Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strādā ar Dievpalīgu un izmanto veiksmes mirkļus

Aldis Dubļāns

2007. gada 13. novembris 14:21

1326
Strādā ar Dievpalīgu un izmanto veiksmes mirkļus

Vijciema bērnudārzs "Celīši" ir pirmā privātā pirmsskolas izglītības iestāde Latvijā. Pašlaik tur mīt 14 bērni vecumā no trīs līdz sešiem gadiem un jūtas gana labi aprūpēti. Vadītāja Asja Ozoliņa ir ieteikta balvas "Latvijas lepnums" saņemšanai.

"Ļoti daudz vijciemiešu, tostarp arī kopā ar bērniem, ir aizceļojuši uz Īriju, citām valstīm, arī uz Smilteni, Valmieru un Rīgu. Te jau darbavietu nav. Pirms mūsu tikšanās pāršķīru vecos žurnālus un atcerējos, ka šis bērnudārzs sāka strādāt 1965. gadā. Pa šiem garajiem 42 gadiem daudz pagasta iedzīvotāju te ir strādājuši, turklāt no katra cilvēka kaut kas ir palicis, katrs te kaut ko ir ienesis. Dzīve turpinās, vien laiks ienes dažādas korekcijas un svētkus svin citādi," uzskata bērnudārza vadītāja A. Ozoliņa. Viņa priecājas par iespēju mazuļiem apmeklēt moderno un tautisko deju pulciņus tautas namā. Vecāki rīta cēlienu var veltīt sevA. Ozoliņa bērnudārzu vada kopš 1977. gada. Pirms viņas strādājušas tikai divas vadītājas. Audzinātājas, auklītes, pavāres, šoferi un citi bijuši vismaz vairāk par simtu. "Sešdesmitajos gados braucām un zemi apstrādājām ar zirgu. Tagad pagasta šoferis Laimons Pakalns no rīta mazuļus atved uz bērnudārzu, bet pēc mācību beigšanās pamatskolā pulksten trijos tos atkal izvadā pa mājām. Autobusa maršruts pagasta teritorijā ir 65 kilometri, tāpēc rīkot divus lokus ir pārlieku dārgi," stāsta vadītāja.Mazuļu vecāki ir apmierināti, ka ilgo rīta cēlienu var veltīt saviem darbiem, kuros mazie palīgi netraucē. Šajā laikā var aizbraukt arī uz Smilteni, Valku vai Valmieru. Pēcpusdienā atkal visi ir kopā. Lauku sētā, gaterī vai fermā darba nekad netrūkst.Jautāta par izmaiņām bērnudārza darbā beidzamajos gados, vadītāja atbild, ka mainījusies visa dzīve, tostarp arī likumi, jo tagad mazuļi skolai jāgatavo no piecu gadu vecuma. Nākamajā gadā no bērnudārza uz skolu dosies seši pirmīši. Tas ir progress, jo šajā rudenī, 1. klases durvis vēra tikai divi mazuļi.

Vienmēr siltumā, tīrībā un ar labu ēdienu"Celīši" par pirmo privāto bērnudārzu kļuva pēc tam, kad šo pašvaldības iestādi, kā jau daudzviet citur valstī, likvidēja. "Kad izlēmu - bērnudārzam darbs jāturpina - tolaik rajona Izglītības nodaļa bija ļoti pretimnākoša, lai sakārtotu dokumentāciju privātā bērnudārza licences iegūšanai. Viesu grāmatā joprojām redzams, ka pirmie apmeklētāji bija Izglītības ministrijas ierēdņi un ļoti pozitīvi novērtēja vijciemiešu ierosmi," atceras A. Ozoliņa. Viņa joprojām ir pateicīga Izglītības pārvaldes galvenajai speciālistei Intai Brokai par milzīgo palīdzību. 1993. gadā bērnudārzs uzsāka darbu un turpina to joprojām. Pirmā audzinātāja tur bija Aija Melbārde.Neatkarīgi no bērnu skaita prasības pret iestādi nemainās - siltums ir nepieciešams, tīrība arīdzan un ēdienam jābūt nevainojamam. Pagasta padome pašlaik palīdz apmaksāt elektrības, kanalizācijas rēķinus un piešķir nedaudz līdzekļu malkas iegādei. Katrā ziņā valda sapratne, ka šī iestāde pagastā ir nepieciešama. Sākotnēji deputāti norobežojās no šī it kā privātā uzņēmuma.

Raksta turpinājumu lasiet sestdienas, 10. novembra laikrakstā "Ziemeļlatvija".