem būs jādodas uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajām nodaļām. Tuvākās no tām atrodas Valkā, Valmierā vai Cēsīs.Smiltenes pilsētas domes priekšsēdētājs uzskata, ka pēc reģionālās reformas izveidoto Valkas un Smiltenes novadu centros jābūt līdzvērtīgiem valsts iestāžu piedāvātajiem pakalpojumiem.Šobrīd ieguvēji ir valcēnieši, jo viņu pilsētā, kas ir rajona oficiālais centrs, jau daudzus gadus ir izvietotas valsts iestādes. "Smiltenē vismaz ir Valsts ieņēmumu dienesta struktūrvienība. Par tādas atvēršanu vajadzētu domāt arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, kura atrodas Iekšlietu ministrijas pakļautībā. Izmantosim izdevību un situāciju lūgsim komentēt iekšlietu ministram," saka A. Mežulis.Nepatīkami pārsteigta par gaidāmajām pārmaiņām pasu izsniegšanā ir kāda smilteniete, kuras 16 gadu vecajai meitai drīz vajadzēs jaunu pasi, jo līdzšinējai beigsies derīguma termiņš. "Man nav personīgās automašīnas, lai aizvestu meitu uz Valku. Viņai savukārt tas nozīmēs kavēt mācību stundas un pielāgoties autobusu satiksmes grafikam starp Smilteni un Valku," saka sieviete.

Par depo būvi lēmuma vēl navOtra aktualitāte, par kuru rīt ar iekšlietu ministru grib runāt Smiltenes pilsētas domes vadība, ir jauna ugunsdzēsēju depo būve Smiltenē. Pēc "Ziemeļlatvijas" rīcībā esošās informācijas, šo jautājumu valdības līmenī varētu atlikt uz vēlāku laiku, kaut arī pašvaldība depo būvei pilsētas teritorijas plānojumā jau ir rezervējusi zemi. Zemes gabals atrodas Valkas ielā, Abula upes krastā."Prioritārajos sarakstos Smiltene joprojām ir iekšā. Jautājums ir tikai par to, kuru depo būvēt pirmo, skatoties, kurā vietā bīstamība ir lielāka. Lēmums vēl nav pieņemts," skaidro Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis. "Šobrīd jautājums ir par to, vai mēs vispirms depo būvējam Mežārē, Jēkabpils rajonā, kur ir liels dzelzceļa mezgls pie Krustpils un kur pēc tam līdz Varakļāniem aptuveni 80 kilometru garā posmā vispār nav neviena depo, vai Smiltenē," informē VUGD priekšnieks.Smiltenē VUGD postenis atrodas šaurās telpās, kurās ir nogurdinoši uzturēties dežurējošās maiņas darbiniekiem un kuras liedz Smiltenes posteņa modernizāciju un attīstību, tai skaitā jaunu ugunsdzēsības automašīnu izvietošanu.

Attīstības centrā vajag modernu depo"Smiltenē, kura Vidzemes attīstības plānā un valsts programmās definēta kā esošais un potenciālais attīstības centrs, noteikti jābūt mūsdienu prasībām atbilstošam VUGD depo," uzsver Smiltenes pilsētas domes izpilddirektors Uldis Rudzītis."Smiltenes postenis apkalpo aptuveni pusi Valkas rajona teritorijas, taču atrodas neatbilstošās, ļoti pielāgotās telpās. Ceram, ka jauna depo būve Smiltenē būs prioritāra, jo šeit atrodas lielas ražotnes, lieli mežu masīvi un ir pietiekami labs ceļu tīkls," saka U. Rudzītis, piebilstot, ka pašvaldība ir apņēmības pilna pierādīt valdībai jauna depo vajadzību Smiltenē.